Recepten met bloemkool of broccoli
Bloemkolen werden al in de 6de eeuw voor Christus geteeld in Turkije en Egypte. Het was heel lang een exclusief product, door de lastige teelt en de nauwgezette zorgen. Toch is België hierin al meer dan 150 jaar een erkend specialist. Broccoli daarentegen is bij ons nog niet zo lang ingeburgerd. De groente en ook haar naam komen oorspronkelijk uit Italië. Broccoli is zowel verwant met de bloemkool als met de spruit.
Andere nuttige weetjes:
• Let er bij de aankoop op dat de bloemkool of de broccoli een vaste structuur en goed gesloten knopjes heeft. Bewaar ze thuis in een open plastic zak of wikkel ze in een vochtige doek om uitdrogen te voorkomen. Het groentevak in de koelkast is de beste plaats.
• Bloemkolen en broccoli schijnen misschien wintergroenten, maar ze zijn het niet. Ze zijn verkrijgbaar van april tot december, met zelfs een top in de zomer.
• Bloemkool en broccoli zijn dan misschien wel familie van elkaar, er is toch wel een duidelijk verschil. Bloemkool kan warm of koud gegeten worden, broccoli is enkel lekker in een warme schotel. Bij het klaarmaken moet u de bladeren en de harde gedeelten
wegsnijden. Laat de bloem heel of verdeel ze in roosjes. Zorg er wel voor dat de roosjes niet te klein zijn, anders vallen ze uiteen bij het koken.
• Bloemkolen zijn rijk aan vitamine C: met 80 mg per 100 g eetbaar gedeelte behoren ze tot de grootste aanvoerder. Broccoli bevat dan weer heel wat vezels en stoffen die preventief werken tegen kanker. (lees het dossier Broccoli? Gezondheid!)
Recepten met bloemkool
Specialiteiten van bloemkool
groene bloemkool----paarse bloekool ----- Romanesco
■ Onderscheiden zich door kleur en/of vorm
■ Opwaardering witte bloemkool
■ Zachtere smaak
■ Geschikt voor speciale gelegenheden
■ Brengt kleur en variatie in de keuken
■ Kan als decoratie of als basis voor gerechten gebruikt worden
■ Eenvoudig te bereiden