Het leuke aan het hebben van een moestuin op een volkstuincomplex is dat je er bent met gelijkgestemden. Je praat honderduit over de tuin en de goede tips en trucs, die je dan ook kunt toepassen, krijg je er zo bij. Ook als nieuweling kun je er heel snel leren, door te horen, te zien en dan zelf te doen. Hans en Gerda hebben pas een moestuin in Voorschoten en zijn heel enthousiast. Hun eerste relaas vind je hieronder. Aan de foto’s te zien is er tussen 1 juli en 22 augustus van dit jaar heel veel werk afgeleverd!
Hallo medetuinders,
Mijn man en ik kregen op het volksttuincomplex in Voorschoten in juli een volkstuin aangeboden.
We stonden al een tijd op de wachtlijst en hadden er al een paar bekeken, maar die waren of te klein of de klik met dat plekje was er niet.
Vlug zijn we gaan kijken, want het scheen om een bijzonder stukje te gaan.
We waren meteen verliefd, het was net een oerwoud, het onkruid stond tot op borsthoogte en in de kas groeiden de druiven overal en nergens, midden in de tuin bood een enorme ceder lekker verkoeling.
Iedereen verklaarde ons voor gek dat we juist dit plekje wilden ontginnen, maar ja zo zitten wij wel een beetje in elkaar.
Het had sfeer en potentie en dan moet je door alles een beetje heen kijken.
Ook 2 van onze grote kinderen vonden het heerlijk om mee te helpen.
De tuin was altijd siertuin geweest en wij maken er nu voor tweederde moestuin van en voor eenderde siertuin.
Na een maand hard ploeteren is het moestuin gedeelte klaar en de siertuin gedeeltelijk, de kas opgeruimd en om de kas is het nog een zootje, maar daar zit ook al progressie in.
Aangemoedigd door veel lieve buren ploeteren we verder en wat een zegen als je naar huis kunt fietsen met tomaten, komkommer, sla, andijvie, krootjes, bloemen en valappeltjes, allemaal van de buurtjes gekregen.
En toen wij een bramen hek aan het plaatsen waren mochten we spontaan bij iemand die heel veel bramen heeft komen plukken, 4 kilo bramen, geweldig.
Het is helemaal top hier, het landje is nu ingezaaid met Phacelia en het spruit met een bloedgang de grond uit, de paadjes zijn gelegd, de compostvaten op de kop getikt via internet en de sappan staat te pruttelen op het vuur, wat kan een mens zich nog meer wensen.
Bijgevoegd wat foto’s van hoe we het kregen en hoe het nu is.
met vriendelijke groeten,
Hans en Gerda
Ook zin om even te gast zijn op “GroentenInfo”? Stuur dan de berichtjes en foto’s naar lezersbijdrage@plantaardig.com.
Hallo margriet,
Is het niet zo dat ook de laurier in het voorjaar nieuw blad krijgt en de oude eraf vallen? ’t ziet er uit als bij de Photinia die vervangt ook het blad en dan krijgen ze ook eerst een soort spikkels, drogen en vallen dan af.
gr, marijke
Dit is de foto van margriet
Hallo,
Sinds enige tijd is mijn laurierboompje veel blad aan het verliezen. Eerst kleuren de bladeren zwart gespikkeld dan geel en vallen af. Weet iemand wat dit is? Ik stuur een foto mee.
Groeten Margriet
hans en gerda
mooie tuin die jullie daar klaar stoomde.
hoedje af.
maar denk er aan niet ieder jaar is het zelfde.
doe zo verder. uw harde zwoegen word beloond.
laat de lekkere groentjes smaken.
m v g. succes.
fil.
14/04/10