26-10-2013
Krielkippetjes zijn razend populair al is het meer als hebbeding dan als verdelger van insecten en klein ongedierte. Sier- en groentetuin bezitters hebben allemaal wel eens last van slakken, grondrupsen, ritnaalden, lapsnuitkevers, salandkevers en andere bodeminsecten De opruimers bij uitstek zijn kippen en eenden. Met hun bek en poten ruimen ze menig ongedierte op. Is het nu tussen de Hosta’s, boven of onder het gras, tussen de stengels van de hagen of in de rustende groentetuin bedden, overal is er wel een kostje bijeen te scharrelen. Met deze activiteit verhogen ze hun voedingskwaliteit, immers dierlijk voedsel bevat veel proteïnen.
Wij als tuinbezitters zijn gebaat bij het verdelgen van de schadelijke insecten.
Lapsnuitkevers ( oa. taxuskever): tijdens de zomer worden de volwassen kevers gejut. Gevolg: veel minder aanzet van nieuwe wormpjes welke de wortels van onze vooral sierplanten aanvreten. Minder schade bij: Taxus, Vitis(druiven), Rododendron, Astilbe, Sempervivum en veel anderen. Tijdens zomer en winter worden de maden verorberd met als gevolg veel minder wraatschade aan de wortels en minder volwassen kevers in het voorjaar. Deze hulp in siertuinen is meer dan welkom daar goede bestrijdingsmiddelen (scheikundige) niet meer in de handel zijn. Onze kippetjes werken ook verder tijdens de winter bij temperaturen waarbij biologische middelen (zoals aaltjes, nematoden) niet werken.
Slakken: naaktslakken en huisjesslakken zijn echt een lekkernij voor de kippen en eenden. Gevolg: minder directe vraat en minder afzet van eitjes
Ritnaalden: bij het aanleggen van een nieuwe groentetuin of na een groenbemester van de eenzaadlobbige familie (rogge, gras) kunnen er ritnaalden(koperwormen) in de grond zitten die dan in de volgende teelt schade aanrichten, zoals bij aardappelen, wortelen, suikermais en nog veel andere groenten.
Aardrupsen: dit is een verzamelnaam voor een aantal in de bodem levend rupsen van vooral motten (nachtvlinders). De rupsen worden blootgewoeld en verorberd.
Salandkever en langpootmuggen: de larven vinden we terug in de gazons. Hier kunnen onze kippetjes de ei afleggende vrouwtjes die in hele vluchten aangevlogen komen opeten, gevolg minder afleg van eitjes. Eens de afgelegde eitjes ontluiken kunnen ze worden gepikt vanuit het gras bij een jong stadium. In een verder gevorderd stadium zullen onze gevederde vrienden ook het gazon mee wegvroeten ( neen, dat nu niet!!). Hier moeten we door de zure appel, we willen ons aangetaste gazon intact houden, dit zal echter niet lukken daar de grond ook na het afsterven van de grasmat nog vol zit met hongerige maden die het nieuw ingezaaide gras zullen belagen. Eerst vrij laten pikken van maden en dan pas opnieuw inzaaien waarna we omheinen om de jonge grassprietjes te vrijwaren .
Poppen van allerlei insecten(poppen van de wintervlinder bij fruit, poppen van wortelvlieg, poppen van ajuinvlieg, poppen van koolvlieg enz. enz. Te veel om op te noemen.
Moeten onze kippetjes het jaarrond in onze tuin kunnen foerageren en hebben die geen omheind perk nodig? Neen. Wij als tuineigenaar bepalen waar en wanneer onze krielkippen worden ingezet. Krielkippen kunnen ook tot last zijn tijdens bepaalde perioden van het jaar. Neem nu als de jonge bladeren van de Hosta’s ontluiken, als ons lente zaaisel in de groentetuin opkomt, als de jonge scheuten van de rozenstruiken zwellen dan kunnen onze kippetjes beter in hun omheinde perk worden opgesloten. Toch is het houden van krielkippen als biologische bestrijder zeker om deze redenen aan te raden.
Iets waar ik nog niet aan dacht, we krijgen gratis en voor niets de lekkerste eitjes.
Zoals steeds 3 foto’s.
Groetjes Tuinman Peter.
Lees ook : http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/de-taxuskever-bij-aardbeien/
Tuinman Peter
Laatste berichten van Tuinman Peter (toon alles)
- Winterpostelein telen, vijf methodes - 20/12/2016
- Is fermenteren -Bokashi- een milieuvriendelijk alternatief voor composteren? - 03/12/2016
- De teelt van knoflook tot een goed einde brengen is niet eenvoudig. - 31/05/2016
- Het is nu Basilicum tijd, ook voor in de bloemenborder! - 15/05/2016
- Heel eenvoudig zelf paddenstoelen kweken - 04/09/2015
Beste
Hoe kan ik het onkruid moer bestrijden in de moestuin en wat is de oorzaak daarvan
gr serge
Serge, niet simpel. Muur is een zeer explosief groeiend onkruid. Het vermeerderd via zaad en stekjes. Kippen in het algemeen eten dit onkruid zeer graag, tijdens de winter de kippen laten grazen in de moestuin zorgt er voor dat het gewas onder controle wordt gehouden. Tegengaan in de volgende lente en zomer doen ze niet maar het kweekt niet bij tijdens de winter. Tijdens de zomer tijdig schoffelen en manueel wieden is de enige goede methode. Een ding moet je goed onthouden, als je de trappers, al is het maar voor korte tijd, kwijt bent dan zorgen de zaden voor minimaal 7-10 jaar nageslacht. Volhouden is dan echt wel de boodschap. Groetjes Tuinman Peter.
ps, ik heb ook dit probleem.
Beste Peter,
Ik heb 700 potten met fuchsia’s ,en de laatste twee jaren had ik zeer veel schade van de lapsnuitkever ,met als gevolg 350 dode planten.De gangbare bestrijdingsmiddelen hadden gefaald.Ik vond niet beter dan al deze potten in een grote kruiwagen een voor een zorgvuldig uit te spreiden op de bodem van de kruiwagen en daar mijn 3 tamme kippen bij te roepen ;zelfs moet ik ze niet roepen ;ze komen vanzelf en werken met een niet te evenaren nauwkeurigheid en inzet om deze potgrond tot in detail uit te kammen en te ontdoen van alle lastige belagers ,met als gunstig resultaat dit jaar slechts 5 potten aan te treffen met maden. Ik zet de strijd verder op deze manier .Goedkoop en afdoende .
100 % waar. Ik had deze zomer op een mooie dag bijna geen jonge sla meer, of andijvie. Bleek dat er een fazant met 4 kuikens dagelijks in mijn tuin kwamen ‘eten’. En inderdaad, bijna geen slakken meer, de mieren waren ook verdwenen. Alleen moest ik over al het jonge groen netten aanbrengen, maar dat vond ik niet eens zo erg.