Het planten van aspergeplanten ( gezaaid of gekocht)

In dit artikel leest u over hoe je te werk gaat bij het planten van asperges en wat de aandachtspunten zijn. Met tien stap-voor-stap foto’s. Vanzelfsprekend kunt u op dezelfde manier te werk gaan als u planten gekocht hebt.

asperges-planten-op-heuveltje7

Vorig moestuin-seizoen kon u hier al lezen over het zaaien van asperges en de verdere opkweek gedurende het eerste groeijaar. Wie de planten in de kas zaait en dit bovendien tijdig doet ( begin maart) beschikt in mei van hetzelfde jaar over plant materiaal dat buiten op een voorlopig wachtbed uitgeplant wordt. (U leest daar  alles over in het artikel asperges zaaien en opkweken –klik hier)
Na de winter kunnen deze planten dan onmiddelijk op hun definitieve groeiplaats, waar ze zo’n 15 jaar zullen blijven. Je staat er van versteld hoe stevig deze planten na één jaar al zijn. Bij het rooien is het duidelijk dat de wortels van de planten al heel diep de grond in  gegaan zijn en dat het verplanten zeker niet te vroeg komt.

Standplaats
De keuze van de grond is

vooral bij witte asperges heel belangrijk. Witte asperges verkiezen een lichte, goed doorlatende grond met liefst een hoog humusgehalte en een lage grondwaterstand tijdens de winter. Hoe je het ook draait of keert, asperges zijn nogal kieskeurig wat de standplaats betreft.
Groene asperges daarentegen zijn minder veeleisend. Doordat zij ondergronds geen witte stengels moeten vormen, is het ook niet nodig om ruggen te maken. Ze mogen minder diep geplant worden en aardebermen  zijn niet nodig.  Op zwaardere grondsoorten teel je dan ook beter groene asperges.

Kies ook een stukje grond met zo weinig mogelijk schaduw, dit bevordert de opwarming van de grond en vervroegt de oogst. De stevige stengels van het aspergeloof kunnen tijdens de zomer dienst doen als windscherm. Het is ook logisch dat ze niet midden in de groentetuin zullen staan, maar eerder ergens aan de kant.  Kijk dan ook uit welke zijde van de tuin je ze plaatst, want het hoge loof zorgt voor heel wat schaduw. Asperges vragen ruimte, zowel in de diepte (wortels), de hoogte (loof), als in de breedte (rijafstand).
Zorg er ook voor dat je de asperges niet op een schaduwrijke plaats zet. Wit of groen, asperges zijn zonnekloppers, trouwens de voorjaarsgroei wordt bevordert door een snel opwarmende grond.

Grondvoorbereiding
Beschikt u over grond die van nature niet  diep bewortelbaar is of die harde, moeilijk doorwortelbare lagen vertoont, dan kunt u het jaar vooraf aan de planting best uw voorbereidingen treffen.
De levensduur van de aanplanting zal immers afhangen van de bewortelingsdiepte. We moeten streven naar een bewortelbare laag van 80 cm.

Indien dit niet zo is, dan is, diepspitten, het jaar voor het planten, tot op 60-75 cm  aangewezen vooraleer een aspergeaanplanting te doen. Diepspitten betekent dat je spit met een brede en diepe voor, en dat je in deze voor de grond nog eens losmaakt met een spitvork.
Dit gebeurt natuurlijk onder droge omstandigheden.

Organische bemesting bij de aanleg van een aspergeteelt is aangewezen. Gebruik hiervoor stalmest of compost.  Doe dit op het moment van de diepe grondbewerking. Gebruik zeker 10 liter compost of stalmest per m². Na het diepspitten kan je nog een groenbemester telen. Zo is het uitgekozen stukje grond optimaal voorbereid op de planting van asperges het volgende voorjaar.

asperge_planten_compost_geul1

asperge-planten-geul-spitvork2

Foto : ook vlak voor het planten kan nog compost in de voor ingewerkt worden. Het is immers de enige kans om organische materiaal in de grond te werken.

Planten

Asperge A
Asperges worden geplant in maart tot uiterlijk half april, liefst vooraleer de planten uitlopen. Wacht in die periode de ideale (lees droge) omstandigheden af. Het voordeel van gekochte planten is dat u de aankoop en het uitplanten vrij lang kunt uitstellen. De planten worden bij de plantenkweker immers bewaard in de koelcel en zijn nog niet aan de groei. Bij zelf gezaaide planten zijn de eerste dagen van april de uiterste plantperiode, daarna zijn de planten al volop in de groei.

asperges-planten-geul-harken-nivelleren
Maken van de planvoren
Planten gebeurt  in zelf gemaakte voren. De diepte van de veuren is zodanig dat de kop van de plant nog 20-25 cm onder het maaiveld zit. De breedte van de voor is zo’n 70 cm. De bodem van de voor wordt nog eens los gemaakt met de spitvork. Ondertussen wordt er compost ingewerkt. Daarna wordt de bodem van de voor mooi plat gemaakt. De afstand tussen twee rijen asperges bedraagt minstens 150 cm, 170 cm is ideaal.asperges-planten-op-heuveltje7asperges-geplant8

Plantafstand en plantwijze
Er wordt om de 30 cm een plant gezet. De wortels worden gelijkmatig open gespreid, op een klein grondheuveltje en de groeipunten staan in de lengterichting van de bedden. Zoniet groeien de aspergestengels later naast de bedden.

asperges-geplant-afdekken-grond9 Dan worden de wortels tot en met de koppen van de plant met een laagje grond tussen de 5 en 10 cm afgedekt. Eerst gebeurt dit voorzichtig, met de hand.
asperges-geplant-afdekken-grond-schop10
Enkel onkruidvrij houden valt het eerste jaar nog te doen. Terwijl we dat doen worden de plantveuren gedurende de zomer geleidelijk opgevuld. zodat op het einde van het seizoen de voor helemaal opgvuld is. Enkele stokken duiden aan waar de planten zich bevinden.
Eénmaal de planten vastzitten kan de rest van de grond in grotere hoeveelheden, en met de schop aangebracht worden. De voor wordt niet helemaal opgevuld.

Eventueel water geven bij droog, schraal weer, dat in april nogal eens voorkomt.

asperges-rooien-planten5 asperges-gerooide-plant4

Planten rooien.
Hier ziet u het rooien van de planten die een jaar geleden, in maart, gezaaid werden. (zie artikel asperges zaaien)
Het rooien van de planten is een karwei. De beworteling is stevig en diep. Wat je hier ziet is maar een deel van de wortels. Het is gewoon onmogelijk om de plant met alle wortels te rooien.

neuzen
Planttip:
Plant de neuzen van de asperge plant allemaal in dezelfde richting. Zodat later de asperges zoveel mogelijk in dezelfde richting groeien. En niet zijdelings uit de berm groeien.

Na het planten

Na het eerste groeijaar
, in november,  wordt het afgestorven loof tot aan de basis van de aspergeplanten uitgetrokken en vernietigd om aspergevliegen en aspergekevers niet te laten overwinteren.

Het tweede jaar maken we in het voorjaar, begin april, een niet al te grote berm bovenop de aspergerijen van zo’n 25 cm. Er wordt slechts een paar asperges per plant geoogst en dit tot half mei. De jonge planten hebben nog niet voldoende reserve om een normale oogstperiode (tot 24 juni) aan te kunnen.

Het derde jaar kunnen we vroeg in het voorjaar de bedden wat los maken en gedeeltelijk afgraven om de grond sneller te doen opwarmen. Zien we de eerste stengels verschijnen, dan maken we de bermen op volle hoogte, dit is zo’n 20 cm boven het maaiveld. Daartoe schep je de grond naast de rijen uit en leg je die op de rijen. De bermhoogte ten opzichte van de naastliggende geulen is dan 35 tot 40 cm geworden. De breedte is 60 cm onderaan en 35 cm bovenaan. Om de opwarming van de bermen te bespoedigen is het opbermen in twee keer aan te raden. Het derde jaar kan geoogst worden tot rond 10 juni, dat betekent dat je dan zo’n vijf weken kan oogsten.

Vanaf het vierde groeijaar en alle volgende jaren kan je oogsten tot de uiterste datum ttz. 24 juni.

Na de oogst, en als de aspergestengels in de zomer stevig genoeg zijn mogen de bermen terug afgegraven worden. Vergeet niet bij het vlak maken van de bermen de rijen met paaltjes te markeren, om in het voorjaar de juiste rijrichting te kennen.

Bemesting
Voor het maken van de bermen en na het afbreken ervan kan er bemest worden.
Asperge BHoe je best te werk gaat bij de bemesting in de opeenvolgende jaren kan je lezen in deze teelthandleiding die Cor (van www.cordewildt.nl) mij afgelopen najaar bezorgde. Cor kreeg deze teelthandleiding van zijn leverancier van aspergeplanten. Er wordt jaarlijks gebruik gemaakt van Dolokal, compost en de meststof 12-10-18.
Klik hier voor deze teelthandleiding van een leverancier van aspergeplanten.

Veel mensen zijn op zoek naar een adres waar ze aspergeplanten kunnen kopen. Het zou leuk zijn als u dit hieronder even liet weten.

(Tekst en foto’s : S & L)

59 gedachten over “Het planten van aspergeplanten ( gezaaid of gekocht)”

  1. Hallo,

    We zijn een jaartje verder en ik heb weer enkele vraagjes.

    ik lees overal dat je het loof van de plant moet verwijderen rond half november wanneer het geel is geworden. Momenteel begint het loof in mijn geval nog maar pas een heel klein beetje geel te worden. Is het beter om nog wat te wachten met verwijderen? Of is het toch beter van nu te verwijderen. En wat doe je best afsnijden of uittrekken.

    Een tweede vraagje is het volgende. Niet tegenstaande ik allemaal mannelijke planten heb gekocht staat er daar toch eentje tussen met besjes aan. ik heb nog niet gekeken of er zaden inzitten maar zou je die mogen zaaien of is het beter van zaad te kopen kwestie van raseigenschappen. het betreft een grolim of een hercolim.

    en dan nog een derde vraagje: mijn asperges staan in zware grond. en deze zomer zag ik een reportage op tv waar een aspergekweker asperges kweekt in bakken in serres. Dit bracht me op het idee om geen berm te maken met de grond van het perceeltje zelf maar om vanaf maaiveld een bak te maken tot 20 a 25 cm hoog en deze op te vullen met lichte grond. Mijn vraag is dan wel moet je ieder jaar deze bak leegscheppen en opnieuw opvullen in voorjaar zoals het met het opbermen gebeurt. Of mag je gewoon deze grond in de bak laten en in het voorjaar een beetje losmaken.

    Alvast bedankt voor de antwoorden

    Groeten

    Piet

    1. voor de liefhebber die dit artikel lezen nog een antwoordt op mijn eigen vraag. Ik heb tenslotte gewoon zaadjes geoogst van mijn aspergeplanten en gezaaid. Die zijn netjes uitgekomen en heb ik opgekweekt (2 jaar op zaaibed, 3e jaar uitgeplant, 4e jaar halve oogst, dit jaar volle oogst). Er zitten misschien enkele planten tussen die iets smallere asperges voortbrengen maar van de meeste planten zie ik geen verschil met de gekochte planten

  2. Zou volgend jaar voor de eerste keer willen asperges kweken. En heb een paar vraagjes. In het Vl Zdh verkopen ze twee rassen nl een voor groene en 1 voor witte asperges. Ik zou zowel groene als witte willen kweken maar dacht dat de witte asperges gewoon groene waren die niet gedekt werden. Of moet dit weldegelijk een ander ras zijn.

    En een tweede vraagje, witte plant je 25 cm onder het maaiveld. Hoe diep moet je groene planten onder het maaiveld?

    Ik ga ze planten in een weide dit 3 jaar geleden gescheurd is, in hoeverre is het hier nodig om in de voor organisch materiaal(stalmest, compost) in te werken?

    En wat mag je verwachten dat je gaat oogsten per plant, dit om een beetje te plannen hoeveel planten ik zou aan planten.

    alvast bedankt voor de reacties

    Piet

    1. Zou volgend jaar voor de eerste keer willen asperges kweken. En heb een paar vraagjes. In het Vl Zdh verkopen ze twee rassen nl een voor groene en 1 voor witte asperges. Ik zou zowel groene als witte willen kweken maar dacht dat de groene asperges gewoon witte waren die niet gedekt werden. Of moet dit weldegelijk een ander ras zijn.

      En een tweede vraagje, witte plant je 25 cm onder het maaiveld. Hoe diep moet je groene planten onder het maaiveld?

      Ik ga ze planten in een weide dit 3 jaar geleden gescheurd is, in hoeverre is het hier nodig om in de voor organisch materiaal(stalmest, compost) in te werken?

      En wat mag je verwachten dat je gaat oogsten per plant, dit om een beetje te plannen hoeveel planten ik zou aan planten.

      alvast bedankt voor de reacties

      Piet

      1. Piet,

        Als liefhebber kan je perfect groen telen van witte asperges. Misschien dat omgekeerd niet iets mindere kwaliteit zal geven. Je kan een wit ras kiezen en daarvan zowel witte als groene telen.
        De groene kan je misschien 5 cm minder diep planten, maar niet ondieper. Een gescheurde weide levert veel organisch materiaal en humus. Maar anderzijds is het nu de enige kans om dieper in de grond nog eens organische materiaal in te brengen. Het kan alleen maar goed zijn. Een aspergeplant zou in het seizoen zo’n halve kilo asperges opleveren, maar helaas met piekmomenten. Plant je te weinig, dan zit je bij momenten met te weinig asperges. Plant je veel, dan heb je op topmomenten te veel om vers te gebruiken. Twintig planten tot dertig planten leveren je vast en zeker zeer regelmatig asperges.

  3. Hoi, Ik heb 4 jaar geleden asperges geplant. Ze doen het geweldig goed. Nu zit ik met 1 probleem, en dat is dat ik een andere tuin krijg. Kan ik de asperges uitgraven en op mn nieuwe tuin zetten of is dit onbegonnen werk? Zo ja, wanneer kan ik dit het beste doen?
    alvast bedankt
    Dinie

    1. Beste Dinie,

      Asperges hebben vlezige wortels en hoe ouder de planten zijn, hoe dikker. Dan veroorzaak je hoe dan ook wonden. Uit een andere discussie waarvan je het begin kan terug vinden op http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/asperges-het-tweede-jaar-na-planten/#comment-14726 (en dan naar boven scrollen voor het vervolg) kunnen we het volgende besluiten.
      Laat in het najaar verplanten (nov-dec) kan tot gevolg hebben dat de wonden niet goed genezen omdat er geen groei meer is.
      Beter tijdstippen zouden dus zijn : het voorjaar (april) omdat de planten dan direct hergroeien. Of na half augustus (als het eens flink geregend heeft) tot het vroege najaar (sept) nadat de planten eerst flink ingesnoeid zijn, zonder evenwel alle loof te verwijderen. Dan kunnen ze ook nog nieuwe worteltjes maken voor de winter en kunnen de wonden beter genezen.

  4. Hallo allemaal,

    Ik heb nu 3 jaar geleden kluwen groene asperges geplant. Ik zou verwachten dat ik nu zou kunnen oogsten. Maat tot mijn spijt geven de planten slechts een of 2 asperges die heel snel doorschieten. Wat is er hier mis gegaan? Ik heb geen stalmest gebruikt want hier kan ik niet makkelijk aankomen maar koemestkorrels en dit jaar wat moestuinvoeding. Zou dit te weinig zijn geweest en hoe kan ik nou weten of de planten dood zijn of niet? Op sommige plekken schieten er namelijk helemaal geen asperges meer uit…

    1. Dag Anja
      Graaf eens in de grond waar er niets opkomt, maar ik vrees dat die dood zijn. Asperges zouden ook toch wel moeten groeien met minder bemesting, lijkt mij niet de oorzaak. Hoe was de groei de vorige jaren, beter dan nu? Misschien was er deze winter wateroverlast op jou aspergeperceel deze winter?
      groeten,
      Luc
      http://groenten-boek.Plantaardig.com

      1. Hoi Luc,

        Bedankt voor je reactie. Het kan zijn dat de grond daar erg nat is waar ik ze heb geplant. Maar dit jaar niet meer dan andere jaren. De groei het eerste en tweede jaar was veel beter dan nu, maar toen mocht ik natuurlijk nog niet oogsten…Alle planten waren wel ‘aangeslagen’ om het zo te zeggen.

  5. De planten groeien goed bij ons, alleen zie ik vanavond tot mijn schrik dat er aspergekevers op het loof zitten!
    Welk middel kan ik het beste gebruiken om ze te bestrijden? ik heb er nu wat biologisch insecticide op gespoten.
    En wanneer het loof afsterft aan het eind van het jaar, hoe diep onder de grond moet ik het loof dan verwijderen? ik las ergens 15 cm, dus tot ongeveer op de wortels?

    1. Wij hebben een paar weken terug onze eerste planten gekocht bij Huub in Ell en deze gezet.
      nu dus langzaam de voor op aan het vullen.
      Alleen sommige planten schieten binnen een paar dagen al weer ver boven het zand uit, terwijl andere nog veel lager zitten en niet boven de grond uitkomen.
      Hoe moet ik dit nu doen? ik neem aan dat de uitschieters ook weer met zand bedekt moeten worden tot de hoogte van het maaiveld? moet ik dan selectief per plantje gaan opvullen of kan ik de voor langzaam helemaal vullen?
      en als deze helemaal vol is, de planten door laten schieten zodat ze loof kunnen vormen of moet ik dan het bed al gaan ophogen?

  6. Ik heb aspergeplanten Grolim gekocht bij Zaadhandel van der Wal in Hoogeveen en wil ze in een plastic bak van 1 bij 1 m en 70 cm hoog planten
    Ze staan in de zomer buiten en in de winter haal ik ze naar de schuur en zet er dan een verhoogt donker deksel op zodat we vroeg asperge kunnen oogsten
    Een vraagje Kan ik op deze manier oogsten bovengronds?

      1. Ja, inderdaad bij de Aldi in nederland en ik heb in ieder geval de groene asperges gekocht, de witte zag ik niet liggen.

  7. Asperges planten zijn te koop bij fam. Neessen in Grashoek,vliegerstdijk 8.
    Zij hebben diverse rassen bijv: Gyllim.Backlim,Avalim,Grolim,Herkolim enz….
    Gr,Hay

    1. Beste fam , ik zou zeergraag een tiental aspergeplanten van elke soort kopen die jullie aanbieden Kan die komen ophalen tenzij jullie veel ervaring heb met verzenden naar Belgie Weet Uw bedrijf nietdirekt zijn . Mail terug voor een oplossing en betaling
      Verdoodt karel neerveldstraat 250 1745 opwijk
      Brabant belgie Kan ook bij Uw verdelers in belgie gaan halen Laat iets weten AUB

  8. Mooie planten zijn te koop bij Hof van Twello, aan de Rijksstraatweg tussen Deventer en Twello. Ik ga ze nu inplanten. :-)

  9. Wat een super tip! Ik heb net groene asperges geplant in de moestuin. Woon zelf op een grieks eiland en in het voorjaar -als we genoeg regen hebben gehad in de winterperiode- zijn daar de Beste van de Beste (wilde) asperges, die we met bosjes plukken. Maar wist niet dat je die kan invriezen, probeer dit zeker uit!

  10. Ik ben vorig jaar, wegens drukte, mijn loof van mijn asperges vergeten weg te doen. Ik heb dit deze week gedaan(gewoon uitgetrokken) Kan dit kwaad voor de oogst van het komende seizoen.

    mvg Kurt

  11. Hallo Luc,
    Geen teelt advies of zo maar wel een tip. Ik heb reeds vele jaren asperges in de tuin en dus is het nu oogsttijd. Maar veel mensen weten niet dat asperges ideaal zijn om in te vriezen en wel zeer eenvoudig. ‘S morgens steken, schillen en dan zo droog de vriezer in. Wij gebruiken een invrieszak hiervoor welke wij elke dag vullen tot het gewenste gewicht is bereikt (omdat je nooit elke dag de juiste hoeveelheid hebt). Gewoon klaarmaken zoals je gewend bent. Afgelopen februari hebben wij nog steeds de asperges van 2010 gegeten, prima van smaak!

    1. Wat kosten de asperge klauwen ??? Ik wil 2 à 3 bedden van 4 meter zetten. En wat is daar een gemiddelde oogst per jaar ???
      Je ziet dat er zwart wil zeil over de bedden liggen, hebben die kleuren een speciale rede of werkt een zwart zeil ook genoeg ???
      Graag hoor ik uw reactie .
      Mvg Marcella

  12. Ik heb in de tuin asperges staan die moeten verwijderd worden.
    Ik ben ze namelijk aan het uitspitten en kappen.
    Nu is mijn vraag kan het kwaad als er nog enkele wortels
    blijven zitten.Vormen deze dan opnieuw een plant of niet.
    Of bestaan er andere methodes om die wortels onbruikbaar te maken.

    1. Dit gaat misschien nog wel problemen geven. Ik heb zelf al eens een paar rijen verwijderd waarna er gras overheen kwam. Zelfs 3 jaar later kwamen er nog steeds aspergeplanten boven de grond, niettegenstaande dat ik de planten zeker tot 30cm onder het maaiveld had verwijderd en er daarna ook de vreesmachine doorheen had gehaald. Maar met blijven schoffelen of maaien verdwijnen ze uiteindelijk wel.

    1. L.s.

      Verkoop jij ook groene aspergeplanten?
      Wanneer planten en wat gaan ze kosten.

      GR.Tjeu van Dael

      1. Zeker, ze zijn rond maart beschikbaar en kosten 8,50 eur per pak van 10. Eerste kwaliteit.

        Met vriendelijke groeten.

        Christophe
        The Kitchen Garden

      2. Beste,

        De planten die u verkoopt, wanneer dienen die aangeplant te worden? Kan ik die eind dit jaar aanplanten om volgend jaar te oogsten? Geven die van het eerste jaar oogst? Verkoopt u ook groene?

        Bedankt
        Filip

      3. Hallo,

        De aspergeklauwen zullen begin 2011 beschikbaar zijn, meestal al in januari of begin februari.

        Het zijn inderdaad groene apserges uit Italië, van eerste kwaliteit (8,50 € voor 10 klauwen).

        Betreffende de oogst moet men wel tot het tweede jaar wachten.

        Met vriendelijke groeten.

        Christophe
        The Kitchen Garden

  13. Bij Beeren in Neer(L) kun je redelijk goedkoop op zaterdagmorgen planten afhalen vanaf de 1e week van maart. Bel van te voren bellen dan staat het gereed.
    Ik hoorde prijzen van ruim onder de euro per plant.
    Kwaliteit uitstekend.

    1. mooie site, moest wel even googlen
      ik wil dit jaar beginnen met asperges
      waaraan kan ik het verschil zien wat ik koop bij een Argenteuil en Avalim

  14. Beste mensen,
    Ik heb in mijn oude moestuin aspergeplanten welke pas 2 jaar zijn geplant.
    Nu ga ik naar een andere tuin en wil mijn planten meenemen.
    Is het mogelijk om deze over te planten en wanneer kan ik dat het beste doen.
    Alvast bedankt voor uw reaktie

    1. Hallo Rene
      Dat moet zeker lukken om deze mee te nemen. In ieder geval moeten de planten in rust zijn. Asperges worden traditioneel geplant in maart, april, omdat dan de bodemomstandigheden al wat beter zijn, en ze onmiddelijk aan de groei kunnen.
      Als je nog kan wachten tot dan? Anders moet het maar eerder, als de bodem niet te nat is, moet dat ook lukken
      groetjes,
      Luc

  15. Beste mensen, mooi artikel over hoe je áán asperges komt, maar hoe kom je ervan áf? Ze zitten bij ons in een moestuin die ik heb overgenomen, en zijn ongeloofelijk hardnekkig en moeilijk om eruit te krijgen.

    Groet, Mieke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.