|
Het zal sommigen misschien verwonderen, maar als u volgend jaar in juni ook zo'n lekkere aardbeien uit eigen tuin wil, dan wordt het nu (=juli-augustus) tijd om de nodige voorbereidingen te treffen!
Aardbei behoort tot de familie van de Rosaceae, het geslacht "Fragaria" en de soort " x ananassa"
De soortnaam wijst er dus op dat onze zomeraardbei
eigenlijk een kruising is van twee wilde, ingevoerde aardbeirassen.
De eerste wilde soort, Fragaria virginiana, werd bij ons in de 17de eeuw ingevoerd uit
Noord-Amerika (vandaar ook de naam Fragaria americana). Later werd van uit Chili de
grootvruchtige Fragaria chiloensis naar europa overgebracht. Door kruising van
Fragaria virginiana met Fragaria chiloensis ontstond nog een belangrijke stamhouder,
namelijk Fragaria x ananassa. Door deze aardbei opnieuw te kruisen met de ons aller
bekende bosaardbei zijn er later dan ook de doordragende rassen ontstaan
Het europese rassenassortiment is uit deze soort ontstaan Door kruising en verdedeling zijn verschillende rassen ontstaan. Van al deze rassen is het meest geteelde ras door de beroepstuinder het ras Elsanta (waarschijnlijk voor 90% of meer). Het is en blijft een ras dat grote aardbeien levert en een hoge productie. En indien je ervoor zorgt dat de aardbeiein voldoende kunnen rijpen aan de plant en voldoende zon kregen dan zijn ze zeker en vast ook wel smakelijk.
Enige nadeel van dit ras is de grote gevoeligheid voor wortelziekten, maar het dient gezegd indien je ervoor zorgt dat de aardbeien slechts één keer in de vijf à zes jaar tereugkeren op hetzelfde perceel, dan zijn er daarmee ook geen problemen.
Alhoewel aardbeien dikwijls als fruit beschouwd wordt, passen wij de teelt van aardbeien beter in in onze groentetuin. Op die manier kunnen wij beter de noodzakelijke vruchtafwisseling voorzien.
Voor de liefhebber kunnen wij streven naar een teelt waar wij twee jaar na elkaar van
oogsten .
Het is tevens beter de helft van de aardbeien te vervangen en op die manier steeds
éénjarige en tweejarige aardbeien te kunnen oogsten.
Bij de eerste oogst kunnen we namelijk grotere vruchten oogsten dan bij de tweede oogst.
Bij de tweede oogst zijn de vruchten talrijker, maar kleiner. Wel moet
ervoor gezorgd worden dat er na de eerste teelt een grondige opruimingsbeurt van het oude
veld gebeurt. zie teeltzorgen
na het eerste oogstjaar
Onze tuin zou dan in 1997 als volgt ingedeeld zijn (zie tabel)
plantdatum |
oogstdatum |
|
perceel 1 | 1999 | voorteelt en
aanplanting aardbei augustus eerste oogst zal in 2000 zijn, tweede in 2001 |
perceel 2 | 1998 | eerste oogst
aardbeien in 1999 tweede oogst aardbeien in 2000 |
perceel 3 | 1997 | eerste oogst
aardbeiein in 1998 tweede oogst aardbeien in 1999 |
Een goed ontwaterde, ietwat lichtzure grond. Bekalking voorafgaand aan de teelt van
aardbei is dan ook meestal niet nodig.
Aardbeien kunnen in de winter absoluut geen stilstaand water rond de wortels verdragen.
Daarom kweken wij ook graag op licht verhoogde (20cm) bedden.
De organische bemesting zoals stalmest of champost geven we aan de voorteelt of het
najaar voordien.
We gebruiken bv 10kg/m2 stalmest of 4kg/m2 champost
Een scheikundige bemesting voeren we uit minimaal 1maand voor het planten! Aardbeien zijn heel zoutgevoelig! Een te laat uitgevoerde scheikundige bemesting zal zeker wortelverbranding veroorzaken. We gebruiken een samengestelde meststof voor groenten. We strooien deze voor de grondbewerking zodat de meststof goed verdeeld is.
Het advies luidt : 80 eenheden stikstof, 80 eenheden fosfor en 200 eenheden Kalium.
We kunnen aan deze hoeveelheden voldoen door bijvoorbeeld 7 kg blauwe korrel (12-12-17+4MgO) per are, aangevuld met 2,5 kg patentkali. Of ook met 10 kg 8-8-12 eveneens aangevuld met 2,5 kg patentkali.
Indien we door de voorteelt in het onmogelijke verkeren om één maand vooraf met scheikundige meststoffen te bemesten kunnen we ook gebruik maken van gedroogde organische meststoffen. Voorbeelden zijn DCM 7-8-9 of Osmo 6-7-8. We gebruiken hiervan 12 kg per are en we vullen aan met een potasmeststof onder organische vorm.
Kalium of potas
Dit element wordt op lichte gronden nogal eens verwaarloosd! Op lichte gronden spoelt
kalium namelijk heel gemakkelijk uit, wat op zwaardere gronden niet het geval is.
Toch is dit element het belangrijkste om bij onze plant stevige bladeren maar vooral
stevige en goed rijpende en smakende vruchten te bekomen.
Stikstof
In tegenstelling tot bij de kweek van onze prei of kolen moeten we bij aardbei spaarzaam omspringen met het gebruik van stikstof. Teveel stikstof veroorzaakt een overmatige bladgroei met kleinere vruchten die slecht rijpen als gevolg.
We voeren de diepe grondbewerking een viertal weken vooraf uit. Op die manier kan de grond bezakken en kunnen de gestrooide meststoffen gemakkelijk zich verspreiden zodat ze geen verbranding meer kunnen veroorzaken. Indien deze vroege grondbewerking niet kan, dan moeten we voor het planten de grond rollen.
Dit kan eveneens een antiworteldoek zijn, maar dat valt wel duurder uit.
De plastiek wordt gelegd op een moment dat de grond voldoende vochtig is. Indien de grond
nog te droog is na de grondbewerking dan wachten we er nog mee. Het zou kunnen dat we
moeten beregenen vooraleer we de plastiek gaan openleggen. We kopen plastiek met een
breedte van 1,20m en een dikte van 0.03mm.
Het is ideaal als we een licht verhoogd bed kunnen
maken en daar de zwarte plastiek op aanbrengen. Zie verder voor de afstanden.
De voordelen van een plastiekbedekking zijn : snellere weggroei, geen onkruid, de grond
blijft los, hogere produkties.
Het is ideaal als we samen met het plastiek een gietdarm kunnen aanbrengen. Indien we deze gietdarm kunnen aansluiten op de tuinslang kunnen we in het voorjaar zeer goed water geven.
We streven voor een aardbeiteelt in vollegrond, zonder plastiekoverkapping naar 3 à 4 planten per m2. Bij teelt in grote tunnels streven we naar 6 planten per m2.
We planten een dubbele rij op een plastiekstrook van 120 cm, waarvan een gedeelte ingegraven is. De dubbele rij aardbeien hebben een onderlinge afstand van 60cm. De afstand tussen de twee buitenste rijen van twee bedden is 90 cm. De afstand in de rij is 33cm.
Indien we voldoende ruimte hebben kunne we ook het éénrijig systeem toepassen. We planten hierbij op stroken plastiek van 70 cm . Daarbij planten we in de rij op slechts 25 cm en tussen de rijen op 90 cm.
Een goede plantdatum ligt tussen 10 en 20 augustus. Het ras Gorella planten we liefst voor 15 augustus. Het ras Elsanta kunnen we uitstellen tot 20 augustus. De regel is : hoe groeikrachtiger het ras, hoe later we kunnen planten.
Te vroeg planten kan een te fel gewas geven in het voorjaar. Te laat planten geeft duidelijk minder bloemen in het voorjaar. (zie het artikel over de groeiperiodes bij aardbei.
Het is heel belangrijk bij aardbeien dat het hart van de plant zich boven de grond bevindt! Zoniet is er een zeer slechte weggroei. We drukken de plant goed aan en gieten aan met water onmiddellijk na het planten.
We zorgen voor vers plantmateriaal en laten de wortels niet uitdrogen. Het planten gebeurt liefst bij bewolkt weer of s avonds. De eerste dagen na het planten moeten de planten enkele keren per dag nat gemaakt worden, zeker bij warm en zonnig weer. Op die manier blijft het blad koel. Het afdekken met krantenpapier is ook een goede maatregel! Na een week zien we de eerste nieuwe, witte worteltjes verschijnen en daarna zien we ook de eerste hartblaadjes uitgroeien. Dan zijn onze aardbeien goed vertrokken.
Direct na de hergroei kunnen we best aangieten met een fungicide tegen wortelziekten. Zeker als we het ras Elsanta kweken is dit aan te raden.
We maken een oplossing waarvan we 300cc per plant aangieten.
Links de plant die aangetast is door wortelziekten.
Begin september is ook een goede periode om ons gewas te behandelen (indien gewenst) tegen spint en witziekte, alsook tegen bladluizen en rupsen. Een goede behandeling in het najaar maakt bestrijding in het voorjaar overbodig. Uitlopers die in het najaar verschijnen worden onmiddellijk verwijdert.
Zoals na de afgelopen winter zal blijken zijn aardbeien wel degelijk gevoelig voor vorst. Dit zal zich vooral uiten tijdens de bloei en vruchtvorming, waarbij waarschijnlijk veel planten zullen verwelken of op zijn minst achterblijven in groei. Snij maar eens een overwinterde plant middendoor : u merkt bruine vaatbundels! Daarom : bij strenge en aanhoudende vorst moeten aardbeien afgedekt worden, dan drogen ze minder snel uit door de vrieskou en worden de vaatbundels niet bruin
Na de hergroei ruimen we oude en bruine bladeren op en gieten we voor een tweede maal aan met het hiervoor vermelde product. Bespuitingen zijn normalerwijze niet meer nodig, indien er in het najaar voldoende aandacht aan besteed is.
Vanaf de bloei is het goed als we water kunnen geven. Dit gaat het gemakkelijkst als we een gietdarm geplaatst hebben. Water is er vooral nodig vanaf de bloei en tijdens de vruchtuit groei.
Samen met het water is het ideaal als we meststoffen meegeven. Neem daarvoor een Kaliumrijke, oplosbare meststof (bv12-12-24) en gebruik daarvan één gram meststof per liter water. Als u water geeft met de gietdarm , voorzie dan iets op de toevoerleiding, waarin u mest toffen kunt gieten.
Strobedekking brengen we aan tussen de planten en onder de vruchten van het einde van de bloei. Op die manier blijven onze vruchten proper en zullen ze ook niet verbranden op de zwarte plastiek. Het is belangrijk het stro niet te vroeg aan te brengen, anders is er meer gevaar op bevriezing van de bloemen door late nachtvorst. De grond kan namelijk geen warmte meer afgeven.
Als het tijdens de bloei heel veel regent is een groot probleem bij de aardbeien de Botrytis of Vruchtrot. De vruchtrot ontstaat tijdens de bloei, vandaar dat ook dan moet behandeld worden.
Indien slechte weersomstandigheden tijdens de bloei spuit dan één of twee maal met een Botrytismiddel.
Nog meer over groenten
![]() Boekentip! De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen. Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek.- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest). Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek © Copyright Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009) Alle rechten voorbehouden.
|