Een aangenaam voordeel van het kiezen voor het uiterste zaai- of planttijdstip is dat je de groenten als het ware in de tuin kan bewaren. Eenmaal ze oogstbaar zijn groeien ze niet snel meer door en kan je er meerdere weken na elkaar van oogsten. Dit is in de zomer helemaal niet het geval.
Natuurlijk zal dit niet ieder jaar lukken. Maar als de eerste vorst niet te lang duurt en niet te diep gaat kan wat vliesdoek een tijdelijk oplossing bieden.
Zouden we dan toch stilletjes aan de uiterste zaai- of planttijdstippen van de groenten kunnen aanpassen aan een veranderend klimaat?
Je kon op GroentenInfo alvast een aantal voorbeelden lezen over een uitzonderlijke warme herfst (en begin winter) die telkens opnieuw voor een “primeur in laatheid” zorgden.
- Over het uitzonderlijk late oogsttijdstip van broccoli, andijvie en suikerbrood die geplant werden op de folie van de aardbeien.
- Over de groene bloemkool die nog geoogst kon worden tot half december.
- Over de “uiterst” verlate teelt van chinese kool. Ondertussen stond er, bij het begin van de meteorologische winter ook nog broccoli in de tuin. En kon u hier al lezen over de overvloedige oogst aan groenten halfweg november.
Het teeltschema van chinese kool geeft als uiterste zaaidatum 15 augustus. Als je je voorzorgen niet genomen hebt en dan nog op zoek gaat naar een pakje zaad is het nogal wiedes dat je even moet zoeken. In de tuincentra is men dan al lang niet meer bezig met het aanvullen van de rekjes met groentezaden. Daarbij komt dat de keuze bij Chinese kool zich meestal beperkt tot één of twee rassen. Daardoor werd er pas zaad op de kop getikt eind augustus, en werd het zaaien uitgesteld tot 2 september. Er werd zaad gekocht van het hybrideras Kinap.
- Het zaaien gebeurde in een zaaibakje met doorzichtig deksel. Na hooguit drie dagen was het zaad al gekiemd, want ook begin september was het warm! Doordat de plantjes vrij dicht gezaaid werden moest al vlug verspeend worden. Dit kon al op 11 september. En het bleef warm in september….
Hieronder de stap-voor-stap foto’s bij het zaaien en verspenen (zie ook Broccoli zaaien,verspenen)
Meng de potgrond met ongeveer één vijfde wit zand. Dek na het zaaien af met wit zand tot je de zaadjes net niet meer ziet. En maak goed nat met een nevelspuitje. Zet het bakje onder het plastic deksel zodat de temperatuur voldoende hoog blijft en het zaaibakje niet veel uitdroogt.
klik op de foto’s voor een vergroting
Het verspenen gebeurde in een met potgrond gevulde tray. Maak na het vullen de tray eerst goed nat. Maak dan met een bamboestok de gaatjes. Maak de kiemplantje voorzichtig los en hou ze steeds vast bij de kiemblaadjes. Laat de plantjes voorzichtig in het gaatje zakken en druk aan. Zet de pas verspeende plantjes de eerste drie dagen continu in de schaduw.
Na een drietal dagen kan je de plantjes best uit de schaduw halen, zoniet blijven ze te zwak.
- Op 24 september kon er geplant worden. (zie ook Broccoli planten stap voor stap) Normaal wordt chinese kool maar geplant tot eind augustus. En het bleef warm in oktober….
- Eind oktober was het gewas al mooi dicht gegroeid. Maar nog geen koolvorming te bespeuren. Het bleef warm in november….
- En,… wat niet voor mogelijk gehouden werd, lukte, dankzij de warmste herfst, toch : chinese kool oogsten eind november in de moestuin. En verder oogsten tijdens deze decembermaand. Chinese kool in de winter!
De koolkwaliteit is perfect, maar de buitenste bladeren hadden door het vochtige najaar heel veel vlekken van alternaria, een schimmelziekte. De onregelmatige vlekken met donkere, concentrische ringen zijn een typisch kenmerk voor deze ziekte. Alternaria komt op heel wat koolgewassen voor (en en variant de laatste jaren ook op aardappelen) Meestal is deze ziekte niet zo agressief en sterven de planten er niet door af. Vooral bij spruiten gaat de kwaliteit door de ziekte snel achteruit.
De buitenste bladeren verwijderen en je hebt een malse, mooie geelgroene krop van chinese kool.
Na het versnijden kan deze zo in de wok.
Recepten wok met groenten: Chinese kool en Asperges
Recepten wok met groenten: Chinese kool en radijzen
Meer teeltinfo over chinese kool
Chinese kool en paksoi doen meestal niks op mijn tuin, de bemesting is het probleem niet, waarschijnlijk wel zoiets als de bacterie schimmel balans in de grond? Bacterierijke compost valt zelf te maken, 1 deel bladeren met 2 delen gras, in een compostbak, door elkaar en vocht toevoegen, controleren met vochtigheidsmeter? En dan 1 deel brandnetel er door heen vrezen, tot fijn genoeg om met de hand verder om te zetten? Dit idee in wat gewijzigde vorm, heb ik uit het boek het bodemvoedselweb, daar wordt deze problematiek genoemd, kool heeft de voorkeur voor veel bacterien in de grond.
Wie kan mij vertellen hoelang je geweckte bonen en wortelen kunt bewaren,wij wecken ze namelijk weer om dat wij ze uit de diepvries te slap en te waterig vinden, hebben alle raadgevingen dien aangaande al uitgeprobeerd maar de smaak kan ons niet bekoren uit de vriezer.Wie het echt weet mag het zeggen.
Groetjes,
Teunis.
ik weet nog dat mijn moeder vroeger zowat alles weckte ,jaren (5 ,6 ) na haar dood was alles nog even lekker wat eruit kwam ,dus houdbaarheid en smaak ,zolang de potten dicht blijven ,misschien !!!!
Boontjes,bloemkool,broccoli,venkel,enz. zijn best in te vriezen zonder veel smaakverlies /-verandering, de vruchten zullen wel iets slapper worden.
De vruchten eerst een paar minuten blancheren en laten afkoelen.
De truc is dat er geen lucht in de diepvrieszakjes mag zijn,dus ofwel volledig luchtledig trekken ( goede apparaten zijn vrij duur) of eenvoudiger en veel goedkoper: de groenten mooi stapelen in het diepvrieszakje en bijvullen met water – alle lucht verwijderen en dichtmaken. Daarna zo snel mogelijk invriezen.
Om klaar te maken hoef je niet te ontdooien, kookpot met water aan de kook brengen en ijsklomp er in en gaar koken.
Smakelijk!
Theo
@g odekerken
Er is wel degelijk een groente (kool) ‘schelk’.
Het is dus niet zoals ‘Plantaardig’ zegt een teelwijze van verschillende soorten kolen. (Misschien dat zoiets ook schelk heet, maar dat is niet waar jij het over hebt)
Ik weet dat ze de zaden verkopen bij Wolters in Maastricht (http://www.dierenspeciaalzaakwolters.nl/)
Ik weet dat ik dit 1,5 jaar naar dato post, maar zouden er dan nog mensen hier terecht komen dan weten krijgen ze in ieder geval de juiste informatie.
Beste JP, je hebt volkomen gelijk. Schelk is een groente en geen teeltwijze. Schelk word eind augustus gezaaid en na het verspenen eind september begin oktober uitgeplant. In het vvojaar heb je een losse kropvorming die dan geoogst kan worden. Het is de eerste kool van het jaar en perfect als stamppot. Het zaad is bij Wolters niet meer verkrijgbaar. Ik ben er vandaag, 8 maart , nog naar wezen vragen. Groeten Nico.
Hallo Nico,
Heb ik nu een probleem? Ik ben ook al een tijdje op zoek naar Sjelk, mijn vader teelde dat vroeger, hij haalde altijd planten omgeving st. Pieter. Ik weet nog dat het de lekkerste kool was die je maar kon eten, vergelijk baar met spruiten koppen. Ik wil nu ook Sjelk gaan telen maar weet niet hoe ik aan zaad of planten kan komen, wie kan me helpen.
Hallo Nico,
Hebt u toevallig zaad van Sjelik? Ik hoor het graag van u.
a1arrows@hotmail.com
@Jo
Ik denk dat nu, in het najaar de Oosterse variëteit niet zal bloeien, het was waarschijnlijk één van die chinese kool rassen die opschiet bij lange dagen. Hou ons alvast op de hoogte!
groetjes
Luc
kan iemand mij vertellen waar ik de oude kool schelk dit is de limburgse benaming kan krijgen ? deze kool soort is winterhard en al vroeg in het voorjaar geoogst worden.
ik wacht met spanningop andwoord.
groetjes sjir
Beste,
De benaming schelk is eigenlijk een soort teeltwijze/consumptiewijze van kool, dat wil zeggen dat een klein kropje van een koolplant gaat consumeren, bij spruitkool wordt soms de kop van de plant als “schelk” gebruikt. Meestal wordt de kool eerst als kool geoogst, waarna de scheuten als schelk geoogst worden.
Op http://www.denieuweakker.com/kruisbloemigen.html staan enkele rassen.
Een alternatief ras en meer uitleg staat op deze pagina
wij hebben voor het eerst zaad van schelk getrokken.
als wij u daar een plezier mee doen kom maar wat halen.
bel voor afspraak
043 3620541 emiel schetters
groetjes
dag emiel,
wat een genoegen om te lezen dat u voor het eerst zaad van schelk heeft getrokken!
Ik waardeer het enorm als u een gedeelte apart kunt houden voor mij.
Dan kan ik ook mijn groene vingertjes uit de “handschoenen steken”.
Groetjes!
Rogerke
Hallo Emiel,
ook ik had graag wat zaad van de sjelk gehad. Ik woon ook in Maastricht dus kan het op komen halen.
Gr Har
Hallo Sjir,
Ik weet niet of het nog actueel is maar ik heb op dit moment wat schelk plantjes staan. Ook heb ik nog genoeg zaad hiervan dus mocht u nodig hebben laat effen iets weten.
Groet Har
Ik heb per toeval zaden mee van Thailand-Laos…zaaide ze uit in mei in de serre met 100% kiemplanten die ik verspeende in potjes van 9 cm en uitplantte in juni met evenveel enthousiasme…ze groeiden onmiddelijke door met weelderige gele bloemen die ik niet plukte maar nu tot zaden pluis…ik herhaal het zelfde ritueel met het overgebleven Oosters zaad en het nieuwe Vlaamse…ik hou je op de hoogte…in december ga ik aldaar tuinkers zaaien wat me vorig jaar kleinschalig lukte maar men alras plukte…Jo van ’t groen…
Hallo,
Ik heb voor het eerst dit jaar chinese kool staan.
Moet men de chinese kool dicht binden om een malse, mooie geelgroene krop te krijgen?
Dag Roger,
dicht binden van chinese kool is niet nodig, na verloop van tijd begint die een langwerpige kool te vormen.
Even geduld nog…
groetjes
Luc Dedeene
http://www.plantaardig.com