5 september 2013
Oerprei, je kunt er meer mee doen dan je op het eerst zicht beseft!
-Snijprei: de jonge sprietjes (scheutjes) kun je reeds vanaf half september bovengronds afsnijden om zo jonge preischeuten te oogsten. Gebruik: soepen, stoofgerechten, rauw als kiemgroente. Deze plantjes kun je kweken in een grote bloempot op het terras en in de volle grond.
-Halfwas: na de winter in een half volwassen stadium kun je parellook (zoals het ook genoemd wordt) oogsten en gebruiken zoals we gewone prei in de keuken gebruiken. Stoofprei, soepprei, prei met ham in de oven,… Een waar festijn.
-Volgroeid: wanneer de grondbollen rijp zijn kun je de grootste ontvliezen en gebruiken in soepen, stoofgerechten enz.
-In bloei: op het einde van de groei net voor het verdrogen kunnen de dikste bollen overgaan tot bloeivorming. Wat een mooie bloemen! Bij de fleurist kopen we toch ook Allium (sierajuin) bloemen, parellook bloemen zijn zeer mooi in een gemengd boeket of in een vaas met alleen en alleen Allium bloeisels.
Oerprei kun je terug planten vanaf september.
Lees ook mijn zeer uitgebreid artikel over oerprei.
Groetjes Tuinman Peter
Tuinman Peter
Laatste berichten van Tuinman Peter (toon alles)
- Winterpostelein telen, vijf methodes - 20/12/2016
- Is fermenteren -Bokashi- een milieuvriendelijk alternatief voor composteren? - 03/12/2016
- De teelt van knoflook tot een goed einde brengen is niet eenvoudig. - 31/05/2016
- Het is nu Basilicum tijd, ook voor in de bloemenborder! - 15/05/2016
- Heel eenvoudig zelf paddenstoelen kweken - 04/09/2015
Beste Peter, steeds lees ik jouw tips met grote interesse. Vorig jaar hebben we reeds een keer gemaild. (ik heb toen ook gevraagd of je reeds had gehoord van kweken op strobalen) Ook had ik vragen betreffende die tomaten die je niet moet dieven of steunen. Ik vroeg je toen waar ik die kon vinden. Dat was bij jullie in de winkel. Kan je mij een mailtje zenden wanneer ze binnen zijn? Ik zou ze graag eens uitproberen.
Met dank
Luc