Andijvie is het schoolvoorbeeld van een najaarsgroente. Zijn de nachten te koud tijdens de opkweek of de dagen te lang tijdens de kropvorming, dan gaat de plant makkelijk opschieten.
Andijvie telen in het voorjaar en de vroege zomer was lange tijd heel moeilijk. Dankzij de introductie van nieuwe rassen is dit veranderd, maar het is nog steeds niet eenvoudig.
Kroppen met een diameter van een halve meter en een gewicht van anderhalve kilogram, die kweek je nog steeds met gemak in het najaar. Trouwens, een stamppot met gekookte andijvie is toch ook iets voor de herfst?
Maak de foto’s groter door te klikken
Dankzij het zachte najaar kon de andijvie de afgelopen weken blijven doorgroeien. Het hart van de krop kon zich helemaal opvullen met jonge blaadjes, waardoor bleken eigenlijk niet meer nodig was.
Bewaren
Misschien hebt u nu ook zo’n kroppen van vijftig centimeter en 1,5 kg in uw tuin? En vraagt u zich af wat u er mee moet?
Vriest het slechts een of twee graadjes dan kunt u ze in de tuin laten staan. Worden er enkele dagen na elkaar vorst voorspeld, dan kunt u ze afdekken met vliesdoek of folie. Dit kan echter niet te lang, omdat de kwaliteit van de krop snel achteruit zal gaan door het vochtige klimaat onder de afdekking.
Wilt u de kroppen toch langer overhouden, rooi ze dan met een grote kluit eraan. En plant ze over in de kas. Zo kan u nog andijvie hebben tot half december. Als u de kluit vochtig houdt natuurlijk.
Maak de foto’s groter door te klikken
Gebruik
Denk u dat één zo’n ‘reuzen’ krop het hele gezin dagen aan een stuk van eten kan voorzien? Als u de andijvie rauw gebruikt, misschien wel. Maar als u zo’n krop gaat koken (stoven) smelt die plots weg als sneeuw voor de zon. Dan blijft er net genoeg over voor het klassieke “vier personen” gerecht. En begrijpt u misschien waarom die kroppen best héél groot mogen worden.
(Bij rauwe andijvie, in salades of een aardappelstamppot kunt u uitgaan van 150 gram per persoon. Voor gekookte andijvie kunt u rekenen op 300-500 gram per persoon. Greenery – Andijvie)
Andijvie is immers ook een schoolvoorbeeld van een stoofgroente. Andijvie rauw eten was voorheen niet zo gebruikelijk. Dankzij de introductie van nieuwe rassen is de bittere smaak nu veel minder uitgesproken en kan andijvie ook als sla gebruikt worden.
Hoe je zo’n zware kroppen andijvie teelt lees je in dit artikel : Andijvie kweken
Ik krijg in de andijvie allemaal bruine vlekken ,ziekte marsonnina? Kan iemand mij vertellen wat ik er tegen moet doen ?,het wordt ieder jaar erger .Bij voorbaat dank
Hoi,
schimmels en ziektes
Andijvie is gevoelig voor bladluizen, maar ook voor Marsonnina. Deze schimmelziekte zorgt ervoor dat de plant er bruin geblakerd uit ziet en krijgt bruine vlekken tot diep in de krop. Aan het einde van de teelt wordt de kans op ziektes groter. Probeer daarom op tijd te oogsten en wacht niet tot de kroppen hun maximale gewicht bereikt hebben. Er zijn maar weinig middelen om Marsonnina te bestrijden.
http://www.moestuinwebshop.nl
groet leo