De laatste exemplaren van de rode spitskool "Kalibos" hebben alvast de eerste herfstkou overleefd.
Culinair
Rode spitskool is vooral spitskool met een kleurtje. Maar toch niet met zo’n donkerpaarse kleur als de rode kool. Bij het koken wordt de spitskool nog wat bleker. Het is dan ook niet echt een vervanger van rode kool. De vorm is wel leuk maar is culinair gezien natuurlijk geen meerwaarde.
Toch is de rode spitskool een welgekomen nieuwe groente in de moderne keuken. Ze is net zoals gewone spitskool ideaal voor de wok, die met deze groente nog kleurrijker wordt. Omdat we de groenten voor we ze wokken slechts een hele korte tijd voorkoken is het kleurverlies gering. Bij het wokken daarna blijft de kleur behouden.
Ook om rauw te gebruiken in salades is de rode spitskool veel beter geschikt dan rode kool.
De zaden van het ras ‘Kalibos’ waren van Thompson & Morgan. Maar dit ras is ook te verkrijgen bij Vreekens Zaden en Zaadhandel Vanderwal.
De plantjes werden gezaaid in een zaaikistje en als ze het eerste echte blaadje toonden verspeend in trays. Als de kiemblaadjes vergelen en de planten een viertal echte bladeren hebben wordt het tijd om ze uit te planten. Dan zijn ze ook voldoende afgehard.
Teelt en groeiwijze.
Je ziet de rode spitskool best niet als alternatief voor de rode kool. Wat deze spitskool wel een beetje gemeen heeft met rode kool is de tragere groei. Waar de gewone spitskool blijft doorgroeien tot ze barst lijkt deze daar veel minder gevoelig voor te zijn. Een langer oogsttraject is mogelijk met deze kool. Maar bewaren tot een stuk in de winter zoals je met rode kool kan wordt wel moeilijk.
De door mij geteelde spitskool werd gezaaid eind april, uitgeplant begin juni en de eerste exemplaren zijn geoogst in september. Maar nu zijn er nog altijd een paar in de tuin. De teelt is zoals deze van andere koolsoorten en meer specifiek de teelt van groene spitskool. Er zijn geen noemenswaardige verschillen. De koolvlieg en de rupsen zullen ook hier de voornaamste belagers zijn. Een voedingsrijke bodem is noodzakelijk met een basisbemesting zoals bij gewone spitskool.
De rode spitskool, een aanrader voor wie ook in de herfst graag aan zijn assortiment wokgroenten een kleurrijke toets geeft.
Aantastingen tijdens de teelt.
Alhoewel deze aantastingen praktisch geen opbrengstverlies veroorzaakten, wil ik ze toch even vermelden. Wat opviel was dat er vrij veel aantasting was van witte roest op de buitenste bladeren. Of dit typisch is voor deze rode spitskool is niet zeker, want het was natuurlijk wel een vochtige zomer. Geen erg, want de buitenbladeren worden toch verwijderd. Slakken houden blijkbaar ook van de rode spitskool, tussen het harde omblad vinden ze een goede schuilplaats, maar de schade beperkt zich eveneens tot deze onbruikbare bladeren. Toch moeten we melden dat er een drietal planten vroegtijdig moesten geoogst worden. Dit door bacterierot in de stam van de kool. De buitenste bladeren vallen af en bij het oogsten zien we dan een bruine en zachte, rotte kern in de stam.
Toepasselijk bij dit bericht zijn ook de volgende artikels
beste
in amerika bestaat er een kool die groen is langs buiten en paars vanbinnen ?
zou iemand me kunnen helpen naar de naam of waar ik deze kan krijgen ? dank u
waar kan ik zaad of plant aankopen vanrodespitskool
Bij Van Der Wal zaadhandel via internet en het is inderdaad de soort Kalibos. Groetjes tuinman Peter
.Prachtige fotos. Wil graag proberen om ze volgend voorjaar op mijn groentetuin te telen. Lijkt me leuk om een zakje zaad te scoren en te oogsten. Ik ben erg benieuwd naar resultaat.