Kwakkelzomer brengt aardappelplaag en bladvlekkenziekte in de tomaten.

Zeventien jaar geleden is het volgens de weerman. Ook in 1988 was er een zomer met ontelbaar veel dagen met ondermaatse temperaturen en op té regelmatige basis een grote portie regen. Dat dit gevolgen zal hebben voor de tomatenoogst in de particuliere tuintjes laat zich raden. Er is niet alleen de oogstverlating. In juni waren er door het droge warme weer, weinig problemen met de aantasting door de aardappelplaag. Maar in het putje van de zomer kregen we dan wel te maken met een plotse opstoot van aardappelplaag in de openluchtteelten van tomaat. Daarnaast werden we op grote schaal geconfronteerd met een zware aantasting door bladvlekkenziekte. Wat ook al een tijdje geleden was. Wie geen preventieve maatregelen nam ziet zijn oogst sterk verminderen.
Lees het uitgebreide artikel met uniek fotomateriaal.

8 gedachten over “Kwakkelzomer brengt aardappelplaag en bladvlekkenziekte in de tomaten.”

  1. Ook waar ik woon, in het zuiden van Frankrijk hebben we een kwakkel zomer, te koud en nat. Komkommer, meloen en ook de tomaten hebben er flink van langs gekregen [ aardappel ziekte ? ] Deze tomaten, zeggen ze, zijn ziekte resistent. Daardoor ben ik te laat begonnen met bordeauxse pap [ kopersulfaat ] te spuiten. Na drie spuit beurten is het proces gestopt. Nu maar hopen dat het weer omslaat.
    groetjes pim

    1. Foto’s van Pim, een goede illustratie (helaas) van de kenmerken van Phyophthora infestans op tomaten.
      [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/DSC02736Kopie.JPG[/img]
      [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/DSC02737Kopie.JPG[/img]
      [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/DSC02742Kopie.JPG[/img]

      1. Pim, tomaten zijn tot op heden nog niet aardappelziekte resistent, sommige soorten wel tolerant. Het verschil: tolerant betekent nog niet vatbaar van de eerste infectie, het betekent wel dat bij een blijvend infectiedruk er toch ziekte optreed. Jammer dus. Dit jaar is het dus echt een katastrofe, ook bij ons zelfs bij kweken in een plastiektunnel.(door de condensvorming in de vroege morgen). De planten zijn lange tijd nat en zo vatbaar voor de ziekte. Veel luchten en zo weinig mogelijk water geven. Dit jaar zijn de resultaten van iemand die tomaten kweekt gewoon onder een afdakje(droog tegen de regen) beter dan in een plastiektunnel. Dit door het beter verluchten tijdens de nacht en de vroege morgen. Het ene jaar is het andere niet. Groetjes Tuinman Peter.

  2. Een vraag,
    bij mijn schoonbroer zijn tomaten vallen van de 3de rand de bloemen allemaal af, de verdere groei is volledig geremd ze drogen op. (hij is een tuinder met ervaring)
    Zijn tomaten staan zoals de mijne in een serre.
    Het ras weet ik niet, zeker geen geënte tomaten.
    Wat zou dit kunnen zijn.
    Ikzelf heb geënte tomaten reeds voor het vierde jaar op rij, deze haal ik bij Van De Putte in Olsene, en heb tot nu toe geen problemen.

    1. Beste Ivan,
      het is niet makkelijk om basis van deze gegevens een diagnose te stellen. Voorlopig hou ik het op bodemmoeheid door kurkwortel en verhoogde zoutconcentratie.
      Ik ga ervan uit dat de planten in het begin goed groeiden en dan stilvielen in groei.
      De manier waarop het beschreven wordt is wel nogal drastisch bij bodemmoeheid, zoals alle bloemen die afvallen en het opdrogen. Misschien is er toch iets gebeurt met klimaat/grond die dit plots veroorzaakt heeft?
      Meer gegevens over bodemmoeheid in tomaat, met bijhorende links naar kurkwortel en zoutconcentratie vind je op dit adres

      Wat meer details via een foto zou een juistere diagnose opleveren. Stuur deze naar lezersbijdrage@plantaardig.com
      groetjes,
      Luc

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.