Veel mensen vragen zich af hoe het komt dat de bloempjes van de pepers of paprika’s afgestoten worden.
Misschien heb je het ook wel eens gezien: het bloemsteeltje wordt geel, de bloemblaadjes verdrogen en na een paar dagen valt het bloempje van de plant. Een slechte bestuiving kan niet de oorzaak zijn, paprika is namelijk een zelfbestuiver.
Omdat paprika een zelfbestuiver is moet het stuifmeel niet verplaatst worden naar een andere bloem. Het is voldoende als het stuifmeel loskomt en op de stamper van dezelfde bloem valt. Bij paprika gaat dit veel vlotter dan bij tomaat. De meeldraden omsluiten als het ware de stamper van de bloem waardoor het stuifmeel heel gemakkelijk op de stempel terecht komt. Daarom is trillen bij paprika of pepers niet nodig.
De oorzaak van bloemrui is dus te zoeken bij een slechte bevruchting, niet bij een slechte bestuiving.
Vruchtbelasting
Bloemrui is dikwijls een signaal dat er iets misloopt met de groei van de plant. De bevruchting verloopt dan niet optimaal of het geproduceerde stuifmeel is slecht van kwaliteit. De stuifmeelkorrels groeien niet door naar het vruchtbeginsel. Er volgt geen bevruchting en het bloempje sterft af.
Met name bij de grootvruchtige paprika’s kan de plant maar een beperkt aantal vruchten doen uitgroeien. Dit zijn ongeveer zes tot hoogstens tien vruchten. Als het een kleinvruchtige soort betreft zal de plant een groter aantal vruchten kunnen verdragen. Hoe dan ook, als een aantal vruchten bereikt wordt stopt de plant alle energie in de vruchten en wordt de wortel-, blad- en bloemgroei benadeeld. Er verschijnen weinig nieuwe scheuten en bladeren. De bloempjes openen zich nog wel, maar vallen af omdat de plant geen energie meer stopt in de bevruchting.Als je de kans ziet een aantal vruchten te oogsten in groene toestand, dan zal je zien dat de plant zijn groei herneemt en er opnieuw een goede vruchtzetting is.
Temperatuur
Te hoge temperaturen verstoren de bevruchting en de kwaliteit van het stuifmeel. Er komt wel stuifmeel op de stamper, maar de bevruchting gaat niet door. Als er verschillende dagen temperaturen van boven de 30-32°C voorkomen is het heel normaal dat er bloemrui optreedt. Ook bij tomaat is dit een bekend verschijnsel. Te lage temperaturen (’s nachts onder de 10 graden en overdag onder de 15 graden zal ook een negatieve invloed hebben op de vruchtzetting.
Groeiomstandigheden
Tenslotte zal de groeikracht van de plant ook een invloed hebben op de bloemrui. Door te nat of te droog te telen kan de plant tijdelijk in een stresssituatie (groeistilstand) komen waardoor de vruchtzetting achterwege blijft. Ook lichtgebrek kan de groei van de plant verstoren. Zelfs in een goed lichtdoorlatende kas kan een langere periode van bewolkt weer met weinig zonlicht de groei verstoren.
ik heb een YouTube gezien waar men met 2 takken werkt, zie filmpje. Mijn vraag is kan dat met elk ras van paprika? ik heb yolo wonder en kapiya uv.
https://www.youtube.com/watch?v=_0Ynz-gwUTI&t=108s
Ik heb reeds enkele jaren zelfgekweekte paprika’s in de serre geplant, om de 2 jaar langs dezelfde kant. Verleden jaar zijn er in de serre geen paprika’s aangekomen, buiten wel. Wat zou de oorzaak zijn ?
Geachte,
Ik heb zelf zaad genomen van lange zachte paprika en hun blad krult en groeien niet naar behoren.weet iemand raad hoe dat komt?
Groetjes Leo,
Dag Leo,
Komt vaak voor bij paprika’s. Zijn meestal vervormingen veroorzaakt door luizen. Door het krullen zijn ze nauwelijks zichtbaar en vaak zijn het maar een paar luizen die voor dat misvormde blad zorgen. Gek genoeg heb ik er met mijn buiten paprika’s geen last van en de paprika’s die ik in mijn kasje heb staan wel. Vorig jaar heb ik er verder niets aan gedaan en groeide de plant op een gegeven moment goed door met nieuw niet aangetast blad.
Met vriendelijke groet,
Peter
Hallo allemaal
Mijn paprika planten groeien niet goed het blad krult op,ik heb wel zelf zaad genomen van lange zoete paprika
Groetjes leo
Ik heb zelf zaad genomen van lange zachte papripas ,ze zijn goed uitgekomen en heb ze uitgeplant in de serre.Nu het blad krult en ze groeien naarvenand niet hoe komt dat?
Even over mijn paprika’s. Ik heb mijn plantjes meteen in de tuin gezet, en aan iedere plant op één na, zit een lange punt paprika aan de andere vier, er kwam verder geen meer aan, alle planten heb ik het meeste blad en nieuwe scheuten weggehaald, nu zitten er weer 10 a 12 nieuwe aan en groeien goed. Gewoon wat geluk denk ik zelf.
Ik heb een tray met punt en snoeppaprika’s opgekweekt en deze zijn nu ongeveer 12 cm hoog en zien er goed uit. Er komen nu echter blaadjes voor die gemineerd zijn door een (boorder) o.i.d. Is daar wat aan te doen op een milieuvriendelijke manier natuurlijk?
Ik heb een foto ervan en kan deze eventueel mailen.
bij voorbaat dank
met vriendelijke groet
peter.
Beste,
Ik zou vlug denken aan een mineermot waarvan de rups een reeks”mijnen” trekt en zo het blad van binnenuit uiteet.
Mvg,
Guy
Wat Guy zegt zou best kunnen, tenzij het natuurlijk kleine gaatjes zijn in de bladeren, wat bij paprika ook veel voorkomt. Dan zou het van wantsen kunnen zijn, typisch voor paprika. Stuur anders maar een foto naar lezersbijdrage@plantaardig.com
Hierbij een foto van het blad ingestuurd door Peter.
[img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/bladpuntpaprika.jpg[/img]
Het lijkt inderdaad een mineermot te zijn, zeker geen mineervlieg. Je zou eigenlijk een rupsje moeten terugvinden in het blad?
Vraag : waar staan deze paprika’s? In gezelschap van andere planten? In de serre?
En ook : is er dicht bij u in de buurt een glastuinbouwbedrijf?
Ik ben aan het zoeken waar die mineermot zo plots vandaan kan komen?
Biologische behandeling is misschien nodig, misschien niet. Maar als de besmettingsbron dichtbij is, dan wel. Hier in België is het middel Conserve beschikbaar voor de particulier, een middel erkend in de biologische teelt met goede werking. Pyretrhum lijkt mij niet zo goed te werken omdat de rups in het blad zit.
Maar ik was toch benieuwd naar de groeiplaats van deze paprikaplanten?
De paprika’s staan voor een raam op het zuiden in mijn huis. Er staan ook kleine tomatenplanten en kleine koolplanten. Er zijn geen zichtbare insecten aanwezig en er kunnen ook geen insecten binnenkomen. Ik heb het blad onderzocht met een sterke loep maar kan tot heden niets vinden. In ieder geval bedankt voor de info en gedane moeite.
met vriendelijke groet
Peter.
Toch wel zeer eigenaardig? Hou je ons op de hoogte van de evolutie van deze plaag? Of het al dan niet verder uitbreidt? Alvast bedankt.
groeten
Luc
http://groenten-boek.plantaardig.com
Dag Luc,
De snoep en puntpaprika’s hebben verder geen last ondervonden van de mineermot of wat het dan ook geweest mag zijn. Er hangen volop paprika’s aan en wij hebben de eerste 4 snoeppaprika’s (oranje) afgelopen week al geoogst. De puntpaprika’s zijn nog groen maar goed uitgegroeid.
met vriendelijke groeten
Peter.
Beste,
Hoe komt het dat, telkens een paprika rood begint te kleuren,hij begint te rotten?Dit gebeurt ieder jaar opnieuw.Graag wat tips!
Dankjewel
Ik dacht zoals hier al eens gelezen dat dit een soort vruchtrot is. Ik heb dit ook jaren gehad maar maakte dit jaar gier door netels en smeerwortelblad in een emmer te plaatsen en onder water te zetten voor 14 dagen. Stinkt wel maar heb heb tomaten, paprika en komkommer hiermee aangegoten , verdunning 1 op 10 en heb prachtige groenten, zonder rot, met frisgroen blad.
Hallo die komen overal voor, op ons land kwam ik er ook paar tegen bij het onkruid plukken . dat is gewoon standaard onkruid denk ik .
Hoi allemaal,
Ik heb een paprikaplant in mijn moestuin staan. Althans dat denk ik. Maar de plant zit vol met trosjes hele kleine (wat ik denk) paprikaatjes. Wel 6 tot 8 bij elkaar. Is dit dan wel paprika of iets anders? De vruchtjes zijn nu ongeveer een halve cm groot en het gaat erg langzaam. Ik dacht dat bij paprika de vruchten solitair aan een steeltje hingen. Het blad is wel hetzelfde als die van een paprikaplant.
Beste,
normaal groeien paprika’s niet echt in trosjes. Kan je een foto sturen naar lezersbijdrage@plantaardig.com ?
Bedankt voor uw reactie, ben er inmiddels achtergekomen dat we dachten paprika gezaaid te hebben, maar op de een of andere manier is er zwarte nachtschade omhoog gekomen. Deze hebben we al weggehaald, is erg giftig. Hoe het in onze moestuin terecht is gekomen is voor ons een vraag.
Dag Guy,
Bij grote paprika’s (deze rassen zijn grootvruchtige rassen vermoed ik) kan je geen vijftig vruchten in één keer hebben. Bij kleinere parika’s kunnen dat wel enkele tientallen per plant zijn.
Veel kan je niet doen. Je zou ze groen kunnen afsnijden, waardoor de belasting minder en de vruchtzetting beter.
Probeer in ieder geval eens dagelijks lichtjes aan de planten te schudden, zo komt het stuifmeel makkelijker los.
Er komen er vast nog wel enkel bij, als je tien vruchten per plant hebt is dat eigenlijk wel zeer goed. Ga je dan enkele daarvan groen oogsten, dan kunnen er weer enkele bijkomen. Het staat ook in de tekst hierboven zo beschreven.
beste,
Dank voor je mailtje.
Ik zal deze namiddag een aantal planten zogezegd ‘inkorten’,een aantal stengels met bloemen wegnemen zodat we hopend eind volgende maand toch nog kunnen genieten van onze paprika’s. Dit is zeker een lesje voor volgend seizoen.
Bedankt,
Mvg,
Guy Genbrugge
Dag,
Ik teel nu paprika ‘earliest red’ en ‘chinese giant’ beide gekocht bij Peter Bauwens,de planten zijn nu ca.1m hoog en ik schat een 50à60tal bloemhoofdjes,doch een 5tal vruchten slechts.
Hoe kan ik zorgen dat er nog een aantal vruchten zullen bijkomen?
ik had graag geweten wat de beste bemesting is voor paprika,tomaten en aardbeien.
daar men hier nooit iets over leest.bedankt jan
Dag Jan
Gebruik voor alle drie deze groenten een kaliumrijke bemesting, want het zijn vruchtgroenten.
Tomaten mogen meer aan bemesting hebben als paprika en tomaat.
Een normale dosis compost vooraf voor het planten is aan te raden. Stalmest ook, maar bij aardbeien niet vlak voor het planten.
Gebruik dan ook een kaliumrijke organische meststof die je goed door de bovenste laag (20 cm) mengt.
Gebruik dan bv een organische meststof 6-3-12 (of een benaderende formule) aan een dosis van 150 g/m² voor tomaten en 100 g/m² voor aardbeien en paprika’s. Dit op grond die al die jaren goed voorzien geweest is van stalmest en compost en dus al veel groeikracht in zich heeft.
groetjes
Luc
http://groenten-boek.plantaardig.com
Ik denk dat je niet moet vertrouwen op spontane zelfbestuiving bij paprika.
Ik kweek sedert dit jaar paprika’s in een serre. Aanvankelijk hoopte ik op ‘natuurlijke’ bestuiving maar geen enkele van de eerste bloemen ging een vrucht maken. Dan ben ik maar net zoals voor de tomaten zelf voor de bestuiving gaan zorgen door elke dag met een dun stokje een paar tikjes te geven boven op elke bloem. Het vergt maar heel wienig tijd (een dikke minuut om mijn 20-tal planten te doen). maar het resultaat is dat elke bloem die ik zo heb bestoven nu een paprika geeft. Je weet dat het goed zal zitten als er een klein wolkje stuifmeel uit de bloem valt bij het geven van een tikje.
Bedankt voor de tip François. Ik bevestig graag dat, bij moeilijke omstandigheden, ook bij paprika trillen om het stuifmeel lost te maken een goede teeltmaatregel is.
Ik heb al meerdere jaren paprika’s in de serre : rode, zelfaangemaakte plantjes.
Dit jaar waren ze wel nogal laattijdig.
Het probleem : ze staan heel mooi, groot, maar blijven groen (de variëteit is wel degelijk rood!).
Ik heb al een vliesdoek rond gewenteld voor de warmte, een banaan bijgehangen (ethyleen ?), één geplukt en binnen gelegd in de
warmte, doch geen resultaat.
Weet iemand andere en betere raad ?
Met dank,
Beste Marie, wat je gedaan hebt kan de rijping bevorderen en meer kan je niet doen vrees ik. behalve de serre dag en nacht verwarmen tot 20°C…….
Het was nu éénmaal een kouder seizoen waardoor de rijping minder goed was. Paprika’s narijpen kan eigenlijk alleen met vruchten waarop al een stipje kleur te zien is of daar net tegenaan zitten.
Je kan altijd de vruchten in de huiskamer leggen, maar als ze binnen de tien dagen geen aanzet tot kleuring hebben is het beter ze groen te gebruiken.
Met alle dank (ivm paprika rijping) voor deze uitleg, dus het probleem lag wel degelijk bij de T°. Intussen heb ik intussen wijselijk alle vruchten afgeknipt ‘groen’.
hey,mensen,
mss eens een ander vraagje, ik heb watermeloenen geplant in men serre, heb ze zelf bevrucht met penseel maar toch vallen de vrouwelijke bloemen er af na een paar dagen iemand een idee wat het probleem kan zijn
grtzz gerry
Beste Gerry
Hoe is het gesteld met de groeikracht van de plant? Is deze mooi groen? Of groeit deze zeer sterk, met heel veel blad. Of eerder zeer zwak. Beide kunnen een oorzaak zijn. Als de groei normaal is en de vruchtzetting toch niet op gang komt, denk ik dat je nog wat geduld moet hebben. Lang niet alle bloemen vormen watermeloenen, ook als de bestuiving door insecten gebeurt.
groeten,
Luc
Hallo,
Ik heb gewoon zaadjes uit de paprika’s van Carrefour gebruikt en die zijn heel goed opgegroeid … dus de uitspraak van Stijn blijkt niet altijd te kloppen …
– Organishe meststof = VINASSE-KALI van VIANO
Hievan heb ik ongeveer 30gr op de 12ltr water gebruikt
– Druppelsysteem.Ik gebruik 2 druppelsystemen
Voor de paprikakweek gebrukte ik het systeem van
OASIS.Als ik me niet vergis heb ik dit gekocht bij
AVEVE.dit werkt op één batteij van 9 die volt je best uitshakelt om de hoeveelheid water in één keer toe te voegen.als je op batterij werkt gaat dit timer gestuurd maar de instelbare tijd is te kort om alle water
toe te voegen
Het tweede druppelsysteem heb ik gekocht op http://www.tuinadvies.be Je kunt dit vinden onder de naam
DRUPPELKIT met een duidelijke afbelding erbij
Hierbij een foto ingestuurd door Sandra, dit is inderdaad zoals Ella al zei, deze wordt nog rood, maar het kan echt nog wel een tijdje duren, nu in september
[img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/Paprikas_kleuren_zwart.jpg[/img]
De zwartverkleuring is anthocyaan. De paprika vormt dit bij stress. Het is niet gevaarlijk, maar juist heel gezond (anti oxidant). De donkere kleur van aubergine is ook anthocyaan. Ik verwacht een te lage temperatuur.
@ Sandra Ik denk ook dat wat Ella zegt, eerst donker, dan rood. Je mag ook altijd een foto sturen naar lezersbijdrage@plantaardig.com , dan zijn we zeker.
@ Jaak, bedankt voor de bijdrage, ik was even nieuwsgierig welk soort organische meststof dat was en hoeveel je dan aan die 12 liter water toevoegt. Is dat druppelsysteem een aangekocht systeem of heb je dat zelf in elkaar geknutseld? Kan je eventueel het merk of zo doorgeven? Alvast bedankt!
Hallo Sandra,
Mijn ondervinding is dat sommige soorten groene paprika eerst donker (zwart?) worden, daarna begint de roodkleuring .Misschien nog even afwachten!
Groene paprika’s worden dus eerst donker en dan rood. Misschien is dat hier aan de hand? Succes
Groeten,Ella.
Jaren heb ik pogingen gedaan om in mijn koude serre grote paprikas te kweken met steeds tegenvallend resultaat. Dit jaar ben ik terug herbegonnen maar deze keer met een druppelsysteem om de planten water te geven. Het systeem heeft een voorraadbak waar ik ongeveer 12 ltr water kan in opslaan en waar ik een hoeveelheid organische meststof heb aan toegevoegd. En wonder boven wonder ik heb heel mooie rode en gele stevige vruchten.
TOEVAL?. Ik weet het niet maar ik dacht dat dit wel het vermelden waard was.
Hallo,
Deze zomer heb ik voor het eerst paprika’s gekweekt. Nu heb ik 2 potten staan, waarin allebei 1 paprika plant zit.
In de ene pot zit 1 grote groene paprika en 2 kleintjes. Nu is de grote zwart aan het kleuren en de kleintjes zijn al bijna zwart.
In de andere pot zit 1 grote paprika, nog geheel groen.
Dat die andere zwart kleuren, is dat normaal? of hebben ze een ziekte.
Alvast bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag.
Mvg,
Sandra
Wat betreft het rijpen van de paprika’s, is het best om geduld te hebben. Dit kan zeer traag gaan, en met dit weer nog trager. Oogsten en laten narijpen is nu zeker nog geen optie. Dit lukt trouwens bij paprika minder goed dan bij tomaten. Hopelijk wordt het binnekort weer wat warmer en zullen de paprika’s dan sneller rijpen.
Beste, we hebben schitterende paprika’s, groot en lekker, maar ze kleuren nog niet geel en rood zoals de bedoeling was. in de ene publicatie lezen we de vrucht omhullen met een papieren zak, in de andere juist niet doen. Gewoon geduld hebben tot ze kleuren, of is er een hulpmiddel? De vruchten wegen nu zo’n 300 gr.;zijn zeker 20-25 cm lang.
dank voor elke tip!
Ben na een paar jaar serrepaprikas kweken te weten gekomen dat die rotte vlekken op sommige vruchten geen rotte vlekken waren maar brandvlekken van de zon. Maar nu volgt mijn vraag.hoe komthet dat ieder jaar de vruchten bijna of niet kleuren of anders gezegd niet rijp worden ?
met dank voor goede raad
Jaak
Ik heb ook een vraagje over mijn paprikaplanten. Ik lees overal dat je de zijscheuten eraf moet halen. Nu zijn de planten ongeveer 30 centimeter groot, en er zitten ongeveer 10 tot 12 blaadjes aan de steel. Moeten die blaadjes er nou af, bedoelen ze dat met zijscheuten verwijderen. En kan ik dat nu ook nog doen dan en hoe zonder de plant al te veel te beschadigen???? Dank voor evt. antwoord.
gr. Yvonne
Dag Yvonne
het gaat hier over het snoeien van de zijscheuten, nooit wegnemen van zijscheuten.
Maar er zijn hier uitzonderingen op
– niet bij kleinvruchtige paprika’s
– niet bij paprika’s die in de zomer nog vrij klein zijn.
Uw planten zijn zeker nog niet groot, nog maar 30 cm, en ik heb de indruk dat ze nog niet vertakt zijn. Dus is hier geen gewasbehandeling nodig!
Straks, als ze groter zijn en vruchten dragen, kan je ze ondersteunen met wat bamboestokken en een touw. Zodat de takken niet kunnen “openvallen”
groetjes
Luc
http://groenten-boek.plantaardig.com
mij spaanse paprika hebben groeistilstand wat kan de oorzaak zijn
Dag Gilbert
Je moet zeker niet alle bloempjes verwijderen. Ik denk, als ze nu pas bloeien dat het volstaat om de eerste drie bloempjes die je ziet te verwijderen. Dit zal dan later beloond worden met een plant die meer energie heeft doordat ze meer bladeren heeft en uiteindelijk meer vruchten draagt, weliswaar een weekje later dan wie geen bloempjes wegneemt, maar wel meer vruchten.
De groeten aan de volkstuinders van Sint-Niklaas.
met vriendelijke groeten
Luc
http://groenten-boek.plantaardig.com
Hallo Luc,
Dit jaar voor het eerst paprika aan het kweken: de gele soort Yolo Wonder; als plantje gekocht.
Andere jaren heb ik het met zaadjes van een tuincentrum geprobeerd, maar dat ging toch niet zo goed.
Mijn paprikaplant is inmiddels een prachtige plant, zo’n 55 cm hoog in een pot.
Nu lees ik dat ik eigenlijk beter de eerste bloemetjes eraf had kunnen halen. Ik heb al vruchtbegin bij zo’n 5 bloemetjes. En er komen nog steeds bloemetjes bij, en zelfs meer bloemknopjes.
Is het nu nog verstandig om bloemetjes af te gaan knippen? Om de andere vruchten beter te laten groeien?
Of lekker alles laten zitten?
Alvast dank voor het antwoord.
En ik heb heel veel aan alle tips die ik inmiddels op Plantaardig heb gevonden! Tomatenplanten doen het super (had nog niet van patentkali gehoord, maar ze hebben het bij de Biologische Tuinvereniging Elderveld in Arnhem). Ik heb ook aardappelen in een emmer uitgeprobeerd: kijken of het iets wordt :-D
Mvg,
Tessa
http://www.btv-elderveld.nl/tomaten
Beste Tessa,
We zijn nu twee weken verder. Ik veronderstel dat je de bloemetjes/vruchtjes gelaten hebt. Nu moet je geen bloemetjes meer afknippen. De bloemetjes zullen er vanzelf afvallen als de plant de extra vruchten niet meer aan kan. Als je de eerste paprika’s vroeg (groen) oogst zullen er nog enkele vruchtjes bij komen.
Hoi Groenteninfo,
Inderdaad zijn er vanzelf bloemetjes afgevallen. Maar ook 1 van de kleinere paprikavruchten (helaas).
Op dit moment is het zelfs zo dat er zo goed als geen bloemetjes meer op het punt staan om te gaan bloeien zoveel knopjes en beginnende bloempjes zijn eraf gevallen…
Ik had de plant uit de hitte van mijn achterbalkon (op zuidwest) naar het voorbalkon gehaald (op noordoost, ’s ochtends zonnig). Dit omdat ik begreep dat ook boven temperaturen van 30 graden C bloemetjes gaan ruien.
Dat verplaatsen naar voor lijkt de plant geen goed te hebben gedaan en de groei leek achter te blijven (groeistilstand). Ik heb de plant nu weer achter staan – maar nu is het ineens ook geen geweldig weer meer met al die regen. Ook niet geweldig voor al mijn tomatenplanten waar al vruchtjes aangekomen zijn, helaas.
Bidden we allemaal even voor zonniger weer? ;-) :-D
Ik hoop dat er toch nog wat meer bloemetjes bij de paprika gaan komen, en dat ik de eerste en dus nu grootste paprika niet te vroeg pluk vanwege de giftige stof die er nog in zit.
Ach ja… de perikelen van een eerstejaars paprikateler ;-) (met maar 1 plant, maar toch ;-)
Volgend jaar opnieuw, en beter beslagen ten ijs dankzij deze website!
Hallo beste Luc,
Mijn paprika planten staan in de serre 25cm groot , en in het midden van deze planten verschijnen nu bloemetjes.
Moeten deze allemaal verwijderd worden of mogen er nog enkele blijven staan?
Vele tuingroeten Gilbert(Volkstuin Sint-Niklaas)
Mijn ervaring is anders. Elk jaar gebruik ik zaad van de zoete punt paprika en de dikwandige paprika uit de supermarkt (AH). Ik zet de paprika’s wel in de kas. Heb hier heel goede ervaring mee. Steeds prachtige vruchten aan mijn planten die heerlijk smaken.
beste Joke,
Wil graag meer info nav je bericht 25.05.’10.
Koop je paprikas uit het schap en droog je dan de zaden? Gebruik je dan een kas/bemeste tuinaarde/wanneer zaai je etc.?
mgr.
Robert Hoeve
Beste,
Een vrucht uit de supermarkt zal je normaal gezien niet kunnen verder kweken aangezien het meestal F1 Hybride planten betreft die gemanipuleerd zijn.
Deze zijn gemaakt om 1x op te groeien en hun vruchten af te geven. uit het zaad kan dus niet worden verder geteeld.
Kwestie van commercie. :-)
Indien u eigen paprika’s wil kweken moet u dus zelf zaad halen in een tuin zaak al dan niet F1 zaad (eigenlijk gemaakt om resistent te zijn en in het groot te kunnen kweken) of gewoon zaad.
Groeten Stijn
Beste Herman,
Ik ben er weer.
Ik heb vorig jaar (2009) van Tenerife tomatenzaad meegebracht.De zaadjes doen het goed.
Deze tomaten zijn zeer groot 3 in 1 kg.
Zijn die ook hier te koop.
Groetjes Frans
Ik heb zelf een paprikaplantje gekweekt door de zaadjes uit een ‘supermarktpaprika’ te planten. Het plantje is nu 30 cm en staat op de vensterbank. Het eerste bloemetje is al een tijdje zichtbaar maar nu (zoals boven ook staat vermeld) wordt het bloemetje verstoten. Hoe kan ik zorgen voor een betere bevruchting? Ik denk inderdaad dat het daar aan ligt, aangezien ik een aantal keren tegen het bloemetje heb getikt om te bestuiven.
Dag Ella
weinig bloei? Ook nog geen vruchten? Hebben de planten misschien heel veel blad, staan ze te weelderig?
Of juist omgekeerd, ze staan zeer “ijl” en hebben om één of andere reden te weinig licht.
Beide mogelijkheden staan voor mij open.
Die tomatenplant met grijze kleur, is dat misschien een speciaal ras? Coeur de Boeuf tomaten (sommige types) hebben soms wel een meer grijs blad. Of het zou ook een virusaantasting kunnen zijn? Draagt deze plant vruchten?
Je merkt het, moest je kunnen wat foto’s sturen naar lezersbijdrage@plantaardig.com dan zou ik echt veel beter kunnen adviseren.
Zoniet kan je alvast proberen te antwoorden op de vragen zodat alles wat minder vaag wordt
vriendelijke groeten
Luc Dedeene
http://groenten-boek.plantaardig.com
Hey, dag Luc,
In mijn plastieken serre van 2m op 4.50m staan tomatenplanten. Ze zijn al vrij groot maar hebben zeer weinig bloemekens, weet jij wat de oorzaak is? Ook heb ik gemerkt dat er een grote tomatenplant is die een grijsachtige kleur heeft, en er dan een beetje vedroogd uitziet, maar niet altijd?
Met dank en groeten van Ella
Wees toch wat voorzichtig met groene paprika. Indien ze niet rijp zijn bevatten ze solanine zoals in de aardappel.
Beste groetjes, vic
Wanneer beginnen paprika’s te kleuren ? Zowel mijn gele als rode paprika’s in de serre blijven grasgroen. Is dit normaal ?
Dag Martin,
Reken toch op een viertal weken vooraleer een volgroeide groene paprika begint te kleuren. Dus, als de paprika donkergroen is, hard geworden is en niet meer bijgroeit kan je groen oogsten. Tel daar nog vier weken bij vooraleer rood te kunnen oogsten.
groetjes
Luc
Ik heb gele en rode paprikaplanten in onze serre geplant, door ze te laat te ondersteunen zijn er verschillende takken met nog groene paprika’s afgeknakt. Mag ik deze groene vruchten opeten ?
Deze paprika’s zijn perfect eetbaar
groetjes,
Luc
Beste Marten,
dit kan volgens mijn ervaringen wel. Op voorwaarde dat je de watergift kan regelen volgens de planten. Dus apart water geven, komkommer vraagt meer dan tomaat en die meer dan paprika. Ook rekening houden met de hoogte, paprika is kleinst, dan tomaat en komkommer is het hoogst. Zorg dus dat de paprika niet heel de dag in de schaduw van de komkommer staat!
Komkommer is een goede vruchtafwisseling voor tomaat en paprika. Deze laatste twee behoren wel tot dezelfde familie en zijn eigenlijk geen optie voor vruchtafwisseling.
Kun je in een kas paprika en tom en komkomers bij elkaar zetten? Mijn kas is 4 bij 9 meter
paprika en tom en komkommers bij elkaar in een kas zetten is goed mogelijk. Doe dit zelf ook. Paprika draagt veel en goed, tom en komk idem.
Geef koemest korrels en 12.10.18
met groet,