Groenten en gevoeligheid voor vorst, een overzicht.


sla_vorst Volgens de weersvoorspellingen komt de eerste nachtvorst vroeg dit jaar.
In de volgende tabel vindt u een schatting van de vorstgevoeligheid van groenten als ze niet afgedekt worden. Het is niet makkelijk dit in tabelvorm te zetten. Ik heb het toch geprobeerd. Het is een goed hulpmiddel voor de beginnende of de twijfelende moestuinder.

Er zijn hier en daar wel opmerkingen te maken, die zich niet in tabelvorm laten gieten. Zo bijvoorbeeld de gevoeligheid voor lentenachtvorst van de aardbeibloemen, maar niet de planten. Of dat sommige rassen bloemkool wel de vrieskou van niveau 2 kunnen verdragen, of dat aardpeer en rabarber wel degelijk bovengronds afsterft. Ook dat de vorstgevoeligheid afhangt van de hoeveelheid loof op de wortelen of op de knolselder.

Daarom zou is het interessant ook uw ervaringen met vorstschade bij groenten te vernemen, beste lezer. Gebruikt u daarvoor alstublieft de commentaarfunctie onderaan dit bericht?

Legende

Lente2= Lentenachtvorst, vroege voorjaar : enkele graden vorst in het voorjaar, maar niet overdag. Komt voor vanaf maart.
Lente1 = Lentenachtvorst, later: vooral vorst aan de grond, soms een graadje vorst in de lucht. Typisch voor de maand april tot soms begin mei
Herfst1 = Herfstnachtvorst, sporadisch : slechts enkele verspreide nachten grondvorst, eventueel een graadje onder nul in de vroege ochtend, kan voorkomen vanaf half oktober.
Herfst2= Herfstnachtvorst, regelmatig : enkele dagen luchttemperatuur onder nul, komt voor vanaf eind oktober. Eventueel af te remmen door afdekking met vliesdoek. Afdekking van groep “Herfst1” helpt nu niet meer.
Winter = : december tot februari, vriestemperaturen, aanhoudend, dikwijls ook overdag

+ : bestendig

: niet bestendig, verdraagt dit weertype niet.

± : risico op beschadiging, soms rasafhankelijk

: uitzonderlijk in de tuin op dat moment

Opmerking: door af te dekken met plastiekfolie of vliesdoek kunt u de vorstgevoeligheid één trapje verbeteren. Zo kan je door afdekken de bestendigheid “opwaarderen” van “Herfst1” naar “Herfst2”. Of van “niet bestendig” tegen nachtvorst naar bestendig tegen het type “Herfst1”.

 

Lente2

Lente1

Herfst1

Herfst2

Winter

Aardbeien

+

+

+

+

+

Aardpeer

+

+

+

+

+

Ajuin
Winterajuin

+
+

+
+


+


+


+

Andijvie

±

Artisjok

+

+

+

+

Asperge

+

+

+

+

+

Aubergine

Augurk

Bleekselder

Bloemkool

+

+

+

Boerenkool

+

+

+

Bonen

Broccoli

+

+

+

Chinese
kool

+

+

Courgette

Erwten

+

+

Groene selder

+

Groene
witte kool

+

+

±

Groenlof
Suikerbrood

+

±

Kardoen

+

+

+

+

Keukenraap

+

+

+

+

±

Knoflook

+

+

+

+

+

Knolselder

+

Knolvenkel

+

Komkommer

Koolraap

+

+

+

Koolrabi

+

+

Meloen

Nieuwz. spinazie

Paprika

Pastinaak

+

+

+

+

+

Patisson

Peterselie

+

+

+

+

Pompoenen

Prei

+

+

+

+

+

Raapstelen

+

+

+

Rabarber

+

+

+

+

+

Radicchio
Roodlof

+

±

Radijs

+

+

+

±

Rammenas

+

+

+

±

Rode biet

+

±

Rode kool

+

+

+

Savooikool

+

+

+

+

Schorseneer

+

+

+

+

+

Sjalot

+

+

Slasoorten

±

+

±

Snijselder

+

+

+

+

+

Spinazie
Winterspin.

+
+

+
+

+

+


+

Spruitkool

+

+

+

+

Suikermais

Tomaten

Tuinbonen

+

+

Veldsla langbladige

+

+

+

+

Veldsla
roosjes

+

+

+

+

+

Warmoes Snijbiet

+

+

+

+

Watermeloen

           

Witloof

+

+

±

Wortelen

+

+

+

±

Zeekool

+

+

+

+

+

20 gedachten over “Groenten en gevoeligheid voor vorst, een overzicht.”

  1. Hallo,

    Ik merk dat bij pompoen alles op ‘-‘ staat, wil dat hij voor geen seizoen bestendig is? Een drukfoutje zeker. ;-)

  2. Een weinig gekende bladgroente die de winter wonderwel goed heeft overleefd is rode mizuna. In het najaar reeds ‘rode sla’ van geoogst en zal dit nu in de vroege lente nogmaals kunnen doen. Het is wel een bladgroente die vroeg zal schot vormen en gaan bloeien(gele bloemen uit de koolfamilie). Geen nood de bloemen zijn eetbaar en je kunt later zelf zaad oogsten. Een deel van het verse zaad wat rondstrooien en je bent terug vertrokken voor een nieuwe oogst. Groetjes tuinman Peter

  3. .Bedankt voor deze uitgebreide lijst! Heb tot nu toe kervel in de tuin en peterselie.Daarnaast vertrouw ik erop,dat de miners salade(ken geen nederlandse naam)voorspoedig verder zal groeien (evenals vorig jaar),zodat ik in Maart kan oogsten!

  4. Over vorstgevoeligheid van andijvie:
    kleine planten zijn veel minder gevoelig dan grote. Ik zaai altijd begin september andijvie (breedblad volhart winter). Deze overwintert altijd perfekt in de kas of onder een folietunnel . (eventueel bij strenge vorst afdekken met een krant.) Geeft altijd een prima oogst in april!

  5. Mirella.
    ik wil u niet ontmoedigen maar toch denk ik dat je eerst uw tuintje moet klaar maken om dan volgend jaar te kunnen zaaien en planten.
    in de winter planten zal niet zo goed lukken.
    dus eerst uw bemesting regelen en dan in het voorjaar kun je er tegenaan gaan.
    m v g.
    fil.

  6. Wij krijgen dit jaar eind december een moestuin. Maar dat is heel wat anders, dan ik bekend ben.

    Vroeger deed ik op een klein stukje, mijn worteltjes en aardappelen poten.

    Maar nu ga ik een groot stuk mijn groente verbouwen.
    Ik wil dus maar al te graag beginnen. Maar omdat het pas in de winter vrij komt. Wil ik dus in de winter gelijk beginnen.

    Waar moet ik opletten?
    En is mijn keuze dus correct als ik naar de tabel hier boven ook kijkt, om dit in de winter deze planten te gaan beplanten?
    -Spruiten
    -Prei
    -Peen
    -Boerenkool
    -Asperge
    -Knoflook
    -Aardbei
    -Spinazie

    Ik hoor graag van iemand….

    Vriendelijk Groet,

    Mirella

  7. Hoi,
    ik zou graag willen weten welke groente het allerbeste zijn tegen vorst.
    zeg maar een wintermoestuin.
    Ik dacht altijd daat boerenkool het beste tegen vorst kon,
    nu lijkt het of dat erg mee valt en sommige groentes veel beter zijn.

    is westlandse winter een sterke wintergroente?

    ik heb hier een opsomming gemaakt na volge van de tabel op deze site mieschien kan iemand het uitbreiden en verbeteren?

    tuinbonen
    sjalot
    erwten
    ajuin

    raapstelen

    keukenraap
    winterspinazi

    en waarom is ajuin vorstbestendiger dan gewone ajuin? of is dat een foutje.

    sorry voor de vele vragen

    groetten een beginnend moestuinier

  8. ..een fantastische site! Heerlijk om zulke prima info te kunnen putten over o.a. snijselderij!!! Hebt U wellicht ook een dergelijke info over BIESLOOK?? Ik mag gaarne nog wat van U horen. Met dank voor de moeite.
    Vr.gr.Leo Keijzer

  9. Beste Luc,

    Bij mij valt alles nog mee. De pompoenen had ik al opgeruimd. Ik denk dat de meeste schade van spint en meeldauw kwam. De bonen worden snel minder, maar echte vorstschade heb ik nog niet gezien.

    Inmiddels heb ik mijn oude vitrage tevoorschijn gehaald. Bij melding van nachtvorst, die hebben we nu twee nachten gehad, dek ik mijn sla, andijvie en groenlof af met oude vitrage. Weinig moeite en zeer effectief.

    Later in de winter dek ik mijn wortelen en andere wortelgewassen met oud blad en vitrage af. Ik kan ze dan op elk gewenst ogenblik oogsten en ze bevriezen niet.

    Bij ons in het dorp vlak bij het Lateraal kanaal hebben we minder vorst omdat we vlak naast het stroomgebied van de Maas zitten. Wanneer ik naar wat hoger gelegen stukken ga is er op een paar honderd meter afstand al veel meer vorst.

    Vorig jaar heb ik tot 1 januari sla van de koude grond gegeten, ik ben benieuwd hoe dat dit jaar gaat.

    Met vriendelijke groeten uit Jansmoestuin.

  10. 21 oktober 2007

      De eerste herfstnachtvorst maakt slachtoffers.

    De eerste slachtoffers lijken deze nacht gevallen. Zo vroeg waren we het hier niet meer gewoon. Op de thermometer was het nog net positief met 0,7°C, maar aan de grond heeft het duidelijk gevroren. De bladeren van de pompoenen en bonen, indien nog in de tuin, zijn vervroren hier in West-Vlaanderen op zo’n 30 km van de kust. Ook de postelein is kapot. Verder is de gewone kropsla en de ijsbergsla soms licht glazig door de grondvorst.
    Ook enkele nog niet goed afgerijpte pompoenvruchten die nog buiten lagen vertonen glazige vlekken. De vruchten van pompoenen zijn immers uiterst gevoelig, net zoals de bladeren.
    Welke groenten hebben in jouw tuin het niet overleefd? Waarschijnlijk heeft het in het binnenland nog meer gevroren? Laat het weten in onderstaande commentaarbox.

    1. Beste Luc, handig schema! Mijn krulpeterselie heeft de strenge vorst van afgelopen winter overleefd, evenals de koriander. Die laatste had ik het helemaal niet van verwacht. In de koude kas heb ik de hele winter kropsla gehad die ik in de herfst heb gezaaid. Terecht heet deze slasoort “wonder der vier jaargetijden”. Mijn pas gezaaide raapstelen en spinzie in de kas dek ik met de huidige nachtvorst voor de zekerheid in de avond toe met noppenfolie. Ben toch bang dat de net opkomende plantjes anders dood vriezen. Weet jij of die angst terecht is? Groetjes.

      1. Beste Coosje

        gezien het zowat een eeuw geleden is dat er in de tweede decade van maart nog ijsdagen waren, zou ik zo toch maar afdekken, des te meer omdat er sprake is van temperaturen tot -10°C hier in Vlaandere. Een paar graadjes vorst lijkt mij geen probleem, maar -10, toch maar zeker spelen. Trouwens de groei zal minder afgeremd worden.

      2. Rucola en bladmosterd sttan niet in de lijst, maar hebben hier de winter (30 cm sneeuw, aantal nachten tot -15 graden) goed overleefd. Kan er nu nog van oogsten, zal in mei wel doorschieten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.