Courgettes zaaien van eind april tot eind juni

Courgettes groeien snel. Als je niet kiest voor de hele vroege zaaidata (teeltschema courgette) kan je na zes weken al de eerste courgettes oogsten.
Zorg voor een hoge temperatuur bij het zaaien, bij de opkweek en tijdens de teelt. Je zaait dus best in de kas of binnenshuis in potjes. Vanaf juni kan je ook buiten zaaien. Maar het blijft aan te raden om in potjes te zaaien en daarna uit te planten, van zodra  twee echte blaadjes te zien zijn (dus niet de kiemblaadjes).

Tip : Zaai niet alle zaden op hetzelfde moment. Je kan al zaaien eind april onder beschutting, maar ook eind juni kan je nog courgettes zaaien. Dit zorgt ervoor dat je in augustus en september een jong en productief gewas hebt. Courgette is een gulzige en snelle groeier, maar raakt ook snel ´versleten´. De groei van oudere planten stagneert wat waardoor ze vatbaarder worden voor witziekte (echte meeldauw). Door gespreid te zaaien kan je dit voorkomen.

Kies niet alleen een plekje uit de wind en in de zon maar voorzie dit plekje ook van voldoende compost en organische mest. In droge periodes is water geven zeker nodig. De grote bladeren verdampen zeer veel en de snelgroeiende vruchten kunnen alleen maar zwellen als ze voldoende water kunnen opnemen. Vergeet ook niet een (bamboe) stok bij de planten te zetten. En om de twee weken het stukje bijgegroeide stengel vast te binden. Zo zullen er minder vruchten op de grond liggen en groeien de planten niet kriskras door elkaar.

Dit zijn enkele weetjes afkomstig uit de
 Uitgebreide teelthandleiding over courgettes

20 gedachten over “Courgettes zaaien van eind april tot eind juni”

  1. Mijn mooi opgekweekte planten heb ik twee dagen buiten staan -> nu lijkt het of het bladmoes ‘weggevreten’ wordt …. (de nerven zijn er nog). Wat kan ik doen?

  2. beste,

    wij hebben 1 courgetteplant in de tuin staan maar er zitten sinds kort kleine zwarte beestjes aan en de vruchten groeien ook niet zo goed.
    weet iemand wat deze zijn en wat je er aan kan doen?

    alvast bedankt

  3. @ André
    September is te laat om om het even welke vruchtgroenteteelt op te starten, zelfs met verwarming.
    De uiterste plantdatum zou ik rekenen op 15 augustus, maar ook dan zal je vanaf oktober zeker, al flink wat verwarming nodig hebben. En de schimmeldruk zal niet echt meevallen, zowel echte meeldauw als grijsrot (botrytis).

  4. Kan ik nog courgettes planten in de serre in september,om eventueel nog courgettes te oogsten in november(met verwarming in de serre) en hoe moet ik dat doen met de bevruchting van de bloemen?

  5. Beste Fil,

    Dank voor je reactie.

    Twee naast elkaar en voldoende bloemen nabij voor de bijtjes te lokken. Maar eigenlijk komt het niet eens tot bloeien. Ze vallen er al eerder af. Pompoenen gaan wel goed. Vandaag ook de eerste opgegeten.

    Ik vind het echt jammer dat ze het niet doen want de kinderen eten er graag van, voelt een beetje als een afgang om ze nu weer inde winkel te moeten gaan kopen.

    Groet Dorine

  6. dorine

    hoeveel planten heb jij staan een of meerdere
    ik heb altijd gehoord om een betere bevruchting te bekomen dat je best meerdre planten plant ik persoonlijk plant altijd drie courgette planten naast elkaar telkens met succes. zo ook plant ik twee pompoenen naast mekaar en heb ik daar goede resultaten mee.
    ik heb reeds twee van de drie courgette planten uitgetrokken daar ik er geen blijf meer mee weet.
    en ook heb ik mijn eerste pompoen mee naar huis gebracht.
    m v g.
    fil.

  7. Courgette-probleempje:

    Nog voor de bloemen gaan bloeien verkleuren mijn courgettes tot geel bv als ze nog maar 3 tot 5 cm groot zijn. Daarna vallen ze eraf.

    Zou het gebrek aan voeding zijn? Ik heb er wel koemest korrels bij gestrooid maar die zijn maar half opgenomen. OOok kregen ze wat kaliumkorrels en wat verdunde plantengier.

    Zou het nog wat worden? Alvast veel dank voor de reactie en tips.

    Dorine

  8. @ Mieke,
    hoogstwaarschijnlijk een bestuivingsprobleem, vooral in het begin van het seizoen en bij minder goede weersomstandigheden vergt dit wat extra hulp. Zeker als er ook nog weinig mannelijke bloemen te bespeuren vallen, heel soms zijn er tijdelijk geen mannelijke bloemen te vinden.
    Lees er alles over hier
    http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/bestuiving-en-bevruchting-bij-courgettes-is-belangrijk-om-misvormde-en-rotte-vruchten-te-voorkomen/
    vriendelijke groeten
    Luc
    http://groenten-boek.plantaardig.com

  9. Wat is er aan de hand met mijn courgettes: de planten staan mooi in de zon, krijgen vele bloemen en vruchten die echter vanaf zo’n 5 à 8 cm groot geel worden en hol op de plaats waar de bloem is afgevallen.

  10. Ik zet ieder jaar een exemplaar op de compostbak.
    Ik gooi er eerst 1 of 2 zakken tuinaarde op en plant dan de courgette. Vorig jaar heeft deze plant ruim 40 vruchten gedragen

  11. Hallo,

    Ik heb een vraagje over het kweken van courgettes. Van een vriend van me, die professioneel boer is, heb ik gehoord dat je courgettes niet jaar na jaar op dezelfde plek mag planten omdat je dan aaltjes kan krijgen. In de inmiddels bestelde groenten- en fruit encyclopedie (uitstekend boek) wordt daar echter niet over gesproken. Ik heb in mijn tuin niet heel veel geschikte plekken voor zulke grote planten maar ik kweek ze wel graag. Hoe moet ik hiermee omgaan? Om de hoeveel jaar mag ik de courgettes op dezelfde plek laten terugkomen?

    Antwoord : het is best slechts om de vier jaar minimaal met courgettes of pompoenen terug te keren. Je kan eventueel eens zondigen, maar zeker niet meerdere jaren.
    Doe je dit niet, dan lukt het miscchien wel nog de eerste jaren, maar na een tijd zal de groei acheruit gaan.

  12. ik zaai al jaren op 15 juli , nog een keer courgettes! een nacht voorweken de zaadjes , en dan in een potje in de broeikast [plankje zetten] na opkomst , de plantjes nog een keer in een potje verspenen , en wachten met uitplanten tot ze een acceptabele grootte hebben .
    De oudere planten verwijder ik als de nieuwe gaan vrucht dragen!! Want de ouderen gaan lopen , en nemen veel plaats in

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.