21 augustus 2013
De grond in onze groentetuin bewerken is een hels karwei welke onze rug niet spaart.
Wie kent dat niet, spitten in de tuin en na een bepaalde tijd voelen we dat we onze rug overbelasten. De volgende dag gaat het soms van kwaad naar erger. Wat kunnen we daaraan doen?
Spitten op een andere manier met een speciaal rug sparende spitvork. Met dit stuk gereedschap verdelen we het gebruik van onze spieren over onze rug en onze armen. Gedeelde belasting verlicht.
Deze nieuwe methode om de grond te bewerken is helend voor rugpatiënten (deze auteur incluis).
We moeten er ook vanuit gaan dat het resultaat ook anders is, maar bij de biologische benadering van het probleem komen we tot een resultaat dat beter is voor de levende organismen in de grond. Immers de aërobe en de anaërobe lagen worden minder verstoord dan spitten, old fashion way. Waarom doen we het dan nog steeds zoals 50 jaar geleden? Eerst en vooral omdat we het nog nooit uitgelegd kregen en dan hebben we nog vooroordelen. We moeten open staan voor nieuwe technieken en het is juist op ‘Plantaardig’ dat er steeds melding wordt gemaakt van nieuwe methodes.
In de reguliere landbouw wordt er ook steeds minder geploegd maar steeds meer geëgd. spitten met een woelvork is zo een methode. Ziehier een foto van zo een type van spitvork, overal te verkrijgen of te bestellen in een ‘De Pypere’ verdeelpunt.
Groetjes Tuinman Peter
Tuinman Peter
Laatste berichten van Tuinman Peter (toon alles)
- Winterpostelein telen, vijf methodes - 20/12/2016
- Is fermenteren -Bokashi- een milieuvriendelijk alternatief voor composteren? - 03/12/2016
- De teelt van knoflook tot een goed einde brengen is niet eenvoudig. - 31/05/2016
- Het is nu Basilicum tijd, ook voor in de bloemenborder! - 15/05/2016
- Heel eenvoudig zelf paddenstoelen kweken - 04/09/2015
Peter,
Dank voor uw advies.
Vriendelijke groeten,
Willy
Hoe groenbemesting onder delven met dit materiaal i.p.v. al spittend ?
Willy, eerste vraag, heb je een vorstgevoelige groenbemester gezaaid of een overblijver? Indien het een vorstgevoelige soort is geworden, dan maak je na het afvriezen gewoon alles los en de rest composteert dan verder tot in de lente. Bij het eventueel zaaien of planten hark je de lange vezels gewoon weg. Bij een groenbemester die de winter groen doorkomt is het een ander verhaal. Hier moet je alles nog wegscheppen en afvoeren naar de composthoop of je moet werken met een chemische of organische onkruid doder om een einde aan de groei van het gewas te maken. Je kunt het nog groeiende gewas ook doden door er zwarte plastiek of karton op te leggen. Na het afdoden, wegharken, de grond loswoelen met de grallinette. Overgebleven onkruiden moet je dan manueel wieden of de grond afdekken met een dikke laag stro(verstikken), zwarte plastiek of karton. Dit zijn mogelijkheden, ik weet het wel via het spitten van de grond kun je veel groenafval onderwerken en met de besproken spitvork niet. Het is een manier van werken, andere methoden zijn per definitie niet verkeerd maar als je een pijnlijke rug hebt dan zou je alles proberen om je hobby nog verder te kunnen beleven.
Groetjes Tuinman Peter.
ik bedoelde natuurlijk de ” schrepel ”zie de site van sneeboer tuingereedschappen !!
Kees: het staat bij extra gereedschappen. Groetjes Tuinman Peter
Ik doe het al jaren met deze spitvork,ben ook ruggevoelig,je vliegt als het ware door je tuin.Samen met je skrepel is dit het beste stuk tuingereedschap.
Dag Peter,
Jouw oproep om ruggen te sparen spreekt me erg aan. In dat kader laat je een foto zien van een andersoortige vork / schep. Op de foto kan ik echter niet goed zien hoe dit nieuwe gereedschap eruit ziet. Je noemt ook geen naam. Ik zou dit apparaat graag willen kopen in Nederland: heb je suggestie onder welke naam ik moet zoeken?
Bedankt, Frans
Frans het is een spitvork van het merk Depijpere, in België overal te koop. In Nederland zijn er ook wel verkooppunten maar veel minder. Groetjes Tuinman Peter.
Peter, in de catalogus van Depypere kan ik wel spitvorken vinden, maar die lijken niet op het gereedschap dat op jouw foto staat. Het gereedschap is denk ik niet meer te koop. Of heb jij een catalogusnummer voor mij?
Groet, Frans