Nog eens een droge aprilmaand? 20 teelttips bij droogte in de moestuin.


Weinig regen in het vooruitzicht de eerste tien dagen, het lijkt wel een herhaling van april 2007 en April 2009 en april 2011. Komt er zo bijna om de twee jaar een warme aprilmaand? Plaatselijk is het zeer droog, vooral in de groentetuinen op lichte grond (zandgrond). De volgende dagen komt er regen aan, maar slechts een beperkte hoeveelheid en zeer verspreid. De kans is dan ook groot dat de tuin in relatief droge toestand blijft de komende tien dagen.

Bladgroenten in de tuin zoals spinazie en slasoorten en ook de radijzen kunnen best eens een extra gietbeurt krijgen.

Bij de erwten, tuinbonen, aardappelen, ajuin, broccoli, bloemkool die al een tijdje in de groei zijn kunnen we nog eventjes de kat uit de boom kijken. Voor die groenten kan je het weekend afwachten, en hopelijk valt er in uw tuin dan wat regen. Valt er slecht een paar liters, dan zal, naarmate deze groenten in bloei komen of het oogststadium naderen een gietbeurt zich binnenkort toch opdringen.

Maar misschien bent u pas onlangs met de groentetuin begonnen. Groenten die nog niet lang geplant of gezaaid zijn hebben nog te weinig wortels om het vocht uit de diepere lagen te halen. Eén extra gietbeurt kan hen al vooruit helpen. Maak zeker niet de fout te veel en in te kleine beurten te gaan gieten.

Hebt u nog nog één en ander te planten of te zaaien? En is de grond toch wel droog? Dan zijn de 20 tips bij droogte in dit artikel zeker nuttig. Ze werden ook al aangevuld met tips van lezers.

( Archief : april 2007 : Het is  niet zo erg als in april-mei  van twee jaar geleden, want in april 2007 viel in België en Nederland geen druppel neerslag. Toch is er ook nu hier en daar droogte, die in sommige noordelijke regio’s al enkele weken aanhoudt (zoals hier in de Belgische Kuststreek). April 2009 was relatief droog, maar ook warm, en deze tendens zet zich nu in veel regio’s verder. De felle oostenwind van de laatste dagen zorgt ervoor dat de planten heel veel verdampen. April 2011: Uitzonderlijk zacht, zeer droog en zeer zonnig)

Hoe pakt u deze droogte aan in de moestuin? Laat het weten in de reactiebox onderaan het artikel. Er zijn al heel wat interessante tips van lezers in het artikel opgenomen.

Je kan het planten of zaaien even uitstellen  tot er een weersverandering optreedt. Maar je kan natuurlijk niet blijven wachten. Sommige plantjes zijn misschien te groot aan het worden, en sommige teelten zijn op het einde van hun ideale zaaiseizoen.

 

Vandaar deze twintig tips voor wie tijdens een droge periode toch aan de slag wil.

  • Voer de grondbewerking, voor zover deze nog niet gebeurd is uit vlak voor het planten of zaaien.
  • Druk na de grondbewerking de grond goed aan, rollen is daarbij een goed idee, anders gewoon met de voet overlopen en aandrukken. Terwijl dit in natte grond te vermijden is, is dit in droogte juist heel goed. Zo kan de vochtaanvoer vanuit de ondergrond verder gaan (dit noemt men de capillaire werking van de grond)
  • Nadat de grond goed aangedrukt is harkt u enkel het bovenste laagje los, net diep genoeg om te kunnen zaaien. Druk nu enkel het laagje grond boven het zaarijtje aan.
  • Vooraleer de grondbewerking uit te voeren, of vooraleer te zaaien of te planten, maak de grond één dag vooraf (niet te) nat. Zo vermijd u dat u een te harde grond (bij klei) of een zandhoop (op een lichte grond) moet bewerken.
  • Vermijd een te diepe grondbewerking, indien mogelijk enkel het bovenste laagje losmaken met de spitvork, zo behoudt u de capillaire werking van de grond.
  • Vooraleer te zaaien giet u water in het zaaigeultje en laat dit bezinken. Daarna zaad afdekken met licht vochtige grond.
  • Op pas gezaaide groenten water geven met een fijne druppel, zo vermijdt u structuurbederf (korstvorming) van het bovenste laagje.
  • Ook goed om korstvorming te vermijden is pas gezaaide groenten afdekken met een doek of jute(zak). Hierop water geven en regelmatig controleren op vochtigheid onder het doek. Enkele dagen voor de kieming het doek verwijderen. Afdekken van pas gezaaid goed met gaatjesfolie of agryldoek kan ook uitdroging voorkomen.
  • Onthoud de leuze : wie water geeft moet blijven water geven. Eénmaal water gegeven na het zaaien moet u blijven doorgaan, tot er regen valt, anders loopt u het risico op uitdrogen van het kiempje.
  • Geef in deze periodes van lage luchtvochtigheid  ’s avonds water. Het nadeel dat het gewas langere tijd nat blijft, weegt hier niet op tegen het feit dat de grond langer de tijd krijgt het water op te nemen.
  • Groenten planten gebeurt ook best in een vochtige grond. Water geven de dag voor het planten tot de grond weer licht vochtig is indien nodig. Giet water in ieder plantgat en vul na het planten aan met een licht vochtige grond. Daarna de planten aangieten in het plantgat. De volledige plantoppervlakte water geven is niet nodig in het begin.
  • Na één maal goed aan te gieten wacht u best iets tijd om water te geven. Pas als de grond rond het onlangs geplante plantje droog is, giet u nogmaals aan. Het plantje moet ook de tijd hebben om zelf zijn vocht te zoeken en zo een sterker wortelstelsel te ontwikkelen.
  • Dagelijks water geven in de moestuin is af te raden. Geef voldoende water in één keer, met een fijne druppel. Geef desnoods op één avond twee keer water, met een tussenperiode van één uur. Wacht daarna meerdere dagen tot de grond weer te droog dreigt te worden. Dagelijks water geven veroorzaakt zwakke planten met een te klein wortelstelsel.
  • Ook het groeistadium van de plant is belangrijk, planten in het oogststadium moeten meer water krijgen. (Denk aan aardbeien, spinazie, slasoorten, radijs en vroege bloemkool en broccoli)
  • Zorg ook dat het potkluitje van het plantmateriaal voldoende vochtig is (water geven voor het planten)
  • Pas geplante planten met losse wortel dekt u (niet meer) dan twee dagen af met één velletje krantenpapier.
  • Als je water gegeven hebt aan al langere tijd geplant gewassen, schoffel de grond dan de volgende dag. Maak enkel de bovenste millimeters van de grond los. Dit los gemaakte laagje beperkt de verdamping van de ondergrond
  • Mulching, waar mogelijk is ook een goed idee. Dit kan met een fijn laagje compost, of een dun laagje grasmaaisel.
  • Groenbemesters worden best tijdig afgemaaid om zo het verder uitzuigen van de grond te vermijden.
  • Dit is een lijstje met tips voor de droogte. Maar dat is ondertussen al flink aangevuld. Er werden immers al heel wat tips opgestuurd naar lezersbijdrage@plantaardig.com.
    Deze zijn hieronder gepubliceerd. Je kan nog altijd blijven opsturen naar het bovenstaande mailadres, of je kan gewoon rechtstreeks jouw reactie typen in de commentaarbox hieronder. Alvast bedankt!

     


    Reacties

     

    Jan schrijft op zijn website Jan’s moestuin volgende tips

    Elke keer na het water geven probeer ik zo snel mogelijk te schoffelen. Ik maak dan een isolerend laagje op de bovengrond, zodat de ondergrond minder uitdroogt.

    Een andere truc tegen de droogte die ik toepas is het afdekken met oude vitrage, dat gaat de verdamping tegen, zorgt voor een iets lagere temperatuur overdag en voorkomt vraat door duiven. Ook pas uitgeplante planten krijgen een minder grote overgang met afdekking van vitrage.

    Mijn advies is om niet te vaak water te geven en geef vooral veel in een keer. Krab eens in de grond met een stokje om te kijken hoever het water is doorgedrongen. Vaak valt dit zelfs na een half uur water geven nog erg tegen. Je kan op de website van Jan nog veel meer lezen over moestuinieren in de tweede helft van april.

    Nella schrijft

    Als je jonge plantjes uitplant in een droge periode is het handig om gaas op een frame te nieten, dit frame over de jonge plantjes te leggen en over het frame een katoenen lap (b.v. met knijpers vastzetten) vast te maken. Dit beschermt de plantjes enigszins tegen uitdrogen. Ik maak frame’s van ongeveer 60 bij 1 meter, die zijn goed te hanteren. Een leuke bijkomstigheid is dat je zo ook de kippen ervan weerhoudt om in zo’n bedje te gaan krabben. Ook over zaaibedden die ik water gegeven heb zet ik vaak zo’n beschermend frame.

    Robert schrijft

    Ja ik heb het ook moeilijk met deze droogte en dit zoals vele andere. Dagelijks water geven behoort tot onze taken en een bijkomende factor is dat het zeer zware kleigrond is, de grond barst van de warmte en en de droogte, eens gieten is blijven gieten en nu met de harde noordoosten wind is het veel slechter.

    Maar allee het loont de moeite we kunnen volop sla eten(serre)en de buren profiteren er ook van.

    Andere groenten(buiten)komen ook tot hun recht(spinazie,struikbonen,radijzen,bloemkool,witte-,groene kolen,ajuin,look,sjalotjes,bieslook en meer andere groenten komen tot hun recht.

    de heer Kolk schrijft

     

    Tijdens de huidige droogte doe ik veel onkruid wegnemen, dat nu snel opkomt, maar als je het uittrekt ook snel verdroogt en dus niet weer aanslaat.

    Erik schrijft

     

    ik tracht de droogte te bestrijden door een laag compost tussen de planten aan te brengen

    Hanneke schrijft

     

    Wij hebben in onze tuin een waterput laten slaan van zo’n 25 meter diep en door de hele tuin een beregeningssysteem ( www.aukekoops.nl) aangelegd die onze beplanting/grasmat én moestuin voorziet van grondwater. Het is een éénmalige investering maar het idee dat er geen schoon drinkwater aan te pas komt vind ik een goede zaak én de sla en aardbeien hebben er nog nooit zo mooi bijgestaan, ondanks de droogte.

    Bij de moestuin hebben we ook nog een wat kleinere put laten slaan, waar een handpomp op zit. Prima water voor de moestuin……

    Hennie schrijft

    a:jaarlijks goed bemesten
    b:alles op rijen zaaien en poten
    c:veel licht schoffelen

39 gedachten over “Nog eens een droge aprilmaand? 20 teelttips bij droogte in de moestuin.”

  1. Hallo medetuiniers, hebben jullie ervaring met hennepstro als mulch. Is dit te gebruiken? Het zou tamelijk PH neutraal zijn en afkomstig van biologisch geteelde hennep.

    1. Ja ik gebruik sinds vorig jaar hennepstro hier in Frankrijk te koop.Ik vind het fantastisch spul.Ik gebruik het als bodembedekker in de moestuin en af en toe in de bloementuin als de planten nog klein zijn.Het stro vergaat niet zo snel de bodem blijft mooi vochtig en de slakken kunnen er niet gemakkelijk overheen.Het staat ook netjes terwijl ik helemaal niet zo netjes ben met tuinieren.Ook gebruik ik karton om grotere stukken van de moestuin te bedekken als er nog niks in staat daar blijft de grond ook heel mooi rul van en de wormen zijn gek op karton .Alleen moet ik wel af en toe het karton aan de onderkant bekijken want daar zitten dan slakken op.

  2. Hallo,
    Bij aardbeien gebruik ik een mulslaag van houtsnippers en stro.
    Je hebt het voordeel van minder verdampen en bij druppelen met water het dieper doordringen van vocht in de bodem van zand.
    Piet Bevers velt bladel

  3. na het planten van de groente zet ik er grote oude plastic bloempotten overheen waar ik een stuk van de bodum heb uitgesneden zodat er licht bij kan en de grond niet zo snel uitdroogt, ook de vogels kunnen er niet bij ik laat deze potten meestal een weekje staan en haal ze er dan vanaf.
    ook gebruik ik wel eens kleine bloempotjes waar ik de bodum uitsnij en deze om de koolplanten plaats als ze nog klein zijn als ik dan water geef loopt het niet alle kanten op en blijft het bij de plantjes duw de potjes een klein beetje in de grond nadat de planten geoogst zijn komen de potjes weer vrij voor een andere keer

    1. wij gebruiken plastiek flessen, in stukken van ongeveer 8 a tien cm en dit over de plantjes plaatsen, om dan nadien dit te vullen met water.

  4. Ik zou een putboring willen laten uitvoeren op een diepte van ongeveer 7à 8
    meter,om mijn moestuin te besproeien.
    Op die diepte kan er wel wat roestvorming (ijzer) in voorkomen,mijn vraag is
    kan dat eventueel schadelijk zijn voor de planten
    Joseph

    1. Beste Joseph
      Lees ook eens grondig dit document, wel bestemd voor beroepstelers, maar het geeft jou een richting om na te gaan of water al dan niet minder geschikt is voor irrigatie. Voor ijzer is er dikwijls een probleem met aanslag in leidingen en sproeiers. In serres is ijzer dan een oorzaak van snelle vervuiling van glas en constructie, die moeilijk te verwijderen is. In openlucht kan, er volgens het artikel, aanslag op groenten ontstaan, die vooral bij bladgroenten ze soms onbruikbaar maakt. Best eens nagaan over welke hoeveelheden ijzer het gaat. Wie artikel http://www.bdb.be/Portals/0/docs/vul200602.pdf

  5. hier in Kroatie is een van de methodes, tuinaarde of rijpe mest gemengd met grond in het plantgat/plantgeul, daar het plantgoed in en dan afdekken met een laagje aarde.

    eigenlijk als het licht schoffelen van de toplaag, het water dampt niet direct uit via de structuur.
    bovendien, zeker ook hier, liever eens per week goed water geven dan iedere dag.
    en tot slot, ken je plant, een komkommer of meloen vaker water, aardappelen enz. kunnen best een weekje zonder.
    (vandaag 24 C. zonnig, windje, dus heerlijk weer, ook voor het plantgoed).

  6. Dag Jes, dank je wel voor je reactie! Het volgende probleem doet zich nu voor: ze zijn nog heel laag, niet meer dan 25 cm slechts een enkeling raakt tot mijn knie. Onderaan zitten de bloemmetjes redelijk verspreid (nog geen boontjes te zien) maar bovenin zit een hele tros. Zoveel dat je de individuele bloem niet meer ziet. Het ergste is dat in een paar staken nu al veel zwarte luis zit. Heb met water en mijn handen geprobeert zoveel mogelijk te ‘vernietigen’ maar het blijft natuurlijk een teken aan de wand. Wat te doen?
    Dank je wel voor je reactie,
    Monique

    1. Tegen luizen.
      Recept:
      Pluk een flinke bos met verse brandnetels, 20 tot 30 minuten koken, laat dit 1 dag afkoelen en rusten en daarna zeven. Wat zachte zeep aan toevoegen en goed mengen.
      Daarna spuiten of gieten met gieter.

  7. Ik graaf bij het planten/zaaien druppelslangen in ongeveer 10 à 20 cm onder de grond, Zo kan ik wel schoffelen en het water kan niet verdampen. Hieraan hangt een computertje van Gardena dat ook meet of de grond droog is. Ik zaai eerst groenbemester en daartussen zaai ik in een schoongemaakte rij mijn planten. Over de groenbemester loop ik gewoon heen en als het te hoog is geworden maai ik het af en laat ik het liggen Na het seizoen haal ik de druppelslangen weer uit de grond (ik woon op 800 m. hoogte) om ze te beschermen tegen vorst maar ook tegen mieren. Alles wat vrijkomt zaai ik in met groenbemester. Dit jaar ben ik begonnen met een experiment van 2 bakken op de manier van square gardening.

    1. Liesbeth, bedankt voor de tip. Het ingraven van druppelslangen is een techniek die ook in de professionele teelten al eens h toegepast werd/wordt, toch zeker in meer zuidelijke gebieden. Het lijkt mij vooral interessant voor lange teelten op ietwat drogere grond, die vochtbehoeftig zijn om door te groeien. Zo denk ik bijvoorbeeld aan knolselder. Maar het zou ook kunnen voor teelten die regelmatig vervangen worden zonder een diepe grondbewerking te doen, bijvoorbeeld het klassieke bedje met sla. Het zou bijvoorbeeld heel interessant kunnen zijn bij het telen van sla of andere teelten op worteldoek. Zouden we eigenlijk hier eens moeten uittesten.
      Liesbeth, ik was eigenlijk benieuwd voor welke teelten jij die druppelslangen gebruikt? En over welke grondsoort je beschikt?

      1. Ik gebruik het bij alle groenten die regelmatig water moeten krijgen, tomaten, bonen, courgettes, pompoenen etc. Ik heb de soorten die w.b. waterbehoefte ongeveer dezelfde wensen hebben bij elkaar staan en het computertje meet of de grand te droog is. Heel handig, het ingraven is even een werk maar daarna heb je er geen omkijken meer naar. De grondsoort is hier heel vreemd en bovendien zwaar verontreinigd met pesticiden van de vorige bewoners. Daardoor was de grond volkomen dood toen wij hier kwamen wonen, een van de redenen waarom ik zoveel groenbemesters zaai. Ik heb ezels dus waar ik teel meng ik compost met ezelmest erop en maak zo verhoogde bedden. Het leven is nu weer op gang gekomen. De ezelmest gooi ik ieder najaar over de tuin om te laten vergaan. Dat gaat heel goed, in het voorjaar is het rijp. Ezelmest is minder rijk dan koeien- of paardenmest maar dat geeft niet want ik voeg ook nog kippenmest en af en toe een laatje as van onze houtkachel bij de compost.
        De grond is hier van oorsprong heel lastig te bewerken. Er zit heel veel zand in, veel kalk en het wordt keihard als je het niet heel regelmatig losmaakt. Hiervoor heb ik een grelinette, een soort hele grote spitvork waarmee je de grond alleen even optilt. Hier in Frankrijk hebben heel veel tuiniers zo’n ding en ik kan het iedereen aanraden. Nog nooit zo weinig last van mijn rug gehad sinds ik dat ding heb.

  8. Een tijd geleden vond ik nog een zak houtkorrels voor in de kattenbak.Heb die tijdens de regenachtige dagen rondom de planten en struiken gelegd.Het viel mij op dat deze korrels erg lang vochtig bleven en bij het begieten nog steeds vocht opnemen.Is dit een goed idee?
    Voor alle tuinliefhebbers mooie paasdagen en voor de toekomst een goede oogst.

    1. Een alternatief voor deze kattebakvulling is het gebruik van Bentoniet. Dit kleimineraal dat in de betere tuincentra te verkrijgen is wordt gemengd met de drogere, lichtere grondsoorten. Om zo het vochthouden vermogen te verbeteren.
      Ik denk niet dat het een goed idee is kattebakvulling bovenaan de grond te leggen. Dan slorpt deze alle vocht op en gaat er geen vocht naar beneden. Een goede mulching beperkt de verdamping, maar is ondertussen ook waterdoorlatend.

  9. Droogte kan ook voorkomen worden door een goede humuslaag aan te leggen. Weet dat humus tot 20x zijn volume aan water kan ophouden. Spitten en ploegen zijn de grootste boosdoeners. Humus bevindt zich in de bovenste grondlaag tot plus minus 20 a 30cm diepte. het humus klei complex is hier zeer belangrijk. In de humus zijn steeds kleideeltjes aanwezig die elektrisch een positieve lading hebben en water en allerlei andere dingen zoals stikstof, zwavel , magnesium enz een negatieve lading hebben. De wetenschap heeft ons geleerd dat twee tegengestelde polen mekaar aantrekken. Dus zal ook in die bovenste laag het water vast gehouden worden en ook allerlei nutriënten voor de planten.
    Spitten en ploegen brengen nu net die gezonde laag naar de diepte toe waar de plant dus niet meer van kan genieten en bovendien heel het bodemleven overhoop haalt. Want net in de bovenste laag zitten allerlei organismen die alleen maar kunnen overleven op zuurstof en in de diepere lagen zitten allerlei organismen die geen zuurstof willen.
    Humus kan men dus bereiken door compost te gebruiken waar dat nodig is want niet elke plant heeft dat nodig en gebruik ook de juiste meststof. Er zijn planten die helemaal gaan stikstof nodig hebben en liever kalium krijgen of zelfs helemaal niets hoeven. Gebruik ook de juiste dosering. Te veel of te weinig haalt niks uit in tegendeel.
    Beste groetjes, vic

  10. ik heb een vraag,probleem.
    ik heb nu drie jaar een tuinkas maar het wil alsmaar niet lukken om komkommers te kweken,het blad wordt geel en sterft af,ook bij meloenen en bij tomaten,courgettes.
    sla daartegen gaat goed ook pepers,aubergine,paprika gaat prima.

    1. Hoi Rinus,Ik denk zelf dat het te warm wordt in je kas, want precies de planten die daar wel tegen kunnen overleven bij jou, misschien kan je de kas open zetten bij erg warm weer, of het glas mat verven.

    2. Hoi rinus
      Heb je een automatische raam openers op jou ramen zitten ? dat help ook om je kas te ontluchten en de warmte te regelen.Werkt op warmte /kou .
      Max

    3. Rinus,ik denk dat u teveel water geeft, zeker aan uw komkommers,ik heb verleden jaar hetzelfde voorgehad, ze zijn versmoord(verdronken) heeft mijn groentenboer mij toen gezegd en ik zou het moeten geloven,ik had driemaal opnieuw moeten planten.
      Zojuist ben ik in mijn serre geweest en de thermometer wees 32 graden maar 2 dakvensters en de 2 deuren staan wel open en de serre 7,40m op 2m is langs 1 zijde(zuidkant) geverfd met TEMPERZON, dat houd de felle zon tegen en bij regenweer word dat bijna doorzichtig.Het bijft zeker 2à3jaar goed.

  11. Ik doe hetzelfde als Monique, wel afdekken met vers gazonmaaisel. Geef ook slechts eenmaal per week 1 liter per plant. Altijd mooie tomaten en veel minder werk.De planten zoeken zelf wel het grondwater tot zelfs 1 meter diep.Ook nu met deze aanhoudende droogte. Na het seizoen hebben ze zulke sterke wortels dat ik ze moeilijk kan uittrekken.
    fonz

  12. Zodra ik de tomaten in de kas heb geplant dek ik de bodem af met een laagje hooi. Zelfs met de hitte van de afgelopen weken kan ik volstaan met gemiddeld 1 x per week circa 1 à 1,5 liter water per plant te geven. Tomaten staan er goed bij. De grond waar ik de tomaten elk jaar in plant komt uit de tegenwoordig overal verkrijgbare tomatengroeizakken. Ik vervang elk jaar in het voorjaar de oude grond door deze grond, geef na het planten flink water en dek na enkele weken de grond af met het hooi (gewoon een zak hooi, bestemd als konijnenvoer van de Boerenbond).

  13. Tijdens de droge periode van de afgelopen weken, heb ik er voor gezorgd dat ik tijdens het water geven de bladeren niet raakte. Dus zonder broes op de gieter zoveel mogelijk tussen de planten op de grond. Het voordeel hiervan is, dat er minder besmettingsgevaar optreed zoals kroprot bij sla en andijvie fytofthera bij aardappels en tomaten meeldauw bij komkommer enz. Alles wat vochtig wordt bij warm weer is veel vatbaarder voor deze aantastingen. Ook geef ik het liefst s’avonds zo laat mogelijk water nadat ik eerst de grond wat los gewerkt heb zodat het water meteen goed opgenomen kan worden. En verder moeten we maar op de natuur vertrouwen. elk tuinjaar heeft zijn ups en downs, En een spreekwoord luid niet voor niets “Een boer die niet klaagt is ziek” Veel tuinplezier, Ron.

  14. Dag Sjanni

    Als maïs erg geel wordt, dan is er een gebrek. En is extra bemesting nodig. Koop een samengestelde meststof met veel stikstof in. En geef na de bemesting regelmatig water zodat de meststoffen snel werken.

  15. Planten die groeien onder glas bevatten teveel nitraat omdat ze geen UV-licht krijgen (dat door het glas wordt tegen gehouden)waardoor de omzetting van nitraat naar o.a. eiwitten niet plaats heeft. Om dit probleem op te lossen plaats ik de planten twee dagen in de schaduw alvorens ze in de volle grond te zetten. Op die manier geef je de plant de gelegenheid om de nitraten af te bouwen en verbranden de blaadjes niet meer. Sla geteeld onder glas smaakt waterig hetgeen ook terug te voeren is door de blokkade van de nitraat omzetting. Kwartsglas zou dat probleem oplossen maar is veel te duur.

  16. Omdat ik 4 dagen afwezig zou zijn heb ik vanalles uitgeprobeerd om mijn serretomaten niet te laten sterven van de hitte. Eerst met pl.flessen, maar dat ging te
    vlug, dan heb ik stevige plastieken zakken genomen waar +- 2,5 à 3 liter water inging, ik maakte met een kopspeld één klein gaatje naast de naad in de bodem, daarna gesloten met een elastiek en heb de zakken zo dicht mogelijk naast de planten gezet, behalve bij één plant, en bij terugkomst stonden ze er goed bij, je zag aan de grond dat die niet uitgedroogd was, behalve bij de plant zonder zak, en ik was weer een ervaring rijker en kan nu met een gerust hart enkele dagen tot een week weggaan!

  17. Naast alle goede tips heb ik nog twee adviezen. Ik woon in een warm land, Hongarije en hier is het vaak een voortdurend “gevecht” met droogte.
    1. Plant uitsluitend tegen de avond, of anders op een bewolkte, bij voorkeur regenachtige dag.
    2. Als plantjes in een kas zijn opgekweekt verliezen ze het merendeel van het blad dat in de kas is gevormd. Deze kunnen het buitenklimaat niet aan, en het plantje gaat een kommervolle periode tegemoet. Het is dan handig om bijna alle bladeren te verwijderen, alleen het laatste blaadje laten zitten. Het plantje slaat dan direct aan.

  18. De zaaivoor afdekken met vochtige bloemaarde en daarna aandrukken,is ook aanteraden. Deze blijft dan goed zichtbaar en vormt geen korst zelfs niet na het watergeven. Door mij al jaren toegepast en met succes.

  19. Naast o.a. de tomatenplanten en paprika in de kas die nu met de warmte veel vocht nodig hebben heb ik bloempotten met gaatjes in de bodem en stukken regenpijp doorsnee 10 cm ingegraven.
    In deze potjes en buizen kun je makkelijk veel water geven zonder dat de grond wegspoelt of alleen het bovenste laagje grond of de bladeren vochtig wordt.
    Ook bij pas geplante bomen en struiken doet een pijp in de grond goede dienst

    1. Beste Helma,

      Zie tip nr 4: omgekeerde plasiek waterflessen waarvan de bodem is weggesneden. Ik gebruik die al jaren in de serre voor de tomaten en komkommers. Boor een klein (2à3 mm) gaatje in de dop (stop) en plaats de fles voor het planten. Indien het water te vlug uitloopt (dit is afhankelijk van de plaatsing -flink of matig aangedrukte grond- van de fles, kan men dat nog regelen door een beetje grond in de fles te doen.

  20. Ik heb een tip voor courgettes en pom poenen. Ik heb van een Algerijnse geleerd de stekken in een kuiltje te zetten. Als je dan water geeft kan het water niet weglopen. Het water in het kuiltje blijft langer staan als dat je het water op het bed giet.

  21. Na het zaaien en het planten, van bijvoorbeeld perspotjes. Maak ik zoveel mogelijk “dijkjes” rondom de bedden. hierdoor blijft het water waar het moet zijn. Hierbij wel opletten dat bij een te grote gift het zaad niet wegspoelt. Ook maak ik de bedden zo vlak mogelijk zodat het water zich niet verzamelt. Grotere planten krijgen per plant een “dijk”. Ook gebruik ik lege 1,5 L flessen. deze vul ik en druk ik opkop in de grond bij de plant. op deze manier krijgt de grond de kans om zich vol te zuigen.

  22. Ook ik heb last van de droogte. Bij ons heeft het op een dag van lichte miezerregen na (natuurlijk op mijn tennisavond) al een hele tijd niet meer geregend. De courgettes willen niet echt lekker groeien. Ze gaan niet dood, maar ze groeien maar heel matig. Ik het dus maar een reserveplant opgekweekt en wat langer in een potje gezet zodat hij wat meer wortels kon vormen voor het uitplanten. Deze plant heeft de oudere al dik ingehaald. Verder probeer ik ze te redden en hopelijk weer aan de gang te krijgen met 2x per dag water geven. Ik gooi er in de ochtend en ook weer in de avond ca 2 liter water per plant overheen. Geen halve maatregelen! Hopelijk gaat het werken. Ik zit op rivierklei.

  23. Met dit weer zaai ik niet zo is mij geleerd door een toen oude tuinder ,alleen blijven schoffelen.
    Met een oosten wind nooit iets zaaien het droogt uit ook al is je geul nat gemaakt ,en dan bij de meeste zaden is het van zaaien tot oogsten 100 dagen waarom je nu druk maken. Tuinderij =Loterij

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.