Klemhart bij bloemkool of broccoli

De late nachtvorst tijdens de eerste helft van april heeft dit jaar het fenomeen van hartloosheid of klemhart, dat meestal sporadisch optreedt versterkt. De indruk bestaat dat er dit jaar zowel bij de professionele teler als bij de liefhebber meer hartloze bloemkoolplanten waren dan gewoonlijk. Met name bij de vroege teelten, dat wil zeggen geplant in maart of april.
Het fenomeen is bij de aankoop of het verspenen van de plantjes niet altijd op te merken. Pas enkele weken na het uitplanten als  er enkele grote bladeren gevormd zijn merk je dat er geen hartblaadjes meer bijkomen. Het laatst gevormde blad is dikwijls lepelvormig of misvormd. Het hart van de plant is vervormd en groeit niet meer verder. Zulke planten kunnen dus geen bloemkolen meer vormen.  Erg vervelend als je een setje van zes vroege bloemkoolplanten in het tuincentrum gekocht hebt, en er daarvan twee geen bloemkool kunnen voortbrengen.

Bij de beroepstelers werd het dit jaar met name waargenomen bij bloemkoolplanten die tussen 25 februari en 8 maart gezaaid zijn. Waarschijnlijk te wijten aan het het koude en donkere weer dit voorjaar in maart en april en de lage temperaturen aan de bodem (vorst) (bron : S&G)

Over het algemeen zijn vroege bloemkoolteelten gevoelig, zeker de weeuwenteelt, de januarizaai en de vrijsterteelt (zaai februari). (zie teeltschema bloemkool)

Oorzaken van deze planten met klemhart of hartloosheid zijn :


Koude tijdens opkweek en het begin van de teelt, dit zou kunnen gebeuren tijdens de plantenopkweek, maar het is ook mogelijk dat dit gebeurt tijdens de periode dat nog jonge bloemkoolplantjes, soms onbeschut, in het tuincentrum of in open lucht bij de teler staan. Een temperatuur van 8°C of meer na het uitkomen van de eerste hartblaadjes biedt grotere zekerheid om geen klemhart te doen ontstaan.

Groeistoornis : ook andere groeistoornissen dan koude (bv groeistop door droogte) kunnen eventueel aan de oorsprong liggen.

Molybdeengebrek wordt al lang als één van de oorzaken erkend. Vooral in grond met een iets lagere pH is de opneembaarheid van molybdeen soms moeilijker. Soms wordt klemhart dan ook zure ziekte genoemd. Om koolgewassen te telen is het daarom beter voldoende te bekalken. Ook al om knolvoet te voorkomen. Veel liefhebbers mengen zelfs een soeplepel zeewierkalk in het plantgat bij het poten van koolgewassen.
De plantenkweker gebruikt potgrond waaraan molybdeen toegevoegd is. Molybdeengebrek bij vroege bloemkoolteelten kan dan ook voorkomen worden door ammoniumolybdaat te gebruiken.
Een tip voor gevorderden. Dit zou u kunnen overwegen als u jaarlijks vrij veel hartloze planten heeft:  5 g ammoniummolybdaat toevoegen aan 100 liter potgrond. Eventueel na het uitplanten bespuiten met een oplossing van 0,05 % ammoniummolydaat. Dit is dus heel weinig! Molybdeen is dan ook een sporenelement, dat wil zeggen een voedingselement waarvan de plant er heel weinig nodig heeft.

klemhart bloemkool 1
Hartloosheid
klemhart bloemkool 2
Klemhart en misvorming van de hartbladeren.
klemhart bloemkool 3
Hartloosheid bij vrij jonge plant.

6 gedachten over “Klemhart bij bloemkool of broccoli”

  1. Is er een oorzaak voor het wegrotten van de stam, halverwege, van spruiten en witte kool nadat zij reeds prachtig aan het groeien zijn? De stam van de plant begint halverwege weg te rotten en de kop verdwijnt na een tijd, later schieten er nieuwe scheuten uit naast het rottingspunt.Graag uw mening.

  2. ik heb in de loop der tijd diverse malen een grondonderzoek laten verrichten en bijna altijd meldde men een molybdeentekort. Het lukt mij echter niet om molybdeen te vinden: meestal heeft men er nog nooit van gehoord, of ik moet ineens een veel te grote hoeveelheid kopen. Weet u een goed adres om een kleine hoeveelheid te kopen?

    1. Inderdaad molybdeen is zeker voor de liefhebber niet te koop. Een ander middel dat ook een werking kan hebben op dit vlak is een vloeibare organische sporenmeststof. Olega en Olega-FER (samen in een 2-voudige verpakking)beiden van het merk DCM en moeten om de 5-7 dagen worden gespoten over de nog niet aangetaste planten. Dit is een zeer afdoend middel dat wel te koop is voor elkeen. Te koop of te bestellen in elk DCM verkooppunt. Dit natuurlijk los van het feit dat je ook nog een aantasting kunt hebben van de kool galmug en deze is te voorkomen door de nog kleine plantjes af te dekken met insectengaas. Groetjes Tuinman Peter

  3. Dag Jos,
    draaihartigheid wordt veroorzaakt door de koolgalmug.
    De koolgalmug “ Contarinia nasturtii : foto’s
    Koolgalmug komt voor op plantjes vanaf dat er vier bladeren zijn. Als de krop- of bloemvorming start komt dit niet meer voor. De bladsteeltjes worden spiraalvormig gedraaid, het groeipunt (hart) verdwijnt. Er is rotting door de larven.Warmte en vocht zijn bevorderlijk voor de aantasting.
    Plantmateriaal droog houden. Afdekking met insectengaas helpt zeker.

  4. Is dat “klemhart ” hetzelfde als ” draaihartigheid ” ? Want dit komt toch voort van een insect?
    Als het hetzelfde is dan heb ik het ook in de groene en rode kolen !
    Graag reactie
    Dank u en de groeten

    Jos

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.