De vroegste groente uit openlucht : spruitbroccoli!

 collage_broccoli2

Spruitbroccoli, niet in de winkel, maar wel een delicatesse uit eigen tuin.

  • Nu verse broccoli uit de eigen moestuin oogsten, de eerste verse groente van het nieuwe openluchtseizoen en dat terwijl alle broccoli die in het groentenschap te vinden is als herkomstbenaming “Spanje” draagt!
  • Verse, gezonde broccolischeutjes  in het vroege voorjaar vanaf maart tot eind april, en dit zonder kas, tunnel, koude bak of enige andere bescherming. Het kan!

 
paarse-broccoli_hoofdknop_sfeer Dit jaar was het, door de strenge winter,  wat later en kon er pas begin april geoogst worden, maar in een zachtere winter is een oogst van jonge, verse spruitbroccoli vanaf maart zeker en vast mogelijk!

Om welke groente gaat het eigenlijk?

Het gaat dus alvast niet om de bekendste broccoli, de  zomerbroccoli (Brassica oleracea var. italica, – Calabrese rassen) die kan geoogst worden van juni tot december (planten maart tot begin augustus).  Op  deze site is er een volledig dossier aan gewijd : “Broccoli? Gezondheid!

We hebben het hier wel over een zeer gekende groente in Engeland die nu ook stilaan bij onze moestuinders stilaan bekend en bemind raakt : ***de winterbroccoli of spruitbroccoli.  Soms gebruikt men ook de benaming speerbroccoli of aspergebroccoli.

Spruitbroccoli is de verzamelnaam voor een groep van tweejarige broccolirassen die purperen of witte kleine, bebladerde, langwerpige, paarse of witte bloemhoofdjes vormen nadat ze op het veld hebben overwinterd. Men noemt ze ook winterbroccoli.

Teelt van spruitbroccoli/winterbroccoli.

Deze lente staat op de proeftuin van GroentenInfo de variëteit “Purple Sprouting” van Thompson & Morgan. Hier volgt een uitgebreide beschrijving van deze zeer interessante liefhebbersteelt die begon op 15 juni van vorig jaar.

Kenmerken
De winterbroccoli is tweejarig, dat wil zeggen dat de plant groeit tijdens het eerste jaar en bloeit vroeg in  het tweede jaar. Deze tweejarige rassen vormen pas bloemhoofdjes nadat ze op het veld zijn overwinterd.  Er is  koude nodig vooraleer deze broccolisoorten tot bloei kunnen overgaan. Er zijn paars-spruitende of wit-spruitende winterbroccoli’s. Pas onlangs zijn er ook spruitbroccoli’s ontwikkeld die geen  koude nodig hebben en dus eigenlijk als zomerbroccoli kunnen geteeld worden. Zo is er de paarse variëteit Bordeaux F1.

 

paarse-broccol_broccoletto_zaaien15juniZaaien
Deze winterharde broccoli wordt gezaaid in de vroege zomer en uitgeplant in juli. De ideale zaaiperiode is 10-15 juni. Tijdens de zomer en het najaar gaat de groei heel hard. De planten schieten flink hoog op en vormen een dikke stengel. Het lijkt eigenlijk wel op hoge boerenkool. Vanzelfsprekend moet deze broccoli ook beschermd worden tegen alle typische koolplagen. De teeltwijze is vergelijkbaar met deze van winterbloemkool, die vroeger in bepaalde regio’s ook wel winterbroccoli genoemd werd.  Het voornaamste verschil is dat de spruitbroccoli best zo’n twee weken vroeger gezaaid wordt en evenveel weken vroeger uitgeplant wordt. De plant moet immers voldoende hoog (ca. 70 cm) kunnen groeien voor de winter invalt.

Planten
Uitplanten gebeurt op een ruime afstand van zo’n 70 cm. De plant is vrij hoog en volumineus. In september moet er zeker en vast ook nog eens aangeaard worden, de plant heeft absoluut wat steun nodig. Kies ook een geschikte standplaats, want deze groente staat in de tuin als alle andere groenten geoogst zijn. Zorg dat ze niet in de weg staat van het teeltschema voor het komende seizoen. Een standplaats die ook in de winter niet te nat is, is noodzakelijk. Wat betreft andere gewaszorgen kunt u te rade gaan in het artikel over winterbloemkool en over zomerbroccoli. Het is zowat een teeltmix van deze twee groenten.

Foto’s van de opkweek: uitzaaien in een zaaikistje en uitplanten als losse plant (Losse planten vergen extra zorg na het planten, beter is verspenen en opkweken in potjes)
Zaaien op 15 juni, verdere opkweek in open lucht,  uitplanten op 15 juli, de laatste foto toont de gewasstand op 4 oktober.

paarse-broccol_broccoletto_opkomst28juniuitplanten-winterbroccoli uitplanten-winterbroccoli3uitplanten-winterbroccoli4gewasstand-winterbroccoli2

Winterhard 
spruitbroccoli_14_januari_2009 Vanaf de eerste koude, zo  begin december valt de groei helemaal stil. Dit jaar duurde deze groeistilstand zowat tot eind februari. Maar, wat het belangrijkst is, de winterbroccoli overleefde ook deze vrij strenge winter. Er was wel wat van het onderste blad beschadigd, maar de meeste bladeren en het groeipunt bleven intact. In tegenstelling tot de bladbroccoli (broccoletto) ernaast. Deze overleefde de vorst niet. (zie artikel 14 januari : vorstschade bij wintergroenten)

Hergroei
Bij de eerste zachte temperaturen herneemt de groei. Maar nu meer gedrongen en minder weelderig. In de kop van de plant groeien talrijke kleine blaadjes en in de bladoksels op de hoofdstam zien we de zijscheuten verschijnen.

Lang oogsttraject
Dank zij de relatief lage temperaturen in het voorjaar heeft deze groente een lang oogsttraject. Je kan, mits wat toe te geven op de opbrengst, vroeg beginnen met oogsten en lang doorgaan. Als, bij een zachte winter, de oogst kan starten begin maart, dan kan deze doorgaan tot eind april. Het duurt dus vrij lang tot de bloemhoofdjes de eerste gele bloempjes vertonen. Dit is bij zomerbroccoli wel anders.

Eerste oogst
winterbroccoli_oogst_maart

Einde maart kon al een eerste keer geoogst worden, alhoewel de hoofdjes nog wat klein waren.

(foto : een eerste oogst op 29 maart, de hoofdknop en de zijscheutjes zijn nog niet op volle grootte en lengte, er moet nog wat ‘rek’ inkomen)

Volop oogsten

Begin april waren de hoofdknoppen al groter uitgegroeid en kon de hoofdknop met enkele onderliggende zijscheuten geoogst worden. Tot op heden (10 april) is er van de planten die nog niet geoogst zijn is nog geen enkel schermpje tot bloei over gegaan. Het is nog even afwachten hoe lang het duurt vooraleer er bloei is van de schermen. In ieder geval is de oogst ondertussen al twee weken bezig.

winterbroccoli_oogst1winterbroccoli_oogst2
Foto’s boven : hoofdscherm wegsnijden, daarna de hoogste en voldoende uitgegroeide zijscheuten wegsnijden. Laat er een voldoende lange stengel aan en enkele van de kleinste blaadjes.

Foto’s onder : na de oogst van het hoofdscherm en de grootste zijscheuten, de bovenste bladeren wat wegsnijden. Dit zorgt voor meer licht en stimuleert de uitgroei van de onderste scheuten.

winterbroccoli_oogst3

spruitbroccoli_oogst4

Zijknoppen stimuleren.

Hou er rekening meer dat het uitsnijden van de hoofdknop, samen met enkele van de bovenste zijscheutjes de lager gelegen zijscheuten sterk stimuleert. Deze zijn nu al veel groter dan de zijscheuten van planten die waarvan nog niet geoogst is. Oogst dus nooit een volledige plant in één keer.

Opbrengst.

De opbrengst per plant is vrij groot. Per plant kan je nog net iets meer oogsten als van zomerbroccoli. Weliswaar niet in één scherm, maar verdeeld over veel verschillende scheutjes en over verschillende oogstbeurten.

Foto : een oogst van drie planten volstaat ruimschoots voor vier personen. Dit zijn drie hoofdschermen en per plant een vijftal zijspruiten. Oogst de zijscheuten met een lange steel en met enkele kleine blaadjes.
Hou rekening met de bereidingstijd : vijf minuutjes koken en klaar, ook de steel is snel zacht! Te lang koken doet smaak en structuur verdwijnen.

oogst-purple-sproutsspruitbroccoli gaar

Hebt u ervaringen met deze of andere soorten spruitbroccoli, laat het  dan weten. Alvast bedankt!

49 gedachten over “De vroegste groente uit openlucht : spruitbroccoli!”

  1. Dag Peter, dank op uw experimenten met ons te delen.
    Dit jaar probeerde ik ook de paarse spruitbroccoli voor de zomerteelt. Toevallig zag ik in Nederland een zakje zaad liggen van Broccoli “Summer Purple”, het was wat je op deze pagina vind http://www.steenberghen.be/shop/product_info.php?products_id=119
    Dit werd gezaaid eind april en leverde vanaf half augustus tot nu verse paarse broccoli. De groei is minder zwaar dan de winterbroccoli die ik teelde, dus iets kleiner en fijner blad, maar ze werden op zijn minst even hoog. De keukeneigenschappen waren goed. De opbrengst was goed en zeer gespreid, over het hele najaar. De steeltjes waren dunner dan van de winterbroccoli.

  2. Heb in de lente van 2010 aspergebroccoli in een Engels boek leren kennen en heb direkt zaad besteld bij Peter Bauwens, heb geplant in de loop van dezelfde zomer, gewasontwikkeling enorm en naar nieuwjaar toe zag je reeds dat de groei van de plant veranderde, februari 2011,zware vorst, van de 15 planten welke ik geplant heb zijn er 3 die de winter hebben overleefd. Wat een ontdekking, wat een oogst op slechts 3 planten. 2 planten heb ik overgehouden om zaad te oogsten, het is gelukt ook, veel zaad.Ik heb wel gemerkt dat het geoogste zaad te laat rijp is om nog hetzelfde jaar te zaaien, ideaal voor het volgende jaar. Na veel zoekwerk ontdekte ik bij bejo dat er ook zomer aspergebroccoli bestaat, proberen, ik ben geen prof. en kon daar geen zaad kopen. Gevonden bij Vlaams zaadhuis en 2 keer gezaaid in 2012. Eerste maal rond april, oogst juni, juli, wat een tegenvaller, zeer veel kooltjes maar kleiner en de steeltjes vol met draden, slechts maar de kopjes geoogst en dit was te doen. Resume, in de zomer kan de opbrengst niet tippen aan de gewone broccoli. Zaai 2: gezaaid einde mei, groei fantastisch maar er kwamen heel de nazomer geen kooltjes, einde november oogst en weer de beste kwaliteit. Volgens mij is het mogelijk om in het najaar en in het vroege voorjaar een fantastische oogst te bekomen, in de zomer niet. Nu is het terug volop winter en de vraag stelt zich, gaan de winter broccoli’s bevriezen? Een ding mag je onthouden, wanneer je slechts 5 planten kunt overwinteren kun je elke week in de lente de lekkerste broccoli oogsten. Peter

  3. een beetje off-topic, maar nu we het hebben over vroege oogst van (vergeten) groenten die je laat overwinteren : als je je snijbiet wat afdekt in de winter komen de planten het volgende jaar weer fors uit en kan je een 6-tal weken lang snijbiet oogsten voor de panten uiteindelijk gaan bloeien. En het is een smakelijke afwisseling onder de schaarse bladgroenten die je in de vroege lente hebt (bij mij zijn dat dan winterspinazie, zevenblad en bladkool)

  4. Ik heb 2 jaar achtereen spruitbroccoli gezet, maar geen enkele plant heeft de winter 2010/2011 overleefd, en de winter 2011/2012 heeft 1 plant overleefd. Ter info, minimum temperatuur bij ons in winter 2010/2011 was -16 °C en voor de winter 2011/2012 was dat -18 °C ! Het is dus een riskante teelt als je geen beschut plekje hebt in de moestuin. Gezien deze evaringen heb ik dit jaar dus geen spruitbroccoli meer gezaaid.

    1. Bij zaadhandel van der Wal is dit via internet te bestellen. Snelle levering, vriendelijk bedrijf.

      groeten Petra

  5. Ik zet gewone brocolie ook.Bij mij is het pure zandgrond dus doe ik aan mulching,zorgen dat mijn bodem zoveel mogelijk bedekt is.Daarom ga ik ook proberen een tuin samen te stellen die het ganse jaar door bedekt is met planten en kruiden die zichzelf voortzetten,hetzij door zaad,knollen of stekken.Als er iemand ideeën heeft laat maar horen.Ik ben een grote liefhebber van groenten en fruit meer dan van vlees en ik eet er dan ook behoorlijk porties van.Die egyptische uitjes,daar eten we alleen het groen van in de salade en de bolletjes planten we weer uit.

  6. Ik vind het ook leuk om nieuwe dingen uit te proberen.
    Nine Star Broccoli heb ik ook uitgeprobeerd maar weer laten vallen. Het worden erg grote planten en de meeste moest ik echt steun geven. De planten zijn “die” winter (niet zo’n hele koude als de afgelopen 2 winters) goed doorgekomen. Het is leuk om in het voorjaar broccoli roosjes te kunnen eten maar de opbrengst was niet echt groot. Moest toch voor 1 maaltje voor 2 personen plukken van 6 tot 8 planten. Daarna duurt het dan weer een poosje voordat je weer kunt plukken. Schoot bij mij dus niet op. Kan natuurlijk aan mijn grond of aan mij liggen.
    Ik neem aan dat je Egyptische uitjes bedoelt die vruchtbeginsels bovenin hebben. Enig, lekker, die wil ik nooit meer kwijt.
    Oerprei is ook een favoriet. 6 jaar geleden mee begonnen en ik plant er nog steeds van uit. Worden natuurlijk niet van die grote/dikke preien als de kweeksoort maar de smaak is heerlijk en elke keer heb je genoeg jonge planten om weer een start te maken.

  7. Ik heb eindelijk mijn kippen opgesloten na twee jaar en kan ik terug tuinieren.Ondertussen hebben ze de kans gehad om het meeste venijn uit de grond te halen en alle onkruid op te te ruimen.Geloof me,betere opruimers bestaan er niet.Zet 20kippen op 100vierkante meter en na een jaar is alles geruimd.Maar daarvoor schrijf ik niet maar wel over bijzondere groenten,zoals “nine star brocolie”,groene luobo(een groene winterradijs)en een driekleurige radijs.Groenten die ik niet ken maar weer een ontdekking zullen zijn.Wie zegt er nu dat tuinieren saai is.Als iemand wat meer kan vertellen over deze groenten,laat maar komen.Ik ben zeer geinteresseerd in doorlevende en zichzelf zaaiende groenten zoals warmoes.Ik heb ook van die uitjes die boven op de stengel groeien en elk jaar terug uit komen en waarvan we het groen in de salade verwerken.Eind dit jaar ga ik ook oerprei planten.Allemaal veel tuinplezier.grts Philippe

  8. Mijn spruitbroccoli levert na twee jaar (!) nu enorm veel smakelijke spruiten op. Hoeveel jaar blijft die plant goed? Ons konijn vindt de bladen trouwens erg smakelijk.

  9. Ik had een twintigtal planten, daarvan zijn er 18 bevroren en daardoor gerot.(Zeeuws-Vlaanderen) Vooral na een tweede fikse vorstperiode hebben ze het loodje gelegd. Ze leken na de eerste vorstperiode lichtjes te herstellen maar de tweede keer was blijkbaar teveel van het goede. De twee overblijvers waren verzwakt, kleiner dan vorig jaar, maar hebben toch redelijk goede scheuten voortgebracht.

  10. Beste meneer Hendrickx,

    Hebt u ook voor dit jaar zaadjes over van de spruitbroccoli?
    Ik heb een klein tuintje en vind het fijn van alles uit te proberen.

    Hartelijke groet,
    tine

  11. ik heb maandag 27 juli 2 enveloppen gestuurd, maar nog niets terugontvangen…..
    hebt u het wel ontvangen?

  12. Beste Fonzhendrickx

    De broculie groeit normaal.
    Krijg echter maar een vruchtstengel.
    Zijstengels waaraan ook broculie aan kan komen ,KOMEN NIET.
    Dus maar een broculievrucht .
    Groeten Sjef

  13. @ magda,
    stuur me terug een enveloppe dan stuur ik je nog wat zaadjes , het is de hoogste tijd maar nog niet te laat.

    @ Sjef,
    Ik heb hetzelfde aan de hand met de vroeg gezaaide, waarschijnlijk te vroeg gezaaid en dan alleen maar bladvorming.Of weet Michel meer raad ?
    Probeer nu nog eens opnieuw te zaaien voor de oogst in het voorjaar. Mocht je geen zaadjes meer hebben stuur me dan een enveloppe.
    Fonz

  14. Hallo
    Bij mijn teelt van broculi in het voorjaar , komt er maar een stengel met de brocculi.
    Dat kan ik dan afsnijden.
    Er vormen dus geen nieuwe scheuten , waar nieuwe brocculi zou kunnen groeien .
    De plant is gewoon goed gegroeid
    Dus het brengt per plant veel te weinig op .
    Wat gaat er bij mij fout.
    Groeten Sjef

  15. hallo meneer Hendrix
    ik heb in het voorjaar een zakje broccolizaad van u ontvangen
    nu is het helaas niet opgekomen
    ik had het in de koude bak gezet….
    denk dat de slakken of iets anders er aan hebben gezeten
    Hebt u nog wat zaad, of is t nu echt te laat?
    vriendelijke groeten
    Magda

  16. Aan Fonz,Fil en Lieve beste dank ik ga het zeker allemaal proberen, ik ben die beestjes grondig beu.
    Nogmaals dank en bij resultaat laat zeker iets weten.

  17. Tegen woelratten hoorde ik het volgende, en heb het ook toegepast tussen de asperges. Totnogtoe met succes (1 jaar ervaring):
    plant paasbloemen (narcissen) van een stinkende soort. Ik heb er met nogal kleine witte bloemen met een geel hart, en als ik daaromheen wied dan vind ik het echt stinken bij die bloemen. In de grond stinken ze blijkbaar ook, en de woelratten vinden dat blijkbaar ook niet plezierig. Het is een mooi gezicht, die narcissen in een groentebed.

  18. beste Willy
    misschien het proberen waard:
    als ik u was zou ik eens proberen met kalkcyanamide te gebruiken dat houd de mollen op afstand en wie weet de woelratten ook;tik eens kalkcyanamide in bij google dan zie je daar kalkbemesting in de tuin(wat hebben mollen in het gazon en…..)

    klik dit aan en lezen maar .

    misschien het proberen waard .

    m v g fil
    1-01/06/09
    8.13u

  19. Beste Kris,

    Stuur maar een enveloppe. Ik heb nog een voorraadje.

    Beste Willy VP,

    Woelratten zijn idd een vervelende plaag en alleen giftige
    middelen of rookbommen helpen .
    Op de lokatie die U beschrijft zult u er steeds last van krijgen. Zodra het gif uitgewerkt is komen ze terug.

    Mss weet iemand van de lezers betere raad ?????

  20. beste Fonz beste voor die goede raad en uw zending ik ga het zeker uit testen .
    Ik profiteer van deze om een beetje hulp te vragen (aan u of iemand met ondervinding ) voor het volgende mijn groente tuin ligt tussen weilanden en heb een plaag van woelratten .Heb reeds en reeks middeltjes aangewend voor mollen voor wie dat redelijk lukt maar die woelratten zijn een ander paar mauwen.
    Tegen mollen (flessen in de grond, flessen op ijzeren staaf, tril systeem met batterij,multitoon trillers)

  21. Fonz,

    heeft het zin dat ik je nog een enveloppe stuur voor vijftig zaadjes van de spruitbroccoli of zijn ze op?

  22. Beste Ada,
    Sorry, maar Nederlandse postzegels hebben geen waarde in Belgie. Daarom heb ik een nieuwe briefomslag moeten schrijven en zegelen met een Belgische postzegel.
    Mogelijk was die niet voldoende gefrankeerd.
    Excuus daarvoor. Ik heb alle Nederlandse aanvragen ( en dat waren er 12) uit eigen zak gefrankeerd met een Belgische postzegel.
    Ik vermoed dus dat er nog Nederlandse lezers zijn die misschien strafport hebben moeten betalen.
    Mijn excuses hiervoor.
    Toch veel succes met de spruitbroccoli

  23. Beste Fonz , ik heb je zaadjes ontvangen , hartelijk dank !
    Toch even een vraag ….er kwam een niet aan mijzelf geadresseerde brief ( met de zaadjes ) met strafport erop , bij mijn weten heb ik toch een envelop bijgevoegd ( gefrankeerd )?
    Beetje vreemd …kan je mij opheldering verschaffen ??
    Vriendelijk groet , ada oosterom

  24. hallo tuinders,
    Feitelijk zo ik moeten schrijven “Hallo koolplanters” want mijn tip is geldig voor elke koolsoort.
    Als ik er één hoor lachen, is die de domste.
    Toen ik jaren geleden voor het eerst kolen plante, was de opbrengst mager, meer wortelrot dan goede kolen. Waar ik woon kweekte men toen laat ik maar zeggen huizenver links en rechts van mij kolen. En allemaal hadden wij ervan, wortelrot. En nu komt het.
    Ergens had ik gelezen dat je om dit te voorkomen best een blokje rabarber onderaan het plantgat moet doen en daar het kooltje er bovenop.
    Rabarber had (en heb nog) staan, dus baat het niet het schaadt ook niet, was mijn idee dus deed ik er telkens een stukje in.
    Mijn buur maar lachen want ik kwam uit de stad en hij dacht zie die nu rabarber planten. Wel, het jaar daarop stond die buur ook die stengels onder zijn koolplantjes te steken (een blokje dan)want….
    Terwijl zij (de vele buren) weer genoeg wortelrot hadden , had ik er geeneen, zegge en schrijve 0 aangetaste planten.
    Dus, zelfs al geloof je me niet, doe het maar je zult wel zien.
    Groeten, groenten en succes Gérard

  25. dank u voor het zenden van de zaadjes, ik heb ze eergisteren ontvangen. Verheug me om te gaan proberen komende zomer/ winter
    vriendelijke groet
    Magda

  26. Beste Fonz

    hartelijk dank voor de zaadjes van de spruitbroccoli
    hoop even veel plezier er aan te hebben als gij

    jozef

  27. Ik stuurde een briefje naar u met de vraag om wat zaadjes van spruitbroccoli, waarvoor dank.
    Groetjes Pol Thoné

  28. Graag gedaan Michel.
    Ik heb ondertussen 24 aanvragen voor zaadjes
    gehad. Ik hoop dat iedereen ze goed ontvangen heeft. Mocht iemand ze volgende week nog niet ontvangen hebben, laat dan iets weten op het forum. Ik stuur dan nieuwe.
    Mochten er nog andere gegadigden zijn, ik heb
    namelijk meer zaadjes dan ik dacht en kan nog aan meerdere aanvragen voldoen.
    Fonz

  29. bedankt aan Fonz Hendrickx voor de zaadjes.
    laat u volgend jaar weten of het is gelukt.
    en de groeten aan Louis Van Laar.

    Michel.

  30. Ook ik had de zaden van Purple Sprouting besteld bij Van de Wal in Hoogeveen. Goede ervaringen met deze leverancier. Veel keus, snelle levering, niet duur. Het zijn grote planten geworden, wel drie keer zo groot als bv spruiten en ook hoger. Ik heb ervan geoogst al enkele weken geleden, (heel lekker) maar er was helaas niet veel van de stevige planten over want de duiven hadden er veel van weggepikt. Dit jaar ga ik het opnieuw proberen met goed afgeschermde planten.
    Lieve

  31. Zaden van Purple Sprouting zijn ook te bestellen bij Van der Wal in Hoogeveen. Via internet bestellen kan : http://www.zaadhandelvanderwal.nl Dit is een zeer vriendelijk en snel bedrijf.
    Dat de groente na het koken groen kleurt klopt, maar dat doet aan de smaak niets af. Wanneer het te warm wordt valt er niet meer tegen op te plukken, maar dan volgt een geweldige bloei, waar de bijen in het vroege voorjaar heel blij mee zijn, en zoals ik nu hoor kan je dus je eigen zaad oogsten, dat ga ik zeker doen. Een echte aanrader voor het vroege seizoen, wanneer er nog weinig te oogsten valt.

    Petra

  32. Beste heer Fonz Hendriricks;
    Ik heb het artikel over de spruit brocolli gelezen, daar had ik nog nooit van gehoord en ben wel geinteresseerd in enkele van deze zaadjes.
    Heden stuur ik u zoals gevraagd een brief omslag gefrankeerd aan mijn adres hopende op een positieve rekatie groet ik u zeer beleefd en wens u nog veel tuin plezier.
    Groetjes,
    Jozef

  33. Bitter in de mond …: (winter-)broccoli bevat zwavelverbindingen met antioxidante werking. Het gehalte aan die stoffen hangt af van een aantal factoren. Vooral: hoe meer water een groente bevat, des te minder (sterke)smaakstoffen & antioxidanten erin zitten. Biogroenten zullen (dus) ook meestal hoger scoren; wilde planten ook.
    Als je gewoon bent aan mild smakende, grote broccoli’s uit de winkel is het inderdaad wennen aan die sterkere smaak.
    Nog iets technisch over zaadteelt: winterbroccoli is, net zoals alle andere koolachtigen, een kruisbestuiver. Om beter (dikker, kiemkrachtiger) zaad te hebben kun je beter een aantal kolen naast mekaar laten bloeien; het teveel aan zaad kun je altijd delen met medetuiniers. Bewaar het zaad fris, dan blijft het minstens 5 jaar kiemkrachtig.

  34. Ik heb gisteren de eerste asperges geoogst niet heel veel
    maar ze waren wel heel lekker.Ondanks de strenge winter
    zijn ze vroeger dan vorig jaar.
    mvg ALEX

  35. Hallo iedereen,
    Ook heel erg bedankt voor al jullie leerzame reacties en het zadenaanbod voor de lezers!
    Inderdaad zijn nogal wat verschillen in vorstgevoeligheid. Hier ging de thermometer minder laag (slechts op 30 km van de kust), terwijl het in het “binnenland” duidelijk meer gevroren heeft. Ook winterbloemkool is gevoeliger voor vorst als te vroeg gezaaid/geplant wordt. En wordt ook afgedekt bij te strenge vorst.
    Dat de paarse kleur weggaat lijkt een typische eigenschap van nogal wat paarse groenten, ook paarse bonen worden bijna helemaal groen na bereiding. Smaken verschillen natuurlijk, de smaak werd door geen van de huisgenoten hier, ook de kinderen niet, bitter bevonden. Gewoon broccolismaak.

    groetjes
    Luc
    http://groenten-boek.plantaardig.com

  36. Ik heb die gisteren voor het eerst geoogst (vliesdoek erover bij de strenge vorst)en vond de smaak eigenlijk wat tegenvallen (bitter)en ook veranderde de kleur bij het klaarmaken van paars naar groen. Is dit normaal?
    grt

  37. Ik kweek dit type al jaren, en deze winter zijn ze voor het eerst voor 75% afgevroren :-(
    Inderdaad een heerlijke groente, vol vitamientjes & antioxidantjes, en op een moment dat de vroege eenjarige groenten nog niet oogstbaar zijn.
    Ik bied zelf een mengsel aan van divers gekruiste winterbroccoli’s: Nine Star Perennial, Redhead, Purple Sprouting, White Sprouting en nog een paar andere rassen heb ik al een aantal keer met mekaar laten kruisen. Het resultaat: nog meer oogstspreiding, en meer kleurtjes…
    Nog iets over vorstschade: hoe jonger de planten, hoe beter ze de kou doorstaan, heb ik ondervonden. Aprilzaaiing geeft zwaardere planten met meer opbrengst, septemberzaaiing zorgt voor betere vorstbestendigheid, maar de oogst is kleiner en later. Beschutting helpt natuurlijk ook tijdens strenge vorstperiodes.
    Voor zaad: http://www.lusthof.org.

  38. Ik heb nog een 1000-tal zelf gewonnen zaadjes van verleden jaar.
    Stuur me een gefrankeerde aan Uzelf geadresseerde enveloppe en ik zend U een vijftigtal zaadjes.Andere geïntresseerden mogen ook een enveloppe sturen .
    Ik hou er graag nog een honderdtal voor mezelf. Fonz Hendrickx
    Oude Vorstseweg 17
    2430 Laakdal
    U kan ze ook bestellen bij Thompson en Morgan
    1,69 £ voor 400 zaadjes+ verzendkosten:
    http://www.thompson-morgan.com/seeds1/product/360/1.html

  39. Waar kunnen we zaad kopen van deze toffe groente…altijd zin in iets nieuws uit eigen tuin
    grt
    maarten

  40. Winterbloemkool zaai ik reeds vele jaren en steeds met succes.Het ene jaar al meer dan het andere maar toch tevreden.Maar spruitbroccoli dat ken ik niet,is het een late aprilgrap?????Zo niet waar kan men dan het zaad kopen?En wat is de smaak ervan is het spruit of broccoli?GROETJES
    ALEX

  41. ik kweek deze reeds meerdere jaren tot grote voldoening van moeder de vrouw die er gretig gebruik van maakt in de keuken, zowel rauwkost als met roerbak(wokken). Ik had 30 planten staan deze herfst, doch spijtig genoeg zijn ze deze winter allemaal bevroren. Dus echt winterhard zijn ze niet.
    Echt een groente om warm aan te bevelen.
    Fonz hendrickx
    PS: kunnen zeer goed in de diepvries, want eenmaal de zonnige dagen er aan komen schieten ze snel door in bloemetjes. Zaad kweken kan door 1 plant te houden en later de zaadjes te oogsten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.