Beschrijving
Een vruchtgroente voor de moestuin, die in open lucht kan geteeld worden. Te planten na 15 mei. Oogst tot oktober.
Is courgette interessant voor mijn moestuin?
Antwoord door Luc Dedeene:Deze groente is productief en gemakkelijk te telen. Een aanrader! Ook voor beginners. En met deze tien tips wordt het nog beter, je hoeft ze zeker niet alle tien toe te passen! Maar, het helpt wel.
9 op 10 punten is het minste wat we deze groente kunnen geven. Dit betekent : uiterst geschikt voor iedere groentetuin.
Kent u dat ook?
De hele zomer lang volop courgettes, te veel om goed te zijn. En dan, zo na half augustus, gaat de plant wat zieltogen en is het in september al bijna gedaan met courgettes oogsten. Misschien dat deze 11 tips dit scenario wat kunnen uitstellen?
Lees de 11 tips hier.
1. Zorg voor een humusrijke en voedzame grond.
Werk extra compost in, daar houden alle pompoenachtigen van. Geef ook een flinke dosis traagwerkende meststof met voldoende stikstof, maar ook veel kalium. Een type tomatenmeststof of type aardappelmeststof is goed. Organische handelsmeststof is hier op zijn plaats omdat we graag hebben dat de meststof lang blijft werken. Gebruik daarvan 150g/m² als je geen stalmest gebruikt hebt, anders 100 g/m². De hoeveelheden per plant gerekend zijn ongeveer dezelfde, aangezien er bij courgettes eigenlijk maar één plant per m² staat.
2. Plant op worteldoek.
Dit zorgt ervoor dat de grond steeds goed van structuur en kruimelig blijft. Courgette is immers van dezelfde familie als pompoenen en die houden ook van een humeuze, luchtige grond. Zware grond die dichtgeslagen is door een onweersbui is niet aan hen besteed.
3. Plaats een stok
Doe dit van bij het begin van de teelt. En bind de plant om de twee weken vast met een touwtje. Een courgette die lang blijft doorgroeien kan met zijn stengel best een meter hoogte bereiken. Zet je geen stok, dan ligt die stengel de hele tijd op de grond. Met meer kans op schimmel op blad en vrucht en een minder goede bloei en vruchtzetting.
Foto’s : in dit geval worden 2 bamboestokken gebruikt bij courgettes in de kas, waartussen de stam begeleid wordt. Het is toch even opletten bij het oogsten als de stokken niet zo lang zijn, vandaar het bloempotje bij de stokken.
4. Geen grote vruchten.
Alhoewel verleidelijk (voor de soep), laat de vruchten nooit zwaar worden. Wil je meer volume van de oogst, plant dan een paar planten extra.Kijk eens naar de courgettes die je in het schap van de groentewinkel vindt. Deze wegen slechts 300 à 400 gram. Misschien wil je wel iets zwaarder, maar hou het toch maar bij 600 gram. Zo blijf je groeikracht in plant houden.
Zoek ook goed naar eventuele vergeten exemplaren die zich schuil houden onder dicht gebladerte. Eén zo’n verscholen kanjer van een paar kilogram kan de hele plant doen stil vallen en snel doen verouderen.
Foto : Ook ronde courgettes laat je best niet te groot worden. Dit exemplaar zuigt de plant helemaal leeg.
5. Blad snijden.
Deze maatregel is vrij onbekend en zeker niet gebruikelijk bij de hobbytuinder. Neem vanaf halfweg de teelt, als de plant nog goede in de groei s (ongeveer begin augustus) wat blad weg. Zodat de plant haar energie daar niet meer hoeft in te steken.
Vooral blad dat volledig plat op de grond ligt, beschadigd en verouderd is kan weggenomen worden. Snij niet tot tegen de stam, maar laat bladstelen van zo’n 20 cm over. De stam van courgette is te gevoelig voor rot. Kies dan ook een droge tweedaagse uit om dit te doen. Een tiental uitgegroeide bladeren per plant aanhouden is voldoende.
Foto : deze plant kreeg alle ruimte om te groeien. Je ziet onderaan bladeren die bedekt zijn door de bladeren erboven. Als er veel planten samen staan zijn er de onderste bladeren nog meer bedekt en volledig uit het licht. Deze kunnen eigenlijk beter verwijderd worden, omdat zij toch alleen maar energie kosten aan de plant. Wel niet overdrijven in het blad snijden.
6. Water geven
Geef water bij droogte. Een courgetteplant kan heel veel verdampen. Bij warm en droog weer wordt er regelmatig water gegeven. Zo hou je de groei op gang en blijft de plant langer jong. Probeer water te geven aan de voet van de plant en onder de bladeren, dit is niet altijd makkelijk. Een bevloeiingssysteem met druppelaars is bij courgette een niet altijd realistisch ideaal. Dus kan je, na het planten, een plastiek bloempot naast de plant zetten en in de grond. Zo kan je daar steeds water ingieten.
7. Bijbemesten
Is ook nodig om de groei op gang te houden. Best is vloeibare meststoffen te gebruiken, met een hoog kaliumgehalte, type tomatenmeststof is goed. Of je kan (is goedkoper) meststof oplossen in het gietwater. Zoals door Herman beschreven in zijn artikel over tomaten. Bijvoorbeeld roze korrel oplossen aan een dosis van 2 gram per liter.
Hier kan ook de bloempot van pas komen. Strooi wekelijks een koffielepel meststof in deze bloempot en giet dan daarin water, zo zal de meststof geleidelijk oplossen. Dit is iets wat ik geleerd heb van één van onze lezers in één van de reacties op de site. In buitenteelten is dit echter niet altijd goed toepasbaar, als het een regenachtige periode is en de plant niet altijd water nodig heeft, zal de meststof langer blijven liggen. Dan kan je best vloeibare messtof gebruiken.
Zomaar wat meststof aan de voet van de plant brengen is bij courgette niet goed toepasbaar. De regen geraakt niet makkelijk bij de voet van de plant omwille van de grote bladeren die erboven hangen.
8. Verwijder niet uitgegroeide vruchten.
Zoek ook regelmatig naar klein blijvende, niet gezette vruchten. Deze rotten aan de plant en zijn een bron van botrytis schimmelsporen. (artikel bevruchting bij courgettes )
Foto’s : ook niet bevruchte courgettes groeien nog, maar zijn eigenlijk niet zo aantrekkelijk om te gebruiken. Best in jong stadium verwijderen, voor ze energie van de plant afnemen. Want ze kunnen ook snel rotten door botrytis (foto rechts)
9. Echte meeldauw
Laat echte meeldauw niet zijn gang gaan. Dikwijls wordt echte meeldauw, als die pas opduikt na half augustus, niet meer bestreden. Wil je langer genieten van de plant, dan kan je die bestrijden met spuitzwavel. Doe, van zodra de eerste symptomen er zijn, alvast een behandeling en herhaal dit om de twee weken. Tijdig behandelen is een voorwaarde om te slagen. Wees dus bedicht op ronde, witte, poederachtige vlekjes, die je gemakkelijk kan afwrijven.
Op deze foto kun je de verwarring zien die ontstaat bij veel beginnende courgettetelers. Rechts een gezond blad, met wat grijze vlekken, eigen aan courgettes. Links en ook helemaal linksboven op de rand van de foto, zie je bladeren bedekt met poederachtige, witte rond vlekjes, dit is dan wel echte meeldauw. Op de foto bij tip 5 zie je nog veel meer grijze vlekken omdat het een ander courgetteras is. Ook dit is geen echte meeldauw.
10. Vermijd bladluizen.
Waarom? Zij zijn de overbrengers van virusziekten.
Professionele courgettetelers hanteren dan ook de nultolerantie ten opzichte van bladluizen in hun gewas. De kans op een sterke virusverspreiding door de bladlzuizen is zeer groot.
Behandel courgettes tegen bladluizen van zodra je er opmerkt. Er zijn verschillende biologische middelen beschikbaar, op basis van vetzuren of pyrethrum. Ik verkies hier de biologische middelen omdat we de bestuivers, de bijen en hommels niet mogen raken. Doe de behandeling dan ook ‘s avonds met kortwerkende middelen.
11. Viruszieke planten verwijderen.
Een probleem dat dikwijls door hobbytuinders niet als dusdanig herkent wordt zijn virusaantastingen. De plant blijft toch nog doorgroeien. Maar je ziet dat de bladeren iets kleiner blijven en in meer of mindere mate misvormd zijn.
Ook de vruchtzetting blijft dikwijls doorgaan. Maar vruchten bevatten putjes, bruine of donkergroene vlekjes, of zijn misvormd.
Heb je veel courgetteplanten, verwijder dan de viruszieke plant. Probleem is dat de plant al aangetast is voordat je het met het blote oog ziet. De besmetting naar andere planten, via het oogstmes, kan dan ook al gebeurd zijn. Wil je dit vermijden, dop dan het mes in melk vooraleer je aan een andere plant gaat snijden.
Foto : Virusaantasting doet vruchten en bladeren misvormen en verkleuren.
Extra tip.
Alhoewel niet helemaal overeenkomend met de titel is de tip courgettes te zaaien tot eind juni (artikel) ook toepasbaar om laat op het seizoen van courgettes te genieten.
Hallo! Ik heb een vraag. Mijn courgetteplant maakt een heleboel bloemen en blad aan, maar voordat de vrouwelijke vrucht kan bloeien, valt hij er al af. Hij wordt dan zacht en beetje bruinig aan de aanzet. Ik heb ook een aantal mannelijke bloemen gehad die eruit zagen alsof ze bijna open gingen, maar dan eraf vielen.
Geef ik teveel water?
Hallo, ik heb een courgetteplant in een grote juttezak (70 liter) op mijn balkon. Het is een stevige plant en we krijgen veel zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen. Omdat we maar een plant hebben, doen we zelf de bevruchting met een penseel (van de mannelijke naar vrouwelijke bloem). Al de courgettes groeien goed in het begin, maar na even krimpen ze en verschrompelt het uiteinde. Dat was al zo bij 7 courgettes (we hebben nog geen enkele kunnen oogsten). De plant krijgt de hele voormiddag tot rond 13u zon en krijgt elke dag water (niet drijfnat). Ik weet niet wat verkeerd loopt… of is bevruchting met een penseel niet mogelijk? Kan iemand me helpen met dit probleem?
Sien, wanneer het probleem zich nog steeds stelt dan stel ik voor om geen penseel meer te gebruiken maar gewoon een mannelijke bloem te plukken en met de meeldraden van die bloem te vriemelen op de stamper van een vrouwelijke bloem. Even proberen. Groeten Tuinman Peter
Hallo
Er kruipen nogal wat mieren in mijn courgette bloemen.
Is dit schadelijk voor de groei van de vruchten?
Groetjes
Olivier
Olivier, mieren gaan op zoek naar nectar en stuifmeel en vinden die in bloemen. Wanneer ze ervan oogsten(wegnemen) is dit geen beletsel om tot een bestuiving en bevruchting te komen. De natuur is kwistig genoeg. Geen zorgen maken dus, groeten Tuinman Peter
Hallo!
Ik ben benieuwd of je de courgetteplant ook kan verpotten als hij al bloeit.
Ik heb mijn plantje namelijk in een te klein potje laten groeien met de bedoeling hem over te potten zodra hij iets groter zou zijn. Maar voordat ik dat kon doen was hij al vol in bloei! Dat is prachtig natuurlijk maar ik wil hem meer ruimte geven op mijn balkon (dus geen vaste grond beschikbaar), maar ik ben bang dat dit niet goed voor de plant is. Wie weet het antwoord? Ik ben erg benieuwd!
Je heb geen vaste grond op uw balkon, normaal toch?
Wat je wel moet doen is je plantje(s) (zorg dat je er tenminste 2 hebt, anders geen bevruchting, wegens kruisbestuiving) in flinke potten zetten (mogen van plastic zijn waar ooit gekochte planten in gezeten hebben) en een schaaltje eronder. Een courgette is een plant die snel groeit en snel grote vruchten aanmaakt. Een flinke kluit aarde er rond en door regelmatig te begieten, kan je vrij snel oogsten.
Van de nu bestaande bloemen, je niet veel aantrekken. Ze bloeien heel de zomer totdat ze een 5 tal courgettes aan het grootbrengen zijn. Dan stoppen ze even, maar na het oogsten van één of meerdere vruchten, begint de bloei opnieuw en gaat de hele zomer en najaar door.
Succes :)
Ik vind de bloemen van de courgetten heerlijk . Zijn de mannelijke bloemen ook eet baar ? Wannee r mag ik de bloemen plukken ? Indien ik enkel de vrouwelijke bloem pluk zal de courgette nog verder groeien ?
Vriendelijke groeten
Vraagje over plagen bij courgette:
Als beginnende tuinier zoek en lees ik veel over de groentetuin. Tot nu toe heb ik nergens iets gevonden over plagen bij de courgetteplant. Kan jij mij tips geven daarover?
ik heb een kleine groentetuin en ik wil komkommers, courgettes en meloenen planten. Welke van deze moet ik zo ver mogenlijk van elkaar planten om kruisbestuiving te voorkomen? Dank voor een antwoord bij voorbaat
alles mag bij elkaar geplant worden, zolang je geen zaad oogst van je planten want dan heb je meloenen met groene en rode plekken het jaar daarop
Als de courgette groter is of de normale grote die je ziet liggen in de winkels zijn die dan nog eetbaar? Heb dat ergens gelezen dat die niet meer goed zijn voor comsumptie.
Ines, die vruchten zijn zeker nog eetbaar. Je moet ze wel schillen en de zaadbeginsels uithalen. Bij kleinere vruchten is dit allemaal niet nodig. De plant waar zo een vrucht aan groeide is wel tijdelijk leeggezogen en moet herstellen. Groeten Tuinman Peter
Ik heb verschillende courgetteplanten in de tuin
De planten die lange courgette geeft doen het goed.
Maar ik heb er 1 staan waar kleine ronde aan moet komen.
De plant is al heel groot en heeft veel uitlopers. Veel knoppen maar ik zie maar weinig bloemen open. En totaal geen vruchten. Kan het zijn dat bijen liever naar de andere planten gaan waar de bloemen meer dan 2 keer zo groot zijn? Of moet ik de uitlopers flink terugsnoeien zodat hij meer kracht heeft om echt te bloeien? Of kan het voeding tekort zijn? Water tekort is het zeer zeker niet. Het blad ziet er gezond uit.
Beste Els
Ik vermoed dat die plant met ronde courgettes eigenlijk een pompoenplant is.
Aangezien je zegt dat ze uitlopers heeft en bloemen die veel kleiner zijn.
Ronde courgette planten zien er helemaal hetzelfde uit als lange courgettes, zowel de plant als de bloemen.
Er wordt soms wel eens een foutje gemaakt bij de leveranciers…
Wil je zeker zijn, stuur eens een foto naar lezersbijdrage@plantaardig.com
groetjes
Luc
http://groenten-boek.plantaardig.com
Els, pompoen, patisson en courgette zijn onderling kruisbestuivend, dit wil zeggen wanneer je zaad kreeg of zelf zaad oogstte dat de mogelijkheid erin bestaat dat er genetica van pompoen ingeslopen is. Vandaar de ranken. Ik kweek reeds jaren een gele courgette gekruist met een pompoen. Deze kruising geeft een gigantische hoeveelheid vruchten met een lichtroze vruchtkleur. De smaak is zoals ze hoort te zijn. De vruchten kunnen wat langer aan de plant blijven hangen en ze bewaren. 4jaar geleden maakte ik die kruising en zolang het toen geoogste zaad blijft kiemen zaai ik er elk jaar van(om verder kruisen tegen te gaan). Een ander aangrenzend familielid is de patisson, deze courgetachtige heeft ook een lichte rankgroei. Vruchten krijg je op die plant later op het seizoen maar ze zijn ook fenomenaal lekker. De Libanese courgette(witte courgette) heeft eveneens een lichte rankgroei.Velen denken dat patison en de witte courgette siervruchten zijn, niets is minder waar? In Italië en ook hier een ware delicatesse. Resume, nog niet wanhopen je kunt op zo een plant gewoon wat later oogst krijgen. Het is zeker nog niet te laat. Groetjes Tuinman Peter
Ha Luc en Herman,
Het is me nu duidelijk, dat de ronde courgetteplant er niet uit ziet als een courgette plant
Het blad is gladder en geen prikkels rondom.
En de vele ranken hoort er ook duidelijk niet bij.
Dus de vergissing van de fabrikant lijkt me duidelijk
Ik heb 2 courgetteplanten met helemaal groen blad. Geeft geweldig goed en veel courgettes.
Dan heb ik 2 courgetteplanten met lichte vlekjes op het blad. Heeft ook al bewezen een courgette te zijn, maar minder vruchten als de totaal groene.
Dan heb ik 1 plant van een flespompoen. Zaad gebruikt van een gekochte en gegeten flespompoen. 2 Zaadjes ontkiemden, maar 1 is in leven gebleven. Heeft duidelijk ander blad dan de courgette, ronder blad en veel lichte vlekken, mooi. En een aantal ranken, niet overdadig veel.
Nu zie ik eindelijk 2 mini-flespompoentjes.
Ik ben benieuwd of ik ze nog kan oogsten, of dat deze te laat ontstaan zijn.
En dan de ronde courgetteplant.
Ik twijfelde nog even of het toch een courgette was, omdat ik eindelijk 1 vruchtje zag en die was rond. Maar ja, de meeste pompoenen zijn dat ook. Vanochtend tijdens het foto’s maken nog maar eens goed gekeken. En ik denk dat jullie helemaal gelijk hebben en het een pompoensoort is. De vrucht is nog te klein om echt zekerheid te hebben. Dus mocht hij zich toch ontwikkelen als ronde courgette stuur ik je weer een foto. De wonderen zijn de wereld nog niet uit hahahaha.
Ik heb toch wat ranken weggehaald. Op een ander site stond dat je van pompoen de ranken kon inkorten tot 1 meter. Dan geeft hij al zijn energie aan een redelijk kleine hoeveelheid vruchten, 4-6. Maar er waren ook uitzonderingen van 16, maar daar stond niet bij vermeld of ze de ranken hadden ingekort.
Dat kan een wezenlijk verschil uitmaken.
Hoelang doet een pompoen er over om groot genoeg te worden en eetbaar te zijn?
Tot zover bedankt voor jullie hulp.
En kijk maar of en welke foto’s je op de site plaatst.
Vriendelijke groeten, Els Knopper
Bevruchte bloem (ronde courgette ????)[img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/bevruchtebloemvanrondecourgetteafwachtenKopie.JPG[/img] Zogezegde ronde courgetteplant
[img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/zogrootisdevermeenderondecourgetteplantKopie.JPG[/img]
Beste Els,
Heel waarschijnlijk moet je een 2 plant van dezelfde soort erbij zetten. De bestuiving van de vrouwelijke bloemen moeten steeds van een andere plant komen.
Gr, Herman
Ha Luc en Herman,
Nadat ik jullie antwoord gelezen had, dacht ik even, ze konden wel eens allebei gelijk hebben. De bloemknoppen die ik zag stonden allemaal op een vrij lange steel. Maar nu ik er nog een keer langs liep (de grond was nu weer aardig droog en zakte ik er niet in weg) met jullie ideeën in mijn gedachten, zag ik ineens 1 piepklein vruchtje, doorsnee 2 cm. Nog niet zichtbaar of het echt een ronde courgette dan wel toch een pompoen is, maar het blad is precies hetzelfde als van de lange courgette. Hooguit iets kleiner blad. En bij mijn flespompoen zit nu ook 1 vrucht. En die heeft duidelijk aan ander blad met zachtwitte vlekken erop, geen meeldauw, grinnik.
Zou het zin hebben om de grote bladeren in het midden van de plant weg te snijden, zowel van de “ronde courgette” als van de flespompoen? Of mag dat bij een pompoen juist weer niet? Ik heb dat wel pas gedaan bij de lange courgettes en dat is heel fijn. Nu kan ik tenminste weer wat zien. Als de vrucht iets groter is zal ik een foto maken en sturen.
Je moet eveneens weten dat ieder courgetteplant vrouwelijke vruchten aanmaakt met bloemknop en mannelijke bloemen (op lange stelen). Ze doen aan kruisbestuiving zoals al gezegd. Als het vrouwelijk vruchtje niet wordt bevrucht gaat het rotten, het sterft af. Heel waarschijnlijk zal dat bij uw plant gebeuren.
Wat de bladeren betreft, zo weinig mogelijk wegsnijden, zeker niet diegene die volop licht krijgen. Het is in die bladeren dat alles gebeurt voor de aanmaak van je vruchten. Onderst bladeren die er wat dor uitzien kunnen weg.
Je hoeft geen ranken of bladeren weg te nemen, zij slorpen geen energie op, maar maken ze juist (hierover zijn veel misverstanden). Heeft je plant veel bladeren, en hebben ze vruchten of bloemen, geef ze dan meer water. Dit hebben ze nodig voor hun fotosynthese, had ik hier al ergens uitgelegd. (zoek het anders even op, veel te technisch om het nog eens te gaan beschrijven)
Een courgetteplant, zoals eveneens alle anderen planten, hebben maar één doel, zich voort te planten. Een maal ze zaden vormen stoppen ze ook met bloeien, neem de vruchten weg, en het bloeien begint opnieuw.
Iedereen weet dat sierbloemen die bloeien veel meer water nodig hebben dan dat ze niet bloeien. Waarom? In de bloem wordt nectar (= suiker) gevormd, en dat is pure energie die met waterstof uit water en co2 uit de lucht wordt gevormd. Iedereen weet eveneens dat door uitgebloeide bloemen weg te nemen (je ontneemt de plant zijn zaadvorming), je weer volop nieuwe bloemen verkrijgt. Dus de meeste energie gaat naar bloemen en zaadvorming. Deze energie wordt aangemaakt in de bladeren of bladgroenkorrels, dus alles wat groen is. Je kan dan beter wat kleinere vruchten verwijderen of meer water geven. Iedereen weet trouwens ook dat een courgetteplant met een aantal vruchten eveneens stopt met bloemvorming, en eens de vruchten verwijderd, de plant opnieuw aan zijn overlevingsdrang begint te werken, dan nieuwe bloemen en vruchten vormt. Laat bladeren en ranken voor wat ze zijn, en geef voldoende water. Doe je dat laatste niet, haal dan ranken en bladeren weg, anders wordt er teveel verdampt.
Geloof me maar, de energiefabriekjes van iedere plant zitten in de bladeren, hun energie is niet voeding zoals dat in korrels of flesjes steekt zoals velen denken, maar in water. Al het andere is eveneens nodig, maar zijn supplementen. (mineralen)
Water is H2O, twee atomen waterstof en een atoom zuurstof. Waterstof is pure energie, zuurstof is voor een plant een afvalproduct dat door het blad wordt uitgescheiden.
Veel water geven moet je ook weer niet doen op momenten zonder bloemen of vruchtvorming. Het is een beetje aanvoelen dat je vrij snel onder de knie krijgt als je het hele systeem begrijpt.
Graag zou ik meer willen weten over het handmatig bestuiven van courgettes. Hoe weet je of een plant mannelijk of vrouwelijk is en hoe gaat het precies in zijn werk? Werkt dit ook met andere vruchtgroenten?
Vriendelijk dank!
Dag Patricia
Er zijn mannelijke en vrouwelijk bloemen op één plant!
Bekijk eerst eens dit artikel, http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/bestuiving-en-bevruchting-bij-courgettes-is-belangrijk-om-misvormde-en-rotte-vruchten-te-voorkomen/
Zijn er daarna nog vragen, dan hoor ik het graag. Wat het artikel betreft : je kan ook een penseeltje gebruiken!
Het principe is hetzelfde als bij meloenen, zie http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/meloenen-telen-bestuiven-en-bevruchting/
Ik heb courgetteplanten binnen voorgezaaid en nu sinds een week buiten gezet. Van een aantal planten worden de kiembladeren en de eerste bladeren hierboven flink geel. Wat kan hier de oorzaak van zijn. Ze staan in de volle zon en ik heb ze bemest met wat biologische tuinkali, biologische koemestkorrels en lavakorrels ?
Beste Joyce,
Ik ga u een link geven waar heel wat ziektes zijn beschreven. Misschien herkent u daar wat uw planten mankeren.
Succes
http://www.nickerson-zwaan.com/site/DFCEDE7F80E530ECC12579A6004B6D89/$FILE/Brochure%20Courgette%20COMBI%20nov%202011.pdf
Wat zijn eigenlijk “biologische koemestkorrels”? Is koemest sowieso niet biologisch?
Dank, ik denk na het lezen van de link dat het geen ziekte is maar een magnesiumtekort door de kou. Ik wil geen “kunstmatige” meststoffen dus ik ga het met kieseriet proberen en verder duimen voor beter weer.
Nog even een extra reactie. Ik neem aan dat biologische koemestkorrels afkomstig zijn van koeien die biologisch gehouden worden. Het is misschien volksverlakkerij………….maar de bedoeling is goed.
In het najaar span ik vlies over de courgette planten. Dit vlies verhoogt de temperatuur met ong. 5 graden Celsius. En zo kan je nog een paar weken langer genieten van LAAT gezaaide courgette planten.
Bedankt voor de tip! Geeft dat geen problemen voor de bestuiving door de insecten?
Wij hebben dit jaar een kas gekocht en daarin courgettesplantjes gezet. Deze bloeien mooi. Wat moeten we doen om goede courgettes te krijgen?
Beste Lia,
Zorgen dat het niet vriest binnen, en bij gebrek aan insecten zelf bevruchten. Verder regelmatig water geven en bemesten.
Succes.
Dag Herman,
Je hebt gelijk, maar als je ze in een pot hebt geplant kan je ze binnen zetten en zo IETS langer houden maar ten slotte zal de plant afsterven maar niet zo vlug als die die buiten in de tuin staan.
Hoe lang die plant nog blijft leven weet ik niet Roger, het heeft vooral met koude en hoeveelheid licht te maken.
Inderdaad moet ze die plant in een pot hebben staan, ik mag er niet aan denken die van mij te verplanten, het zijn reuzen, en hun wortelstelsel lopen meters ver weg.
MVG
graag wil ik weten of ik mijn courgetteplant ook binnen kan halen om te overwinteren?
Beste Marieke,
Als je courgetteplant in een pot staat (dat zal zo zijn zeker!!) Dan kan je die binnen zetten maar veel gieten (liefst regenwater) want dat is een plant “vol water”. Toch naar verloop van tijd zal ze uitgeput zijn en uitsterven.
Groetjes
Roger
Beste Roger,
De courgette is een eenjarige plant, dus ze laten overwinteren zal niet veel uithalen.
MVG Herman
ik heb een beetje een raar model van groententuin. Ik zit namelijk te kweken rondom een loods en ook tussen de loods en een stal (5m).
Ik heb dus een kant aan de westzijde van de loods (pas zon na de middag)
Ik heb een kant aan de zuidzijde van de loods (zon van in de voormiddag tot late namiddag)
oostkant van de loods staat er op 5 meter een stal en dus heb ik in deze gang enkel zon over de middag, en een stukje waar de stal niet meer staat waar ik ochtend zon heb tot de middag.
zowel qua courgettes en patisson heb ik volgende ervaringen. Het is van belang dat de zon op de planten schijnt in de vroege voormiddag. Dan staan de bloemen mooi open en moeten de insecten de bevruchting doen maar ik de indruk dat de bijen liever op een bloem in de zon zitten dan op een bloem in de schaduw vandaar mijn bemerking. En een tweede punt dat ik belangrijk vind is dat ze niet op een tochtige of winderige plaats staan.
Tussen beide gebouwen tocht het altijd en daar zitten minder bijen, en het is niet omdat er niet veel bijen zijn want de buurman landbouwen kweekt ook courgetten en laat altijd enkele kassen bijen bij het veld plaatsen en die komen ook in mijnen hof op bezoek.
Dus voor iemand die ook schaduw en wind heeft in zijn groententuin, kies voor een plaats met weinig wind en vooral zon in de ochtend en voormiddag.
Groeten
Piet
Beste Piet,
Het is heel goed te begrijpen wat je verteld. Bijen en andere insecten zijn koudbloedig en houden hun lichaamstemperatuur op peil door zonnewarmte. Als we warme dagen hebben ga je niet veel bemerken waar of hoe je planten staan, dan vliegen ze overal. Met dit kwakkelweer, (koud) zoeken ze de plaatsten op waar de zon rechtstreeks schijnt, nog iets kouder en ze vliegen helemaal niet meer. Kijk maar eens naar waar vlinders hun geopende vleugels houden bij minder warm weer? Rechtstreeks naar de zon gericht.
Daarom dat men ook vraagt, de bloemen zelf te bevruchten bij fris en zonloos weer, wegens gebrek aan insecten. Vraag het maar eens aan je imker?
Groeten,
Herman.
Beste,
Heb plotseling op mijn pompoen allemaal kleine zwarte beestjes, onderaan enkele bladeren, het blad ziet er bijna zwart van. Is een alleenstaande pompoen in grote pot op een balkon en groeit zeer goed tot nu toe. Zijn het bladluizen? Of wat kan het zijn? En wat kan ik er aan doen? Ik heb een foto maar kan hem hier blijkbaar niet posten
Mvg,
Bernard
Beste Bernard,
in afwachting dat ik uw foto kan plaatsen kan ik u alvast bevestigen dat dit bladluizen zijn, met name de zwarte bonenluis. Zijn alle bladeren aangetast of slechts één blad. Je kan dit blad afplukken of anders behandelen met een middel tegen bladluizen, vraag daarvoor advies in een professioneel tuincentrum, het gamma middelen, zowel biologische als andere is groot.
Beste mensen,
Elk jaar teelt ik courgettes ZONDER iets speciaals te doen. Geen meststoffen …. NIETS. Ik maak om de 150 cm. een putje en leg er drie zaatjes (dus in volle grond). Na 2 weken kiemen de eerste plantjes. Ik geeft die een beetje water en dat is’t. Een maand later …… één weelde aan vruchten voor lekkere soep of een courgette met “haché” in de oven. Eerlijk.
Ook zijn ze gemakkelijk in te vriezen (klaar voor soep te maken …. dus pitten eruit en in kleine schijfjes gesneden) in zakjes. Het is een heel dankbaar vrucht en nog lekker ook.
Groetjes aan al de tuinliefhebbers.
Beste,
De teelt van courgettes is bij mij geen enkel probleem.
Ik doe niets speciaals aan mijn grondbewerking. Ik ben bijna overtuigd dat het soort een belangrijke rol speelt. Dit jaar deden mijn zoon en ik een test : het soort is van belang, hij kreeg 2 soorten zelfgeteelde planten, het resultaat is enorm, de teeltgrond is dezelfde. (ikzelf hield mij bij mijn goede soort)
Wel heb ik een vraag : Hoe kan ik courgettes lang bewaren? (ik heb er veel van mijn 6 planten)
Dank bij voorbaat
Herman,
Bedankt voor de tip. Je aardappelen plant ge laat. Zijn late of vroege en wanneer plant je die? Ik heb alleen late. Welke mest geeft je aan de aardappelen (in mijn geval zijn dat dus late)? Je doe de bloem toppen af ?? van de aardappelen ?? Indien ja, belet dat niet de ontwikkeling van de aardappelen?? Speelt de variëteit niet mee ?? Ik zet Désirés, die geven een heel goede opbrengst.
Groetjes en veel tuingenot.
Zet ook eens Frieslanders.
Koken snel mooie gave glade ovale aardappels .Geweldig voor frites en een lekkere smaak lekkerder dan bintjes en even vroeg als eerstelingen .
Ook goed te bewaren als wintervoorraad.Ik teel ze al 6 jaar .
Zijn matig gevoelig voor pfitoftera
Als je Frieslanders ’s winters bewaart moet je ze dan behandelen met anti-wortel-poeder?
Op het moment voor 4 euro de tien kilo.
Dus ik zou wel wat in willen slaan
beste Frank.
ik veronderstel dat frieslander aardappelen zijn.
als je ze koel en vorstvrij kunt bewaren dan hoef je geen poeder te gebruiken.
groetjes .
fil.
Jammer dat ik uw vraag nu pas beantwoordt. Ik koop steeds vroege aardappelen, maar zet ze laat. Je vraag, kwestie de bloei. Iedere plant heeft maar één taak, zich voortplanten. Een aardappel gebruikt 2 methoden, knollen (zetmeel, aanvankelijk suikers) en bloemen, productie van nectar = suiker, later zaad, is ook energie. Ben je iets met bloemen of het zaad? Nee toch, gok dan op het goede paard. Verwijder alle bloemtoppen, en liefst zo weinig mogelijk bladeren. Nu gaat de plant al zijn suikers in de knollen steken. Als je weet dat die suikers worden gemaakt van water, CO2 en mineralen, geproduceerd in hun bladeren, weet je waarom. Dit jaar heb ik wegens ziekte mijn patatten, begin juni gepland. Nu staan ze mooi bovengronds. Begin juli (hangt ook een beetje van het weer af) heb ik lekkere nieuwe aardappelen, daar zal ik wel voor zorgen.
Groetjes, Herman
Ik heb dit jaar courgettes in mijn tuin maar al wat op minder dan twee meters geplant is (bv. in mijn geval aardappelen) groeit heel slecht desondanks ik goed bemest heeft in het voorjaar. Is dit normaal en wat kan ik doen om dit te vermijden? Graag een antwoord AUB. Ik heb dat probleem elke jaar weer.
Met dank bij voorbaat
Roger,
Ik gebruik nog steeds die blauwe korrel, maar strooi niet veel, minder dan aangegeven maar wel om de 2 weken. Ik geef ze goed water (nu niet natuurlijk, het regen alle dagen) en het is een lust om te zien hoe die planten groeien, met veel courgettes.
Mijn aardappelen staan er vast tegenaan, ik plant die steeds laat, mest die ook veel, en geef veel water. Ik zit vroeg aan de nieuwe aardappelen, grote oogst en ze kraken wanneer ik die doormidden snijdt. Wat ik wel doe: bloemtoppen verwijderen zodat de energie enkel naar de aardappelen gaat. (bloemen produceren nectar = energie, en dat gaat ten koste van de knollen)
Door minder korrel te strooien, maar regelmatig heb je veel beter controle betreffende groei en bloei.
Hopelijk heb je hier iets aan.
Courgette plant stengels worden van binnenuit leeg gegeten en dan komt de steel hol van het blad. De steel is dan beshadigd welk insekt is dit
beste.
dan zal ik eens moeten na kijken.
ik kan mij niet herrinneren dat het op de verpakking stond.
als ik ze nog vind.
ik doe mijn meststoffen in een plastic emmer dat is handiger om te stapelen,(plaats gebrek)zie je en de verpakking gaat dan weg.
waarschijnlijk vind ik ze nog wel terug.
of ik kijk wel eens bij de mede tuinders.
bedankt Herman.
m v g.
fil
ps. sorry voor uw tijd.
@fil, u zegt dat je dezelfde hebt, dan kan je dat toch op de verpakking lezen.
MVG
beste
is het mogelijk het gebruiksvoorschift te laten weten die op de verpakking staat van de blauwe korrel op de verpakking van de lidl?
m v g .
fil.. p s om een gedacht te hebben wat betreft het gebruik van de meststof..
@fil, inderdaad het is hetzelfde.
@ Herman.
die blauwe korrel van lidl is dat ook.
12-12-17 (+2)(+20) die heb ik nog .
indien dat dezelfde is dan moet ik geen halen.
m v g
fil.
@fil, Het is blauwe korrel die in het voorjaar te verkrijgen is in de Lidl.
Samenstelling:
Amoniumstikstof: 6.5%, nitraatstikstof: 5.5%, fosforzuuranhydride (P2O5), oplosbaar en nutraal amoniumcitraat: 12%, waarvan oplosbaar in water 7%, kaliumoxide (K²O) oplosbaar in water 17%, magnesiumoxide (MgO) totaal 2% waarvan 1.6% wateroplosbaar, zwaveltrioxide (SO3) oplosbaar 4%, boor: 0.02%, zink: 0.01%, chloridiarm.
Alle groente met de hoeveelheid te gebruiken staat op de verpakking.
Zeer gebruiksvriendelijk.
@ Herman.
wat is grijze korrel??.
waar je van spreekt op 17 aug.
m v g .
fil.
Het is geen probleem van water, het teveel trekt weg, zoniet is je grond niet goed gedraineerd. In deze koude periode moet je zelf voor insect spelen en vroeg in de morgen je bloemen zelf bestuiven. Let wel op dat je steeds een mannelijke bloem van een andere plant neemt anders lukt het niet. Ik heb bijna nooit last van rotte vruchten, enkel in periodes wanneer ik alleen beschik over vrouwelijke vruchten.
@ Jos,
Wanneer vruchten zoals courgette vruchten beginnen te rotten dan komt dit omdat ze teveel water krijgen. De vruchten kunnen dat niet hebben. Wanneer jezelf water moet geven is het verstandig om dit te doen op de grond bij de plant of zelfs in de grond. Vroeger waren er veel mensen die zette er een pijpje bij, die het water dan direct de grond in liet lopen.
Zelf heb ik de planten gewoon buiten en alles gaat goed, maar ze staan wel heel zonnig.
Wat je nu in deze tijd van het jaar kunt doen is de onderste bladeren er ook af halen. Nu het najaar begint wordt alles al snel te nat.
groetjes
Helemaal niet, courgettes die rotten zijn niet bevrucht. Soms groeien ze nog een beetje, maar gaan steevast rotten. Een bevruchte courgette rot niet, hoeveel water je ze ook geeft, of je moet een ziekte hebben.
Ik raad je aan eens wat te gaan lezen over fotosynthese, eens je dat begrijpt, ga je mij ook begrijpen.
Groetjes, Herman.
Ik reageer nog eens, bladeren die zonlicht krijgen laat je best hangen. Juist die bladeren zijn fabriekjes waar die complexe scheikundige verbindingen gebeuren. Hoe meer bladeren, hoe sneller je vruchten groeien.
@ Jos,
zoals Herman al aanwijst, een probleem met de bevruchting, zie ook reactie van Herman, hij doet ook manueel bestuiving als er weinig insecten zijn.
zie ook artikel bevruchting, vermeld bij nummer 8.
@ Louis
dat zijn veel vragen, zal ik later eens bekijken.
@ Iedereen, hartelijk dank voor de vele tips in jullie reacties!
Bovenaan links op deze pagina onder categorie staat courgette, klik daar eens een keer op en je vindt antwoord op je vraag over vruchten die rotten.
Hallo
Ik heb gezaaid onder insectengaas nu vraag ik mij af wanneer ik de gaas het beste kan verwijderen om te wieden of te oogsten.
@Liliane,
het is best het gaas ’s morgens te verwijderen om te wieden of te oogsten, zo kort mogelijk, omdat de insecten ’s morgens minder actief zijn dan ’s middags of ’s avonds (het is dan warmer)
Hallo,
Ik plant elk jaar een drietal courgette planten er komt heel veel bloei aan en de jonge courgette begint zich te ontwikkelen maar als ze 7a10 cm zijn worden ze rot en dat is het dan.Mijn vraag is dan ook wat doe ik verkeerd?
jos
Een plant kan vrij lang zonder water, zeker wanneer de grond eigenschappen heeft zoals een spons (humus) zelfs bij lange droogte overleven veel planten (gazon wordt helemaal ros) Tomaten, ik denk ook andere planten halen bij droogte water uit de vruchten, hun taak is enkel voortplanten (zaad vormen) vruchten helpen hierbij (verspreiding door dieren) maar is geen noodzaak. Je zal ongetwijfeld al ondervonden hebben dat bloemen wanneer ze bloeien veel meer water nodig hebben. Dit komt door de nectar (=veel energie) die ze vormen om beitjes aan te trekken die dan weer honing aanmaken.
Je weet ook wel dat courgettes voor meer dan 90 % uit water bestaan en wanneer er een paar aanhangen ze stoppen met bloeien, allemaal in functie van de voortplanting. Doe de proef, geef ze meer water en je hebt meer vruchten en je zal sneller kunnen oogsten. Besef dat water een goede investering in je groentetuintje is.
Ikzelf heb een groot reservoir waar regenwater inloopt. Met een dompelpomp vul ik een aantal vaatjes en een 20 tal emmers zodat het reservoir weer kan vollopen bij regen. Zo heb ik bijna altijd louw water in voorraad. Ik zorg dat bij onweder mijn bak zoveel mogelijk leeg is (goed gieten overal) Water van een onweder bevat stikstof dat gevormd wordt door de bliksem. Ik ken mensen die zeggen “ik giet vandaag niet want het gaat regenen”, wanneer er geen regen valt en het een paar dagen dreigt, wordt er niet meer gegoten… Wanneer het gaat regenen giet ik ook nog omdat mijn bak toch wordt bijgevuld.
Nog iets wat ik vergeten ben, bij fris weer bevrucht ik mijn planten zelf met mannelijke bloemen van een andere courgetteplant (kruisbestuiving) omdat er dan bijna geen insecten vliegen.
Ook ik geef eigenlijk bijna nooit water. Humusrijke grond en de courgettes inderdaad niet te groot laten worden.
Ik heb 4 planten in mijn tuin en oogst enorm veel courgettes. In het voorjaar maak ik de grond onkruidvrij met een riek met platte tanden. (niet spitten) Met een drietand werk ik er wat compost doorheen er van uitgaand dat haarwortels die voor het transport van water verantwoordelijk zijn niet dieper dan 10 cm in de grond zitten, de meeste aan het oppervlak. Dit doe ik grondig en daaroverheen nog een laag potgrond. (dit is de beste materie om water vast te houden)
Voor het planten strooi ik nog een weinig grijze korrel. Mijn planten zijn nu 70 cm hoog zonder ze te binden. (goede tip trouwens) Om de maand strooi ik een beetje grijze korrel. Ik geef ze wel veel water, heel veel water. (regenwater dat niet te koud is) De energie van de plant komt niet uit de grond maar uit het water, co2 en zonlicht. Water = (H2O) 2 atomen waterstof (energie) en 1 atoom zuurstof. Ik ga niet te technisch worden maar iedere plant doet aan fotosynthese (gebeurt in het blad) Voor meer info: deze link.
Een plant die bloeit of vruchten (zaad) maakt heeft veel water nodig, vruchten en bloemen bevatten suikers, zaden, noten e.d. bevatten oliën of zetmeel. (= heel veel energie)
Ik begrijp niet goed dat sommige met flessen en buizen werken aangezien het water ter plaatse wordt ingebracht (in serres wordt gedruppeld maar daar staan de planten in een smalle goot en profiteren alle wortels van het vocht) Bij ons zitten de haarwortels ver buiten de plant verspreid en moeten ook daar gegoten worden! Zelf giet ik in het begin met een gieter zonder broes en wanneer de planten groter zijn met de volle emmer aan de stam zodat het water zich verspreidt.
In mijn serre (dit geldt niet voor courgettes maar voor andere planten) breng ik eind juli, begin augustus een nieuwe laag potgrond aan en leg op de gietplaatsen wat gaas om de grond niet weg te spoelen. Ik heb nog nooit ziektes of andere problemen gehad en mijn oogsten zijn formidabel. Nog even dit: wij mensen hebben energie nodig en voedingsupplementen die bijna allen de mond passeren. (sommige supplementen worden aangemaakt door het lichaam) Een plant heeft dat ook nodig. (voedingssupplementen via de grond en energie via water, co2 en zonlicht)
Ik hoop met dit artikel wat kennis gebracht te hebben en onthoud één ding, water water en nog eens water…
ik verbouw courgettes(baby marrow) commercieel in SA
veel problemen met mozaik virus-zaad beschikbaar met tolerantie voor dit virus:in hoever is dit effektief?
organische produkten tegen zuigende insekten-welke en toepassing?-wisselbouw:hoelang vooraleer op dezelfde grond opnieuw courgette geteeld kunnen worden?
is tabakmozaik grondoverdraagbaar voor de volgende teelt of wordt virus uitsluitend door zuigende insekten veroorzaakt? -kan zaad drager zijn van het virus?
zijn er organische produkten die in de sapvloei van de plant opgenomen worden en de plant verhoeden het virus op te nemen?
zaad: verschil in plantkracht-produksie?
welk zaad wordt in europa gebruikt
prijs: prijskaartje per pit of veelvoud hiervan?
teelt onder vervroegingsplastiek mogelijk? hoe de plastiek te gebruiken? ontwikkeling van schimmels en meeldouw?
bestuiving bijen:-soorten courgette zelfbestuivend? opbrengst in vergelijking andere soorten?
plantafstand: optimale afstand?? tussen en in de rij welke in europa aangewend?
oogstperiode: welke is het aantal weken van oogst en de normale opbrengst per plant?
optimale groeitemperatuur? bij welke ekstreme temperat. uitersten kan er nog een redelijke opbrengst gerealiseerd worden minimum-maximum-optimaal
met dank-louis.
Ik geef mijn courgette nooit extra water buiten in de tuin. Indien men een goede humuslaag heeft is water geven bijna overbodig. Uiteraard deze zomer was erg droog en dan is het wel is nodig om af en toe wat water bij te geven, maar anders hoef ik nooit water te geven en ik oogst courgettes tot het begint te vriezen eigenlijk.
Een goede humuslaag bekomt men met organische meststof waarvan compost het belangrijkste is en door niet meer te spitten.
Beste groetjes, vic
Als je de courgetteplant binnen voortrekt en hem buiten plant in de moestuin, zet hem dan in een kuiltje. Het is dan veel gemakkelijker om water te geven, dan kan het water niet weglopen.
Voor wat betreft het water geven gebruik ik een pvc buis met een diameter van 10 cm en ongeveer een meter hoog naast de stam gezet.
Vul deze met water zodat het bij de wortels blijft hierin kun je ook meststoffen toevoegen, ook heb ik deze buizen bij de tomaten en komkommers in de tuin.
In Plaats van roze korrels gebruik ik netelgier van brandsnetels. Brandnetels moeten dan minstens 14 dagen op water staan en het stinkt wel hoor dus zet het vat op een afgelegen plek en verdun het goedje 1/10 bij het aangieten.
Ook niet overdrijven met dat goedje. Af en toe volstaat en plant die planten in een grond die veel compost heeft gekregen daar zitten de meeste nutriënten voor die plant wel in. Compost houdt ook heel wat ziekten weg. Compost is eigenlijk een antibioticum voor heel wat ziekten en heel wat belagers gaan op de loop voor de geur van compost.
Tracht ook elk jaar van perceel te wisselen zodat die zaken pas om de 6 jaar terug op dezelfde plaats komen. De tuin indelen in percelen en respect houden met de families is zeker een optie tegen ziekten en belagers.
Courgette is van de komkommerfamilie. Augurken, komkommer, pompoen, meloen en courgette horen daar dus bij.Tracht die zaken dus op hetzelfde perceel te houden en schuif elk jaar een perceel op zodat er een wisseling ontstaat van minstens 6 jaar.
Beste groetjes, vic