Inleiding
4 juni 2014. We kregen al regelmatig wat regen te verwerken. Het aardappelloof is al goed ontwikkeld waardoor het minder goed opdroogt. Kortom, de ideale omstandigheden voor aardappelziekte zijn al een hele tijd aan de gang. Er was al aardappelziekte gesignaleerd. Met de huidige regen en de aangekondigde opwarming zullen er nieuwe infecties optreden. Controleer uw gewas vanaf nu elke dag! En grijp bij vaststelling van de ziekte onmiddelijk in. Maar omdat de omstandigheden zo slecht zijn, is preventief ingrijpen aan te raden. Omdat er ook na het weekend opnieuw regen voorspeld wordt blijft de situatie de komende twee weken zeer gunstig voor de ontwikkeling van de aardappelziekte.
Als de bladeren van aardappelen gedurende een bepaalde tijd nat blijven, dan is de kans op de kieming van de sporen van de schimmel groot. Een preventieve bestrijding moet nu zeker uitgevoerd worden, indien nog niet gebeurd. Hebt u al eens behandeld, dan is het nu tijd voor een nieuwe gewasbescherming.
De vrees bestaat dat gewone preventiemaatregelen, zonder bespuiting, dit jaar, 2014, onvermijdelijk tot catastrofes zal leiden in veel tuintjes!!!!
Preventief
Het is zaak de kieming van de sporen van de aardappelplaag voor te zijn. In principe moet de behandeling tijdig gestart worden zodat ook de onderste bladeren beschermd worden. Dit is nog moeilijk te verwezenlijken als het gewas helemaal dicht gegroeid is en al in bloei staat. Best wordt met de bespuiting begonnen als de planten elkaar in de rij beginnen te raken.
Indien er al aardappelplaag aanwezig is moeten de zieke plekken zo grondig mogelijk verwijderd worden en onmiddellijk gevolgd worden door een bespuiting. Zo kan je de kieming van sporen – (afkomstig van de zieke planten) – op het gezonde aardappelloof voorkomen.
Bespuiting
Gebruik bij de bespuiting voldoende water zodat het loof volledig nat wordt. De planten goed bevochtigen, maar afdruipen van de spuitvloeistof voorkomen. Dit betekent bij een volgroeid gewas meestal zo’n tien later water per 100 m².
De aandroogtijd van de middelen schommelt, afhankelijk van het middel, tussen de 1 en maximaal 6 uur. Het hoeft dus geen hele dag droog te blijven vooraleer een behandeling kan uitgevoerd worden. Een viertal uur is meestal voldoende.
Hou rekening met de wachttijd van het product, meestal twee tot drie weken voor het oogsten. Vooral belangrijk bij de vroege aardappelen. Behandel enkele rijen die je binnenkort wenst te oogsten dan maar niet.
Bespuiting gebeuren bij vochtig, warm weer met bijna dagelijks regen op zijn minst wekelijks. Bij normaal weer, toch op zijn minst drie keer tijdens de junimaand. Daarna zou het ergste achter de rug moeten zijn, behalve bij de late aardappelen, waar we langer door moeten gaan met de bespuitingen.
Het behoort tot de wettelijke plicht van iedere aardappelteler, professional of liefhebber, om de aardappelplaag te voorkomen en indien nodig te bestrijden!
Productkeuze
Vraag advies in uw professioneel (tuin)centrum omtrent de te gebruiken producten. Door het verschil in erkenningen tussen Vlaanderen en Nederland is het niet mogelijk hier producten te publiceren. Zo is bijvoorbeeld in België het gebruik van koperhoudende producten (contact, preventief) erkend in de biologische teelt van aardappelen, maar in Nederland niet.
Gebruik een afwisseling van minstens twee producten, liefst één met preventieve contactwerking die de kieming van de sporen verhindert en één met terugwerking (curatief) die de kieming van de sporen onderbreekt (moderne middelen).
De contactmiddelen : Preventieve behandeling zonder knolbescherming. (producten op basis van mancozeb, chloorthalonil en eventueel koperhoudende producten en Bordeauxse pap)
Contactmiddelen met knolbescherming
-beter regenbestendig
-preventieve werking, sterke werking tegen sporen.
Zo’n middel is Unikat Pro (in België).
Lokaal systemische of translaminaire middelen
– middelen die worden opgenomen door het gewas.
– weinig gevoelig voor afspoeling door regen.
4 juni 2014 : In België zijn heel wat middelen voor de bestrijding van aardappelziekte in aardappelen beschikbaar voor de liefhebber, al deze producten hebben een toelatingsnummer dat eindigt op G/B (Garden producten). Volgens opzoekingen op Fytoweb.be zijn dit de volgende Cuprex Garden (contactmiddel), Dithane Garden (contactmiddel), Infinito Garden (systemisch middel) , Proxamil Garden (systemische werking) en Revus Garden (systemische werking);
4 juni 2014 : Volgens opzoekingen op ctgb.nl zijn in Nederland Revus Garden en Infinito ter beschikking voor de liefhebber. Misschien zijn er nog, maar het systeem laat een concrete opzoeking niet toe.
Preventie
Natuurlijk mogen wij de preventie van aardappelplaag niet uit het oog verliezen.
- Een ruime rijafstand zodat het loof goed kan opdrogen.
- Pas om de vier jaar terugkeren op hetzelfde perceel met aardappelen.
- Opslagplanten en afvalhopen verwijderen.
- Gekeurd pootgoed gebruiken (dit is op diverse ziekten en aantastingen gekeurd en onderzocht).
- Vroeg gewas (voorkiemen of vroeg rijpend ras nemen).
- Evenwichtige bemesting en juiste plantenafstand.
- Op percelen die aangetast zijn wordt het aangetast loof verwijdert, de knollen kunnen dan nog afrijpen. Het loof gaat mee met het huisvuil.
- Tolerante rassen kiezen. Let wel, resistentie bestaat niet!
De cyclus
(klik figuur voor groter)De ziekte verspreidt zich via sporen en overwintert in knollen en in afvalhopen. Oösporen zijn (geslachtelijke) overlevingssporen die in de grond en in loofresten achterblijven. Ze kunnen in de grond enkele jaren overleven. Aantasting door oösporen kunt u voorkomen door niet vaker dan eenmaal per 4 jaar op hetzelfde stuk tuin aardappelen of tomaten te telen. Als u ziek loof op de composthoop gooit en later de compost onderspit, verspreidt u de oösporen met de compost over uw hele tuin.
De gewone (ongeslachtelijke) sporen zijn de ziektekiemen die zich via de lucht verspreiden en zo de buurpercelen kunnen aantasten. Ze worden gevormd in het witte schimmelpluis op de onderkant van aangetaste bladeren en stengels. Verwijder daarom onmiddelijke aangetaste plantendelen.
Overwintering van de aardappelziekte.
Ongeslachtelijk.
De schimmel overleeft de winter in aangetaste aardappelen die op het veld achterblijven. Als deze aardappelen in het voorjaar opnieuw kiemen en het loof boven de grond komt, is het loof onmiddellijk aangetast.
De laatste 10 jaar is er ook sprake van overleving via oösporen (geslachtelijke sporen) in de grond. Deze kunnen dan in het voorjaar kiemen en aardappelloof infecteren. Het zijn deze geslachtelijke sporen die ervoor zorgen dat de aardappelziekte in deze eeuw zoveel agressiever geworden is. Het is ook door de geslachtelijke vermenigvuldiging (die vroeger in Europa niet voorkwam) dat de resistentie bij resistente rassen dikwijls doorbroken wordt.
Ziekteverloop (zie nummers op de foto)
Bron van deze foto:
vegetablemdonline.ppath.cornell.edu/factsheets/Potato_Latehtm
1. De spore van aardappelziekte heeft water nodig om te kiemen bij een gematigde temperatuur. 3 tot 5 dagen na de infectie zijn kleine vlekjes zichtbaar op de bladeren, maar ook op de stengels.
2. Deze vlekjes worden snel groter.
3. In het begin zien deze vlekjes er waterachtig, glazig uit.
4. Enkele dagen later zijn dit droge, verdorde vlekken.
5. De vlekken zijn dikwijls omringd door een lichtere gele zone.
6. Ook de stengels kunnen aangetast worden.
7. Bij sterke aantasting en veel regen kan de infectie doorgaan tot in de knollen.
Rassen en aardappelplaag
Vroeg
Vroege aardappelen zijn over het algemeen gevoelig voor aardappelplaag, vandaar een selectie van drie rassen die in deze groep behoren tot de minst vatbare voor aardappelplaag, zeker wat betreft overzetting naar de knol.
’Première’ – Kan zeer vroeg geoogst worden. Bloemige aardappel met gele gladde schil en lichtgeel vruchtvlees.
‘Prior’ – Vast in de kook. Geschikt voor kleigrond.
‘Fresco’ – Vroeg aardappel. Vastkokend. Zeer goede keukenaardappel, geschikt voor frieten. Lang bewaarbaar.
Halfvroeg
Eén ras is bijzonder tolerant tegen aardappelplaag en wordt zelfs aangeraden voor biologische teelt.
‘Sante’ Bloemige aardappel met lichtgeel vruchtvlees. Geschikt voor alle bereidingen. Goede bewaaraardappel.
Middenlaat en laat
‘Agria’, ‘Nicola’, ‘Charlotte’ zijn gekende, vrij tolerante soorten tegen aardappelplaag.
Bijzonder resistent tegen aardappelplaag zijn :
‘Ditta’, ‘Remarka’ , ‘Disco’, ‘Surprise’, ‘Allure’, ‘Aziza’ en ‘Texla’ , deze laatste heeft eigenlijk nooit last van aardappelplaag.
Waarom aardappelplaag voorkomen?
Niet alleen sterft het loof volledig af en zal de productie dus niet heel groot zijn. Het meest vervelende is dat een groot deel van de knollen ziek worden en niet meer geconsumeerd kunnen worden, ook tijdens de bewaring worden nog veel knollen ziek.
Kenmerken
Phytophthora herkent u aan bruinzwarte vlekken op het blad, waarbij aan de onderkant van het blad op de grens van ziek en gezond, groen weefsel onder vochtige omstandigheden wit schimmelpluis ontstaat. Op de stengels kunnen bruinzwarte vlekken ontstaan, die vaak beginnen in de bladoksels. Op de knollen vormt Phytophthora bruinachtige, iets ingezonken plekken; de knol is roestbruin verkleurd met ‘eilandjes’ van gezond weefsel. De knol verrot.
Tip : lees ook het artikel van Cor over aardappelplaag, met adviezen: klik hier
kenmerken aardappelplaag op het loof, klik om te vergroten
Kenmerken op de knol (uit het artikel Aardappelen met zwarte of bruine huid) klik op de foto om te vergroten.
Heb hier in bijlage een interessante proef van inagro. Dit in kader van de biologische teelt van aardappelen. In deze proef vind je zowel de opbrengst, smaakbeoordeling, resistentie naar plaag etc. Eigenlijk teveel gegevens om hier samen te vatten. Rassen om te onthouden zijn alouette en carolus. Hieronder de link naar het volledig artikel.
http://www.ccbt.be/sites/default/files/files/Rassen%20aardappel%202014.pdf
greetz
Piet
Ik had de ziekte dit jaar en de vroege rassen daarom maar snel geoogst, maar zeker de helft van de aardappels waren al aangetast. Ik heb ook nog een laat ras (Mozart) en het lijkt er op dat die ziekte er geen vat op heeft gekregen. Graag zou ik de aardappelen nog een paar weken laten groeien. Is dat verstandig of moet ik ze zo snel mogelijk oogsten?
Beste Hendrik
Zo lang er geen kenmerken van de ziekte op de bladeren zijn kan je de aardappelen laten verder groeien.
Plant in mijn moestuintje ongeveer een 40 tal struiken Eden ,altijd zeer tevreden geweest ,dit jaar kregen we de hagelstorm en van mijn planten bleef enkel een stuk stam over,tot mijn verbazing begonnen die terug bladeren aan te komen en behandelde de planten tegen plaag (heel regelmatig) bij de hoogst viel het me op meestal één of twee grote aardappelen .Aan de buitenkant niets te zien maar als ze gekookt waren kwamen we tot glazige aardappelen ,(niet te eten)Best alles vernietigen ??of wat moet ik daarmee?
Ik weiger vergif te spuiten in mijn moestuin. Ik bestrijd dat aardappelen zonder vergif niet geteeld kunnen worden, Misschien geldt dat voor de professionele telers, maar niet voor ons amateurs. Ook dit jaar heb ik een oogst, al is die klein. Andere jaren kwam ik met de oogst op ongeveer 10 m2 grond toe tot in maart/april. Dit jaar is de oogst gering, maar dat is voor het eerst sinds eindjaren 70 van de vorige eeuw!
Ik heb diverse reacties gelezen over aardappelrassen die zeer resistent zijn tegen aardappelziekte. Ik ga die volgend jaar zeker proberen. Hopelijk vind ik een ras waarmee je lekkere frietjes kunt bakken, want wij eten die graag!
Goedemiddag Paula Nadels,
In reactie op uw bericht zojuist, het volgende.
De afgelopen jaren zijn er door traditionele plantenveredeling diverse nieuwe aardappelrassen met absolute resistentie tegen Fytoftora in zowel loof als knol.
Afgelopen jaar hebben we diverse volkstuinverenigingen en volkstuinders proefpakketten toegezonden met tot heden louter positieve reacties; deze rassen kunnen onbespoten geteeld worden.
Wanneer u enkele rassen zou willen proeven, alvorens deze in de tuin te hebben, dan bent u eventueel met mede moestuinders welkom. Ons bedrijf bevat o.a. een bedrijfskeuken waar de nieuwe rassen van te voren geproefd kunnen worden.
Van het resistente ras Carolus kan tevens frites gemaakt worden.
Meer informatie staat op http://www.aardappelspeciaal.nl
Graag had ik wel wat meer geweten over de soorten die goed tegen de plaag kunnen daar ik dit jaar ook de ziekte kreeg van de omliggende percelen die te maken kregen met de plaag maar die nooit eens de plaag te lijf gingen!
Goedemiddag heer de Bruin,
Uw vraag was bij ons niet goed ontvangen, maar uw reminder wel.
Is het mogelijk dat wij u rechtstreeks per e-mail meer informatie kunnen mailen?
Uit de berichten kunnen wij niet uw e-mail adres vinden.
Wij zijn bereikbaar via info@aardappelspeciaal.nl
Ik kan iedereen deze rassen aanbevelen omdat de buren van de volkstuintjes allen de plaag hebben en al begonnen te steken en verwonderd waren dat ik zonder te spuiten de aardappels nog kon laten rijpen!
In het vervolg alleen nog aardappels van jullie!
Paula, reeds jaren kweek ik Sarpo Miro zonder te spuiten met een gigantische opbrengst. Voor frietjes en purre is deze pieper zeer te doen. Groetjes Tuinman Peter. Ikzelf sta ook open voor nieuwe rassen die resistent (zouden)zijn. Groetjes Tuinman Peter
Dank je wel tuinman Peter!
Ik zal het volgend jaar proberen met Sarpo Miro (als ik die kan vinden). Hopelijk doet die het goed op onze zandgrond.
Een frietras dat in de winkel ligt en resistent is tegen de aardappelziekte is de Vitabella. Het is een vrij vroeg ras met een behoorlijk hoge opbrengst, 8.5 kilo per m2 op zand, 9.5 op klei. Ik heb hem nog niet uitgeprobeerd, eerst kijken of hij bevalt of niet.
de vraag of het loof verwijderen De oplossing is ,dat geloof ik niet.het gevaar bestaat dat bij voldoende regen de aardappel gaat door wassen,of liever gezegt dan worden de aardappels die er aan zitten weer pootgoed en krijg je van die glanzende aardappel.en daar is niets aan te eten. maar ik heb dit jaar gespoten na constatering aardappelziekte met Cymoxanil-n tegebruiken in combinatie met infinito.(hopelijk goed geschreven). zie eerder bericht dit had een zeer goed resultaat,de ziekte is gestopt met uitbreiden.en geen zieke knollen. zeker een aanrader.en.Mijn stelling is.aardappelen verbouwen zonder spuiten kan niet meer,is dus een fabel.(volgens mij)
ik zet Gloria al heel lang en tref er eigenlijk nooit aardappelziekte op aan.
Dit jaar had ik op beide bedden (eden en enkel planten amandine en op het andere bed Gloria) aardappelziekte. Ik heb een week of 2-3 geleden al het lof verwijderd. Deze week heb ik pas een deel van het eerste bed geoogst: amandine viel mee, eden viel tegen(een halve kilo per struik). Op één na alle aardappeltjes waren gaaf.
Het lijkt mij dus niet echt nodig onmiddellijk te oogsten.
Echter: heeft het NUT om de aardappels zonder loof nog enkele weken te laten staan?
Help het als je het loof afsnijdt
Beste Deleye Willy,
Het afsnijden van het loof is wel een veel gehanteerde methode, maar er blijven risico’s.
De kans blijft aanwezig dat er Phytophthora op de restanten van het loof / wortels blijft of komt. Door regenval kan de schimmel alsnog bij de knol komen die vervolgens wordt aangetast.
De beste kans die je hebt is het loof te verwijderen (één hand op de grond zetten en met de andere hand het loof verwijderen) en daarna eerst je handen goed wassen (schimmelvrij maken). Vervolgens de knollen direct oogsten.
Het risico van aantasting van de knol blijft aanwezig, maar niets ondernemen is geen optie.
Er zijn inmiddels ook goed resistente rassen op de markt beschikbaar, bijvoorbeeld de Carolus of Alouette. Meer informatie hierover op http://www.aardappelspeciaal.nl
Mvg.
Arjan Jalving
Ik heb hier een tijdje geleden een vraag gesteld aan u maar er nog geen antwoord gekregen ,wat ik wel jammer vind.
Grt Henk
vraag, ik heb ook een aard.ziekte op mn volkstuin( Vierpolders) gekregen nadat het bij andere al aan de gang was.
Ik had 1 keer gespoten , nu een 2 de keer gedaan.
helpt dat nog de zaak te remmen?
Bij mn Annabele heb ik het niet en die staat ernaast maar het zit in de nicola.
Ben je verplicht het ergens te melden ?
Ik wil volgend jaar 1 keer overslaan ,is dat verstandig?
Ik las dat de schimmel overleeft in de grond met de winter, vandaar.
kan ik straks de aard. eten die er gewoon uitzien.
Loop je dit op door nalatigheid van een mede tuinder?
Ik deed al die tijd niet aan aard. kweken ,dit is nu mn2 de jaar en ze staan op een andere plek.
Ik heb ook stengelrot, zwarte/bruine vlekken strepen en het breekt.
Dit jaar is er veel aardappelziekte. Naburige percelen kunnen besmetting veroorzaken. Ook besmette grond van vorig jaar draagt de schimmelsporen. Je kan de ziekte afremmen door bespuiting. Zijn de aardappelen van een aanvaardbare grootte, dan is het loof verwijderen als het binnenkort wisselvallig weer wordt beter, bij regenweer kan de infectie naar de knollen gaan. Het is dus overwegen of je tevreden bent met de grootte van de aardappelen. Annabelle is dus blijkbaar (veel) minder gevoelig dan Nicola!
Groeten,
Luc
http://groenten-boek.plantaardig.com
L.S.
Volgens mij is er geen plicht tot het melden van besmetting. Eenmaal ziek heeft spuiten niet zoveel zin meer. Je kunt het beste het loof afsnijden en direct afvoeren in de grijze container (niet composteren). Indien mogelijk oogsten en aardappel voor aardappel controleren op plekken. Doe je dit niet kan je tegen een verrassing oplopen als je de aardappels in je schuur opslaat. Het andere ras wat niet is aangetast heeft spuiten dus wel degelijk zin. Als je met stengelrot, zwartbenigheid bedoeld is dit niet best. Dit is een besmetting die meekomt met het pootgoed die wanneer het zichtbaar is vaak ook al in de knollen zit. Wees gerust die wil je niet eten, want stinken enorm.
Overigens geldt dit ook voor de Phyto besmetting. Zijn er slechts kleine plekjes kan je dit wegsnijden en direct consumeren.
Ik weet niet of het goed begrijp, maar 1 jaar geen aardappels zetten op het zelfde perceel is tekort. Minimaal 1x per 3 jaar aardappelen op het zelfde gedeelte van de tuin, maar lievere 1x per 4 jaar.
mvg
Gerald
In 2014 is er al heel vroeg Phytophthora aangetroffen in de aardappelen; eind maart zijn de eerste sporen al aangetroffen in het noorden van Frankrijk en ook in Belgie. De relatief zachte winter heeft hieraan bijgedragen.
Wanneer u Phtytophthora aantreft in uw gewas, wees dan erg voorzichtig. Wanneer u namelijk het loof verwijderd dan kleeft de schimmel aan uw handen en draagt u het heel snel over op de knollen. Vaak is het zo dat u zelf de schimmel van het loof op de knol brengt. Ook kan de schimmel met regenwater van het loof in de grond spoelen en op die manier op de knollen komen.
Alternatief:
Er is sinds kort een nieuw aardappelras (beperkt) beschikbaar, genaamd Carolus. Dit nieuwe ras heeft een natuurlijke resistentie tegen Phytophthora in zowel loof als knol. Eerder dit jaar hebben wij vele proefpakketten verzonden aan volkstuinders en volkstuinverenigingen en de eerste reacties zijn heel positief.
De Carolus is heel divers in de verwerking, voor meer informatie kunt u onze website raadplegen.
Wilt u meer weten over aardappelziekten of de Carolus bij ons proeven, kom dan gerust langs voor een (gratis) bedrijfsbezoek.
Arjan Jalving
Beste Hans.
ik ben blij met de snelle reactie.
achteraf had ik ook het zelfde ras moetennemen maar ik wou een keer Gloria proberen om een vroege aardappel te hebben.maar je hebt gelijk pal naast de Gloria staat de Parel.De aardappel die ik altijd heb. en surprise.die hebben geen last (dat wil zeggen op dit moment is daar niets op te zien.de bemesting is gelijk als andere jaren.Ik heb mij afgevraagd of er geen sporen hebben gezeten op het pootgoed al heb die van een goed bekent adres.
Ik denk dat bij alle rassen het woord resident niet het juiste woord is en daar verwacht men wonderen van .MAAR IK SPREEK NU LIEVER VAN GEVOELIG OF MINDER GEVOELIG.
ik hoop weer op een reactie,je bent namelijk nooit te oud(60) om wat te leren.
Dick
IK kwam vanmorgen op de volkstuin en voor het eerst de gevreesde aardappel ziekte Ook de eerste keer dat ik Gloria heb. morgen zijn de berichten goed om te spuiten.vandaag regent het om het uur en het gewas blijft vochtig.dus heeft het geen zin.geadviceert om Cymoxanil-n tegebruiken in combinatie met infinito.(hopelijk goed geschreven). De inlichting die ik heb gehad is de zachte winter de hoofdoorzaak
In de 10 jaar dat ik deze tuin heb nog nooit aardappelziekte gehad.zijn er mensen die een andere uitleg voor dit ongemak weten
Dick,
Je hebt dus een ander ras en dat is direct ziek. Misschien had beter je vorige ras(sen) kunnen houden? Heb je vanwege de aparte winter ook in andere perioden grondbewerking gedaan?
De ene teler heeft succes met het ene ras, de ander met een ander ras, zo zie je alleen al in de berichten op deze website. Verricht onderzoek in België met meer dan 80 populaire rassen die zogenaamd meer resistent zouden zijn, toonde aan dat er niet werkelijk goede rassen tussen zaten. Slechts enkelen scoren in dat onderzoek iets beter dan de anderen, die gemiddeld zeer slecht presteerden. Maar in andere omstandigheden vallen die iets beter presterende rassen daar weer door de mand. Er wordt te veel van absoluutheid uitgegaan bij de beoordeling van rassen. Altijd wordt dat gelogenstraft, niet alleen bij aardappelen, maar ook bij andere gewassen. Ik geef zelf een methode uit, waarbij je analyseert welk gewas je in het jaar voor je aardappelen hebt staan en in welke perioden je grondbewerking op jouw grond kunt uitvoeren. Op basis daarvan kies je rassen die bij jouw grond(bewerking) en vruchtwisseling passen. Dat werkt tot nu toe heel goed. Het geeft een snellere groei, betere gewasgezondheid en meer kwaliteit.
Er zijn wel meer resistente rassen die intensieve inkruising hebben ondergaan : Sarpo mira, Toluca, Bionica, Texla en nog enkelen. Die zijn werkelijk veel meer resistent (ook in Belgisch onderzoek), ze hebben verschillend uiterlijk en smaak. Maar als je die niet goed in je vruchtwisseling zet en voor dat ras verkeerde grondbewerkingstijden geeft, dan is de kwaliteit slecht en de opbrengst (veel) minder dan zou kunnen.
Vr. groet, Hans
Ik verbouw altijd het ras Gloria en heb weinig last van ziekte.
Maar komt het ook nooit tegen in jullie artikelen.
Waarom niet.
Vraag: Is Granola ook goed op zandgrond te telen.
groeten .Ad.
Dit artikel is er om dat ik het altijd zo triest vind, die talrijke, volledig zwart geblakerde aardappelperceeltjes, in een volkstuincomplex. Dikwijls uit onwetendheid van de tuinbezitter.
Al te dikwijls wordt dit probleem in publicaties doodgezwegen of met een doekje voor het bloeden afgedaan. Nee, dit probleem is te veel voorkomend. Een verwittigd man is er twee waard. Iedereen kan dan zelf zijn strategie bepalen. Wat is jullie strategie om aardappelziekte te lijf te gaan? Laat het hier weten!
ik werk volledig bio ,welk is dan het beste produkt om te gebruiken?
In België zijn koperhoudende producten toegelaten in de professionele biologische teelt. Voor de liefhebber is dit dus het product Cuprex Garden.
met veel dank Luc
Hallo aan Fil nr2
Het is goed dat je het loof afgedaan hebt. Helaas is de plaag al doorgegaan tot in de knollen.
Sproeien heeft nu geen zin meer. Al het loof afdoen was het beste dat je kon doen
Nu misschien een weekje wachten om de aardappels wat te laten afrijpen, maar daarna toch wel oogsten, want de zieke aardappelen kunnen eventueel de goede verder aantasten.
groetjes
Luc
Hallo,ik heb ook Desiree geplant begin april.Na een weekje verlof, kom ik terug thuis en stel vast dat de plaag heeft toegeslagen.Het overgrote deel is aangetast. Heb gisteren al het loof afgesneden, en enkele hutten uitgedaan. Slechts enkele slechte aardappelen gevonden. Wat moet ik nu doen ?Moet ik nu toch nog sproeien tegen de plaag ?De aardappel mocht zeker nog een maand blijven zitten, en is dus nog niet volgroeid (rijp?), maar door de plaag, moet ik dan nu gaan oogsten ?Hulp aub…Fil.
Goeie rassenkeuze, dàt is pas preventie!
Bintjes zijn supergevoelig (dat weet iedereen), Sarpo Mira & Sarpo Axona & Sarpo Una zijn heel resistent! Plantgoed deze rassen heb ik dit najaar – in beperkte mate -, maar je kunt het ook vinden bij Arpobel; vraag in ieder geval bij je gewone leverancier naar deze rassen, zodat onze grond en ons grondwater wat minder vergif te vreten krijgen de komende jaren.
De klassieke patattenboer spuit gemakkelijk meer dan 20 keer per teeltseizoen, en niet met karnemelk, maar met producten die (a) hem veel kosten, (b) Europees goedgekeurd zijn onder druk van de industrie – want er valt veel poen mee te scheppen en (c) altijd wel een effect hebben op het leefmilieu & de volksgezondheid: daarom niet meteen meetbaar, maar toch op langere termijn & ook door de combinatie met alle andere gifstoffen die we lozen.
Ik heb mijn aardappelen (ik denk meerlanders) geoogst.
Het loof was nog groen en niet aangetast.Nu merk ik, dat voornamelijk de grote knollen hol zijn en van binnenuit zijn gerot.De knollen zien er van buiten gaaf uit. De grond is niet eerder voor aardappelteelt gebruikt.
Wat is de oorzaak?
Beste Leo
Het ras ken ik persoonlijk niet,
maar het vermoeden is groot dat we hier te doen hebben met het fenomeen “holheid”
Lees en bekijk de foto’s in dit artikel eens : waarschijnlijk vindt u daarin wat u zoekt
Holheid bij aardappelen
groetjes,
Luc
Hallo,
Wil graag weten waar ik nog het ras Granola kunt bestellen als pootgoed.
Met vr. groeten
h smit
Geachte Heer,
Dit gekende aardappelras is te verkrijgen in de tuincentra AVEVE België, alsook bij Philips Snellings, een vrije tuincentrale in Sint-Huibrechts-Hern, een deelgemeente van Hoeselt, Limburg,België.
Ikzelf plant dit aardappelras al jaren en daarvoor mijn vader, dit is een ras dat vrij ziekte resistent is, bij het planten geef ik per are 0,5 kg.
Patentkali en voor het aanaarden nogmaals met een kleine hoeveelheid gedroogd koemest, na ongeveer 120 dagen is dit ras rooirijp en de knollen zijn gaaf en egaal, dit ras is een lekkere kook- en friet aardappel,
Veel succes ermee, zeker het proberen waard,
Groeten,
Adelin
Beste Luc,
Ik woon op ongeveer 10 kilometer van Maaseik. Op 9 juni heb ik de eerste vlekjes van de aardappelziekte in mijn Sante’s gevonden.
Ik heb de aangetaste bladeren afgeknipt en in de restafvalcontainer gegooid. Ik hoop dat ik dat nog even vol kan houden. De planten beginnen in bloei te komen, dus volgens de theorie zouden er al aardappelen aan moeten zitten.
Groeten uit Jansmoestuin Beegden, Nederland.
Dit jaar heb ik voor het eerst Sarpo Mira
Een nieuw ras uit Engeland dat voor 95% vrij is van phytophtora
Ben zeer benieuwd hoe het uitpakt
jaarlijks plant ik het ras Granola, met heel goede resultaten, dit ras is nagenoeg bij mij ziekte resistent,
heb bijna nooit moeten spuiten!!