Andijvie als herfstteelt


foto
Deze krulandijvie werd opgekweekt in kweekplaten. De planten hebben een goed doorwortelde potkluit en zijn klaar om uit te planten.

Andijvie kent twee verschillende verschijningsvormen . Enerzijds de gladbladige of breedbladige andijvie en anderzijds de krulandijvie.Bij de gladbladige rassen maken we onderscheid tussen types die vooral geschikt zijn voor voorjaars- en zomerteelt (Nummer Vijf – types genoemd soms), en de rassen van het type ‘Breedblad Volhart Winter’ die we moeilijker kunnen kweken in voorjaar en vroege zomer wegens de te grote gevoeligheid voor opschieten. Deze benamingen zijn echter bij de recente rassen dikwijls niet meer terug te vinden. Het is dan belangrijk te letten op het aanbevolen teelttijdstip als je een pakje zaad koopt. Wat betreft krulandijvie kan je rekenen op de beste slaagkansen wanneer je kiest voor het grove krultype ‘Walonne’. Hou je van het fijnere werk en van een fijnere smaak dan kan je je misschien wagen aan een teelt van het type ‘Très Fine Maraîchère’. Deze laatste is een risicoteelt want de kans dat er bruine randjes in het hart van de plant ontstaan is heel groot. Enkel voor gevorderde liefhebbers dus.
De teelt van andijvie wordt verder besproken in
het  artikel “Andijvie planten als tweede teelt”

4 gedachten over “Andijvie als herfstteelt”

  1. Ik doe altijd andijvie als nateelt na de plantuien. Bemesting is alleen bladeren onderspitten, beendermeel en patentkali. Met uitplanten moet je wel opletten dat alles in 1 keer aanslaat, uitval vervangen door reserveplanten, de groei komt er vele malen minder goed in.

  2. Ik had vorig jaar veel last van wortelluis aan mijn
    slaplanten, andijvie, suikerbrood en radicchio.
    Er staan geen populieren in de buurt.
    Hoe bestrijden?
    Alvast bedankt.
    Rocco

  3. ik heb in augustus andijvie gepoot nummer 5 diva van oranjeband maar het wordt niet hoger dan 10 cm tot en met vandaag.Wat kan hier de oorzaak van zijn.Ik teelt op veengrond. bemesting? de buitenkant had ook gele bladeren

    1. Beste Kees,
      gezien het feit dat de andijvie geel blad heeft als ze nog maar 10 cm is, is er waarschijnlijk een wortel- en voedingsprobleem.
      Het kan zijn dat door de vele regen in augustus de grond te nat werd en de wortels verzwakt zijn, en dus niet voldoende voeding kunnen opnemen.
      Het kan ook een aantasting zijn door wortelluis, staan er toevallig geen populieren in de buurt?
      klik hier voor meer info
      Besluit : kijk eens naar de wortels, hoe die eruit zien, waarschijnlijk zit daar het probleem, ofwel zieke wortels, ofwel te weinig omvang.
      mvg
      Luc

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.