Meloenen telen : de gele honingmeloen scoort goed!

Fotoreportage met 23 foto’s onderaan dit artikel.
Lees ook eens de serie “Meloenen Kweken

Inleiding

Afgelopen jaren teelde ik verschillende meloenrassen. Dit jaar vier verschillende.  Een onverwachte uitblinker dit jaar was de Meloen “Gele Canaria III”. Deze kanariegele variant van de honing(dauw)meloen maakt deel uit van de groep van de wintermeloenen (Cucumis melo, Inodorus groep). Naast deze honingmeloen werd ook nog geteeld: het zeer bekende ras Oranje Ananas (Charentais type, zaadvast ras) , het ras Fiata F1 (Charentais type) en een zaadvast ras van de netmeloenen (Hales Best Jumbo). Dit na vorig jaar ook al een type Galiameloen en ogenmeloen geteeld te hebben. Over al deze rassen meer in andere berichten.
Eerst wil ik de honingmeloen behandelen.
Het resultaat daarvan bleek immers, onverwachts, een echte meevaller.

Vruchtkenmerken

Voor wie op zoek is naar afwisseling bij de teelt van meloenen is de teelt van deze langwerpige, kanariegele meloen met groen tot lichtgeel vruchtvlees en een vruchtgewicht van dichtbij de 2 kg een aanrader. De gele honingmeloen is  fris, heel sappig en zoet van smaak. Soms zegt men dat het aroma iets minder is dan van andere meloensoorten, maar ook dat viel heel goed mee.

Voordelen

De drie grootste voordelen van dit meloen-type waren de open gewasgroei, de vroegheid en de lange bewaarbaarheid.

Het zaad tikte ik op de kop in Parijs. Het is verpakt door Doigt Verts en werd aangekocht op de enige overblijvende bloemenmarkt in hartje Parijs : de  Marché aux Fleurs op het Île de la Cité. En ik kocht er nog wel wat groentezaden, dat leest u deze winter nog wel. Ook bij ons kunt u bij verschillende zaadfirma’s dit zaad verkrijgen.

TeeltgegevensTeeltverloop

Er werd gezaaid op 15 maart, twee zaadjes per pot, in vochtige potgrond.  De opkomst was al na een vijftal dagen (bij een temperatuur van 25°C, bij de verwarmingsketel.

Van zodra er een barst in de grond zichtbaar was werden de potjes uit deze donkere ruimte weggenomen en in een minikas geplaatst nabij het raam.

Er werd verpot op 20 april. De planten werden dan verder in de kas opgekweekt in de pot.

De planten werden getopt begin mei. Over het waarom van toppen de meloenen en hoe je dat zie je en lees je in dit bericht.

De humusrijke zandgrond in de kas werd voorzien van een ruime hoeveelheid patentkali (60g/m²) en kalkammonsalpeter (60g/m²) die ingefreesd werd. Er werd uitgeplant op een afstand van 60 cm. Eigenlijk was dit gewoon de basisbemesting voor de tomatenteelt die er naast stond.

Er werd geplant op 18 mei.

Er werd een touw aangebracht op 31 mei. Onderaan wordt het touw bevestigd met een ruime lus en bovenaan wordt het touw bevestigd aan een gewasdraad.Op 8 juni is er volop guttatie (klik voor artikel) te merken. Dit betekent dat de plant goed ingeworteld is en de groei volop aan de gang is. De eerste snoei werd toegepast op 17 juni. De onderste scheuten werden helemaal verwijderd, dit zes bladeren hoog. Ook waren er al scheuten hoger dan het zesde blad, die werden dan getopt op twee bladeren.
Info over snoei (klik)

De eerste zetting was einde juni. Handmatige bestuiving is bij meloenen steeds aan te raden.

Op 4 juli waren de eerste vruchten al halve grootte en hadden de meloenen al de draad bereikt.  Tussen begin juni en begin juli groeiden de meloenen dus heel hard. Heel typisch is dat voor meloenen. In het begin gaat alles wat traag, maar éénmaal op dreef moet je zorgen dat je de snoei goed bijhoudt, of het wordt een onontwarbaar kluwen.
Op 2 augustus vertoonden al heel wat vruchten een kleuromslag. Typisch is dat de eerste vruchten op de grond liggen, de zijscheuten zijn bij honingmeloen veel langer dan deze van de andere meloenen.

De eerste consumptie van een honingmeloen was op 9 augustus. Eind augustus werden een laatste keer geoogst.

Open groeiwijze

De groei van de honingmeloen was zeer open. Dat wil zeggen dat er een grote afstand was tussen de bladeren, met zeer lange zijscheuten. De kleur van de bladeren was bleek, het bleekst van alle vier de geteelde rassen. De groei verliep wel snel, maar niet weelderig d.w.z. er was geen overdadige bladgroei. De groeiwijze was duidelijk veel  meer beheerst dan deze van de naaststaande “Oranje Ananas” en, opvallend, ook matiger dan de variëteit “Hales Best Jumbo” (Netmeloen). Een beheerste groei, met een matige vegetatieve groei, is bij de meloenteelt in onze streken  gewenst, de oogst valt dan immers vroeger.

Snelle bloei

Met snelle bloei bedoelen we dat de meloen al heel vlug vrouwelijke bloemen gaat maken. Te sterk groeiend meloenen produceren in het begin alleen maar mannelijke bloemen.  Bij deze honing meloen kwamen al snel  vrouwelijke bloemen die met de hand konden bestoven worden. De groei van dit type meloen mag zeker en vast generatief genoemd worden. Dat alles maakt dat al op de eerste bloemen de vruchten gezet waren. De bloeisnelheid was dan ook vergelijkbaar met deze van de variëteit Fiata F1, die ook geteeld werd in dezelfde kas.

Snelle vruchtzetting

Per plant worden drie tot maximum vier vruchten gevormd, want de vruchten zijn tamelijk groot. De meeste wegen toch wel bijna 2kg en dus is het normaal dat er geen zes vruchten per plant kunnen aangemaakt worden. En dat is meer dan de 1,2 kg die op het zaadzakje aangegeven stonden.

Geen ziektes, geen plagen

Er werd geen enkel probleem vastgesteld met ziekte of plagen. Ondanks het feit dat er bladluizen waren op de dichtbijstaande aubergines kwamen er geen bladluizen op de meloenen voor. Ook van witziekte (echte meeldauw) dat bij zaadvaste meloen al eens de kop opsteekt, bleven de plante gespaard. Fusarium kwam niet voor, het was dan ook een teelt op grond waar nog nooit meloenen gestaan hadden.


Rijpingsproces

Een moeilijk punt is het bepalen van het oogsttijdstip van deze meloen. Honingmeloen gedraagt zich helemaal anders dan de Charentais meloenen, (o.a. cavailllon-types), de ogenmeloen enzovoort. Van binnenuit start de rijping en de schil wordt slechts zeer geleidelijk geel. Er onstaat geen barst rond het steeltje en er is ook geen opmerkelijk aroma.  De vrucht is in onrijpe toestand bleekgroen en kleurt heel langzaam door naar fel geel. Het is toch wel enkele weken wachten vooraleer de meloen helemaal geel gekleurd is. Als uiteindelijk de punt van de vrucht mooi donkergeel gekleurd is  kan er al geoogst en geconsumeerd worden. Oogst je dan toch een beetje te vroeg, dan heb je een dikkere schil met nog niet rijp vruchtvlees. Het vruchtvlees dat dieper zit is dan wel al goed. De rijping start immers in het hart van de honingmeloen.

Lang bewaarbaar.

Een meloen geoogst op 29 augustus werd nog geconsumeerd op 20 september, ondanks de verdroogde steel was deze meloen nog heel lekker. Dit zou je met een aan de plant gerijpte netmeloen of charentais-meloen niet moeten proberen.

Het probleem is immers dat de  meloenen het beste smaken als je ze oogst als er rond het steeltje een barst zichtbaar is en de  meloenengeur zich verspreid. Na twee dagen rusten is zo’n geurende meloen perfect van smaak. Maar dan begint het, nog enkele dagen later zijn deze meloenen al over hun hoogtepunt heen en worden ze heel zacht en smeuig. De smaak gaat achteruit.  Maar niet zo met de honingmeloen

Maar, en dat is de eigenlijke tip, u kunt de meloen ook nog enkele weken bewaren. Zonder dat de smaak achteruit gaat.

Zaden kopen???

Het probleem is dat ik voorlopig geen adressen gevonden in België en Nederland waar men deze gele wintermeloen of honingmeloen in assortiment heeft. Ik meen mij te herinneren dat vroeger Somers dit in zijn assortiment had, maar ik kon dit nog niet controleren. Als iemand weet waar de zaden in België en Nederland te krijgen zijn, laat het weten in de commentaarbox hieronder, bedankt.

Het kweken van meloenen (honingmeloen) in beeld.
Klik op de foto’s om deze groter te zien.

 

17 gedachten over “Meloenen telen : de gele honingmeloen scoort goed!”

  1. Er is vanaf heden 24-06-2017 honingmeloenzaad beschikbaar. Ook kan ik op afroep meloen- kiemplantjes leveren. Zelf ben ik ex-groenteler en vind de honingmeloen interessant en uiterst lekker.

  2. Hallo,

    Ik heb dit jaar bij Groenrijk de zaden gekocht. De plantjes komen al mooi uit en ik moet ze al gaan verpotten.
    Ik ga in de tuin een stukje kas zelf maken met plastic en hoop ook enkele meloenen te mogen zien groeien.
    Wish me luck!!!!

  3. Hallo,
    Als ik een meloen koop haal ik altijd de zaadjes eruit om te planten. Altijd al zeer goede resultaten mee gehad. Enkel van de galia niet. Wel maar 2xgeprobeerd en 2x een hel slechte zomer gehad.Probeer daar dit jaar eens mee opnieuw. Dit jaar zijn bij mij de charantais meloen super gegaan. Van 1 plant 5vruchten gehad. De minst zware woog 1,3kg en de zwaarste was woog maar liefst 3,4kg!! Net weer een honingmeloen gekocht en haal er wanneer ik hem opensnijd de zaden eruit. En maar hopen dat het weer volgende zomer meezit om mooie vruchten te hebben.:-)

    Mvg

  4. of deze reactie nog zin heeft, aangezien het artikel al een paar jaar oud is, weet ik niet. ik ben nieuw op de site, prima site. voor meloenenzaad van de gele kanarie kijk eens op http://www.baumaux.com dit is een franse zaadhandel. jaune canari bestaat ook in bio zaad.
    pim maas

  5. @ Joris
    Misschien is de verwelking gelijkaardig met deze beschreven in dit commentaar? in een ander artikel, zie de laatste twee commentaren.
    Of is de verwelking eerder vergeling en niet het volledig afsterven van de plant. Dan hebben de planten waarschijnlijk een moment te nat gestaan? Meloenen kunnen nogal eens zwakke wortels krijgen van een tijdelijk te natte grond.

  6. Ik heb dit jaar, bij de kweek van meloenen in de kas, veel last van witziekte of botritis en bladluizen. Hoe kan ik dit voorkomen aub.
    ps : ik kweek reeds verscheidene jaren meloenen in deze kas. Jaarlijks vervang ik de grond, een schop diep en breed, door teeltaarde van buiten. Toch stel ik dit jaar vast dat sommige meloenen verwelken. Ik dacht eerst dat dit was door mogelijks teveel water te geven maar zelfs na geen water geven gedurende enkele weken is er geen beterschap. Meloenen heb ik wel. Wie kan mij helpen aub?
    Met dank bij voorbaat,
    Joris

  7. Is het mogelijk om in de kas meloenen te telen met een plantdatum van begin September ?

    En wanneer is dan de mogelijke oogstdatum.

    De kas kan ik vorstvrij houden.

    Aron Scheffers.

  8. Geachte, ik heb thuis ook meloenplanten aan draad staan in de serre. Maar worden de zijscheuten waar de meloenen aankomen nooit opgebonden of vastgemaakt(de vruchten ondersteunen). Zodat ze niet afbreken door hun gewicht!!

    Graag uw reactie

    1. Beste Koen,
      De zijstengels zijn eigenlijk sterker dan je denkt.
      Het is niet nodig de meloenen te ondersteunen. Ook zware meloenen blijven hangen. Wat wel regelmatig gebeurt is dat de hele plant door het gewicht naar beneden komt. De plant schuift dus als het ware langs het touw naar beneden. Daarom is het goed de plant bovenaan aan de ijzerdraad of raamwerk van de serre goed vast te maken. Ook het gebruik van enkele speciale tomatenclipsen (meer dan één, want één is niet sterk genoeg) kan het naar beneden schuiven van de hoofdstengel verhelpen.
      Anderzijds is het wel zo dat bij rijpende meloenen (behalve honingmeloen) het vruchtsteelje barst en dan de zwaardere meloenen soms naar beneden kunnen vallen. Daarom bij de minsten rijpinsgeur en barstjes de vruchten oogsten (zie http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/meloenen-kweken-wanneer-oogsten-wanneer-rijp/)

      vriendelijke groeten
      Luc http://groenten-boek.plantaardig.com

  9. Beste,

    Dus die gele bloemen van de foto naast die van 4 juli in het bovenstaande stuk, dat zijn de vrouwelijke?!
    Haha, da’s mooi stom! Die heb ik allemaal gebruikt om te bestuiven en er dus afgehaald!
    Dank voor uw reactie, ik ga het komend jaar opnieuw proberen!

    Groetjes,
    Marlies

  10. Beste,
    Ik heb dit jaar voor het eerst geprobeerd meloenen te kweken.
    Ze kwamen goed op en groeiden uitbundig langs een draad omhoog.
    Ik heb ze zoals beschreven gesnoeid.
    Maakten volop bloemen.
    Ik zag erg kleine onopvallende bloempjes direct boven de oksels van de bladeren en grote gele die verder afstonden.
    Geconcludeerd dat de kleine bloemen vast de vrouwelijke zijn.
    Ik heb ze met een klein kwastje geprobeerd te bestuiven.
    Het waren 2 planten en ik heb de kleine bloemen van de een met de gele bloemen van de ander bestoven.
    Resultaat: niks!
    Geen vruchtzetting!
    Heeft u enig idee wat ik verkeerd heb gedaan?

    Vriendelijke groet,
    Marlies

    1. Beste Marlies
      Ik vrees dat je conclusies niet goed waren. De kleine bloempjes in de oksels zijn mannelijke bloemen. De vrouwelijk bloemen zijn te herkennen doordat er zich een klein “bolletje” (vruchtbeginsel) onder de bloem bevindt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.