Groente en Fruit Encyclopedie positief in de kijker bij het maandblad Tuinieren.

Groente en fruit encyclopedieTuinieren_augustus

 

 

 

 

 

 

 

Leontine Trijber is redacteur en fotograaf van het maandblad Tuinieren. Elk vrij moment is zij te vinden in haar moes– of stadstuin. In de maandelijkse Moestuinkrant (de rubriek ‘moestuinieren’ beslaat maandelijks vier bladzijden) geeft zij praktische informatie waarmee u meteen aan de slag kunt.

Het is dan ook een opsteker te horen dat Leontine daarbij regelmatig de Groente en Fruit Encyclopedie uit het tuinhuis haalt. Zij wist mij zelfs te vertellen dat ze er twee in haar bezit heeft, één voor thuis en één voor in ‘t tuinhuis.

Het enthousiasme van Leontine over het boek is groot. Ze vroeg mij dan ook voor een babbel aan de telefoon. Zo kwam er  een zeer uitgebreid artikel over de Groente en Fruit Encyclopedie in het augustusnummer van Tuinieren  
(Nu in de krantenwinkel, ook in België).
Het volledige interview vindt u hieronder.

Een boek voor in ‘t tuinhuis…

Het is geen boek voor in de boekenkast maar een om bij de hand te hebben. Een naslag- werk voor iedereen die groente en fruit wil telen, voor de beginner maar ook voor de gevorderde liefhebber, aldus Luc Dedeene, een van de twee Belgische auteurs van de Groente & Fruit Encyclopedie.

 

Ik kan u verzekeren, als uw interesse voor het kweken van groente en andere eetbare zaken gewekt is, gaat dat gewoon vanzelf! Dan wil je niets liever dan deze ‘pil’ heel dicht bij je in de buurt hebben. Sommige mensen krijgen het kweken van groente, kruiden en fruit met de paplepel mee naar binnen. Dat is een soort tweede ‘taal’, gewoon vanzelf geleerd alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Die zijn van kinds af aan gewend, hoe je zaait, verspeent, plant en oogst. Als je niet met die vanzelfsprekende kennis bent opgegroeid, en die groep mensen wordt steeds groter, is het zo nu en dan een halsbrekende toer om van al die soorten groente bijvoorbeeld de teeltwijze te weten.

 

Onmisbaar

Gelukkig zijn er specialisten die hun jarenlange opgebouwde ervaring en kennis toevertrouwen aan het papier waardoor er prachtige boeken ontstaan. 

 

Zo is de Groente & Fruit Encyclopedie van Luc Dedeene en Guy De Kinder een ‘must’ voor de groente- en fruit liefhebber. Een heerlijk toegankelijk boek met een onnoemelijke hoeveelheid bruikbare informatie geserveerd in hap-klare brokken. Vooral met de teeltschema’s heeft u in één opslag zicht op wat, waar en wanneer er iets moet gebeuren. U hoeft alleen nog maar het een en ander uit te voeren…maar dat is een heel ander verhaal! Met bonen, erwten en sla heb je ook al een groentetuin.

 

Luc Dedeene; “Het hoeft niet zo ingewikkeld. Als je te veel moet van jezelf loop je het risico dat ook de moed je direct in de schoenen zinkt. Moestuinieren is vooral leuk en dat moet ook vooral zo blijven. Begin niet te ingewikkeld. Groente die snel oogstklaar zijn, kan iedereen zaaien zoals boontjes, erwten, radijs, spinazie en sla. U kunt ook groenteplantjes kopen. Begin augustus kunnen er nog allerlei groenten geplant worden zoals: broccoli, bloemkool, andijvie, venkel en sla kunt u zelfs tot begin september planten.”

Als ik aan Luc een van mijn groenteblunders vertel: stambonen (die niet klimmen) planten aan de voet van een prachtige klimconstructie en geduldig wachten totdat ze gaan klimmen wat ze natuurlijk niet doen, krijg ik een wijze tip. “Als je bonen gaat zaaien is het handig om eerst het hoofdstuk over bonen te lezen, zo kun je beginnersfouten vermijden.” Daar heb ik natuurlijk niks tegen in te brengen en de volgende keer zal ik dat ook braaf doen want het is natuurlijk wel zo aangenaam als je het wél goed doet. Toch zijn fouten niet erg en in mijn geval zijn ze op een bepaalde  manier wel vermakelijk omdat ik er altijd over kan schrijven. Bovendien als je alles precies doet zoals in het boek beschreven staat, heb je natuurlijk grote kans op succes. Maar ook dat is geen garantie omdat je nu eenmaal te maken hebt met de natuur waarin zich altijd onverwachte situaties kunnen voordoen. Een heerlijk idee, dat je zo nu en dan ook je improvisatietalent mag gebruiken en kunt relativeren.”    

Groente-kennis

Als je met Luc Dedeene praat, een van de auteurs van de hiernaast beschreven Groente & Fruit Encyclopedie, komen de tips en trucs zo over de tafel rollen. Zo weet hij mij te vertellen dat het beter is om je kas zomers (juni, juli en augustus) ‘s nachts een kiertje open te laten staan. Zo kan de kas in verband met temperatuurwisselingen toch zijn vocht kwijt . In België noemen ze dit dan ook niet voor niets een ‘vochtkier’.

Voor de groente-fruit-kruiden-informatie hongerigen onder ons, is zijn site www.plantaardig.com een absolute aanrader. Met veel interessante artikelen en onder andere een weblog met actuele groente-informatie.

Klik hier voor alle  info over de Groente en Fruit Encyclopedie

2 gedachten over “Groente en Fruit Encyclopedie positief in de kijker bij het maandblad Tuinieren.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.