Het blijft voorlopig zacht, we kunnen dus onze herfstgroenten nog wat buiten laten, want daar bewaren ze best. Hoe dan ook zullen we binnenkort toch aan de slag moeten, want het weer kan snel omslaan. Zorg dus dat je voorbereid bent om bij een nakende weersverandering aan de slag te gaan. Landbouwers die grote hoeveelheden groenten op het veld hebben gaan nu al aan de slag, anders lopen zij het risico niet tijdig klaar te zijn voor de vorst eraan komt. Deze week is de oogst van rode kool dan ook begonnen staat in dit artikel te lezen.
Rode kool wordt best geoogst als het buitenblad van deze sluitkool scheurtjes vertoont, zoniet bestaat het risico dat de kool volledig openscheurt. Rode kool om te bewaren oogst je in november, voor de eerste vorst. Dan kan je ze bewaren in een zeer koele, maar vooral luchtige ruimte. Je kan de kolen, na de buitenste bladeren verwijderd te hebben, omgekeerd aan de stam ophangen in een schuur of kelder. Of je kan de kolen stapelen in bakken, telkens één laag per bak zodat er voldoende luchtstroming doorheen kan.
Lees meer in het artikel Groente :rode kool zaaien, planten en oogsten..
Voor een maximale opbrengst oogst je knolselder best zo laat mogelijk. Er komt nog heel wat groei in september en oktober. Met dit zachte weer kunnen we gerust nog wat wachten tot begin november. Toch kan knolselder slechts weinig vorst verdragen. Bewaren gebeurt het beste als we de knollen inzetten in de grond in een serre of koepel. In een kuil bewaren werkt voor knolselder minder goed…..
Een gedachte over “Oogst sluitkool en knolselderij”