Over geënte tomaten kon je alles lezen in het artikel (en de serie) “Waarom tomaten enten“
Als je te maken hebt met bodemmoeheid in de kas de keuze voor geënte tomaten een heel goede oplossing.
Het krachtige bewijs wordt geleverd door de onderstaande foto’s die ik bij een liefhebber kon nemen tijdens mijn deelname aan de jury van de moestuinkeuring te Koksijde.
De beelden zijn spectaculair, het contrast in groeikracht in één en dezelfde kas kan bijna niet groter!
Het betreft hier aangekochte, geënte planten met twee stengels.
Klik op de foto’s voor vergroting
Foto 1 :
zwak groeiende tomaten op de voorgrond, zeer sterk groeiende, geënte tomaten op de achtergrond
Foto 2 : In dezelfde serre : niet geënt, zwakke groeikracht, ietwat slap hangend blad. Matige vruchtzetting.
Foto 3 : In dezelfde serre : geënte tomaten, sterke groeikracht. Zeer goede vruchtzetting.
Opmerking : soms kan de te sterke groeikracht van geënte planten zelfs problemen scheppen. Als er te veel groeikracht is kan dit de vruchtvorming benadelen. Daarom is het zeker aan te raden bij geënte planten altijd twee stengels te gebruiken, hier en daar een blad weg te nemen, veel minder tot geen trossnoei te doen en voldoende patentkali te gebruiken bij de voorraadbemesting.
Daar zal zeker nog advies over gegeven worden als Herman (zie tomaten kweken met Herman) ons op het einde van dit seizoen verslag uit brengt van zijn experimenten met geënte tomaten en tomaten in pot in de strijd tegen bodemmoeheid.
Ik gebruik cocospeat~€7,= voor 45/liter
Deze grond soort is supper voor de tomaar het water blijft langen rond de wortels.En als het warm is in de kas blijft het ook langer warm in de cocospeat.
Te koop bij de Boeren Bond.Maar ook op andere plaatsen.
Koop wel ecostyle andere soorten zijn niet goed.
Ook ik ben gestart met het enten van tomaten.Helaas is het niet geheel volgens plan gegaan maar heb toch twee planten over gehouden. Deze groeien perfect zijn nu +/- 3,50 meter groot.Bij mij staat alles in potten en ik vervang de potgrond elk jaar.De potten hebben soms geen bodem en soms wel maar dan met veel gaten.
Bedankt G Borgert voor de info
Mabo
Beste H Bongaerts.
De stam die wij gebruikt hebben is van het type
Resistar F1 van het vlaams zaadhuis.
De geente plant is de Ferline F1.
De methode is de japanse enting.
Deze is te vinden op Groente info.
Met vriendelijke Groet
G Borgert.
Welke ent methode heb je gebruikt G Borgert
zou het voor het volgende jaar weten en eens proberen
Mabo
Dit jaar voor het eerst tomaten geent
er is geen houden aan 14 tomaten op een uitloper is geen
uitzondering.
en op het uit einde van de trossen komt weer een nieuwe
uitloper met alweer nieuwe bloemen.
dit gaat mij wel een beetje te ver.
Beste G Borgert,
Ferline is eigenlijk al een groeikrachtige tomaat, zo bleek uit mijn rassenproef van vorig jaar, met inderdaad onregelmatige trossenzie dit artikel Dus, als je die gaat enten, kan ik mij voorstellen dat dit echt wel “heel ver” gaat. Eigenaardig van die grote trossen, bij mij vorig jaar waren er juist vrij weinig tomaten per tros. De “uitlopers” of “dieven” op de uiteinden van de trossen waar je het over hebt neem je best weg.
groetjes
Luc
ik heb ook tomaten maar die staan niet in een kas heeft dat invloed op de vruchtengroei ?
Beste Bo,
de tomaten in de kas groeien veel sneller , en rijpen veel sneller. Zo zal je in de kas meer trossen op één plant hebben. De eerste rijpe tomaten in de kas zijn met wat geluk half juli, in open lucht dikwijls een maand later.
groetjes,
Luc
Dag Jos,
de “schrale” tomaten waren niet van hetzelfde ras. Daar heb je een punt. Welk rassen het betreft weet ik niet. Ook op de schrale struiken staan grote vruchten als je goed kijkt op de foto’s. Het aantal vruchten per tros is echter veel kleiner. En hogerop, vooral bij de planten van foto 1, wordt na een aantal trossen, de vruchzetting minder goed omdat de top van de plant verzwakt.
Maar,… productie is niet voor iedereen het enige wat telt bij de keuze van een tomatenras. Eigen opkweek, de smaak en kleur zijn voor veel liefhebbers minstens even belangrijk. Ook dat speelt mee bij de keuze voor geënte planten of niet.
groetjes
Luc
Waren de tomaten van hetzelfde ras ? Ik heb bijvoorbeeld tomaten va, het ras Coeur de Beouf en die hebben dezelfde schrale aanblik zoals die achtergebleven steuiken van de foto’s ! Of scheelt er daar ook iet aan , nochthans geven die piezekes van struiken toch tomaten van 800 gram ‘ en dat is geen visserslatijn!
Weet gij meer van dat ras ,
Dank bij voorbaat en de groeten
Jos